Mámou v Brně: Barefoot botičky „V PAVUČINĚ“

Dnes opět článek v rubrice Mámou v Brně a inspirace pro (nejen) brněnské maminky! Zaměřím se totiž na jedno téma, o kterém se v poslední době opravdu hodně mluví – a to na „barefoot obuv“. Věřím, že už jste o ní slyšeli – napíšu vám o tom dnes něco víc. A také, představím vám brněnský eshop „V PAVUČINĚ“, který právě takové botičky pro děti nabízí! ;)

Zcela upřímně, když byli moji kluci malí, o pojmu „barefoot obuv“ jsem neslyšela a ani jsem nevěděla, co to vlastně je. Ve výběru obuvi jsem se řídila hlavně svým rozumem a také, nějak všeobecně daným pravidlům, které jsem slýchala od svých rodičů, od dětských lékařek, nebo prodavaček v obchodě. První botičky jsem klukům vybírala ve specializovaných obchodech a tím jsem měla pocit, že dělám pro správný a zdravý vývoj jejich nožičky maximum.

Což ale možná nebyla zase až tak pravda… Určitě jste totiž také zaregistrovali pojem „barefoot obuv“, o které se mluví v souvislosti s absolutně zdravotně nezávadnou obuví – a to nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Až jsem se ve školce, kam chodí můj syn, seznámila s paní Naďou, která se právě o barefoot botičky zajímá a ba co víc, dokonce má svůj eshop – právě s barefoot obuví pro děti. Eshop se jmenuje „V PAVUČINĚ“ a najdete tu opravdu obrovský sortiment právě barefoot botiček pro děti.

Co to tedy vlastně „barefoot“ je? Zeptala jsem se na to přímo Nadi – která právě všemu okolo „barefoot“ rozumí.
Barefoot boty mají co nejvíce napodobovat chůzi naboso. Takže nemají podpatek (ani minimální), maji flexibilní podrážku, díky které může noha reagovat na různé typy povrchů.

Špicka barefoot boty musí respektovat tvar nohy – tedy není špičatá, prsty nejdou do „haluxu“ (vbočený palec máme snad všichni, hlavně my, holky, z lodiček).

Zároveň bota musí být lehká, nefixovat kotník (existují i vyšší barefoot boty, ale svršek je vždy měkký), maximálně s měkkým opatkem (seznam bf bot s opatkem najdete na ZDE).

Při výběru bot je třeba dbát na správný nadměrek jak do délky, tak do šířky – u všech bot na eshopu paní Naďa oba rozměry osobně přeměřuje.

Barefoot se netýká jenom dětí, vyrábí se i pro dospělé. Je ale potřeba zmínit, že přechod z běžných bot na barefoot nemusí být pro dospělé a hlavně pro starší lidi, úplně snadný – přece jenom, za roky života si člověk už na pevnou odpruženou obuv s podpatkem zvykne a tím si vytvoří i určitý stereotyp chůze.

V barefoot botách se učíte chodit jinak, našlapujete jinak, nedupete plnou vahou na patu. Barefoot obuv také není vhodná pro všechny – například pro osoby trpící cukrovkou.

Zkrátka, barefoot boty vám garantují to, že si budete stále připadat jako v tom nejpohodlnějším obutí na světě. :) Pro přirovnání – asi sami dobře znáte pocit, kdy přijdete po celém dni domů a těšíte se, až si sundáte boty… Takový pocit s barefoot botami nezažijete, protože – na nohách takové boty ani nebudete vnímat.

Barefoot botičky koupíte na brněnském eshopu V PAVUČINĚ – odkaz níže, výběr je také v obchodě Place Baby na Čápkově 11. A mimochodem, můžete se těšit brzy i na besedy / přednášky o barefoot obuvi! Sledujte web a FB V Pavučině (viz odkazy níže), ať jste v obraze.

Na spoustu modelů barefoot botiček z eshopu V PAVUČINĚ se podívejte také do fotogalerie.

ODKAZ: V PAVUČINĚ / eshop
ODKAZ: V PAVUČINĚ / facebook

ODKAZ: V PAVUČINĚ / blog