Kotle, které určují trendy, používají zásadně biomasu

Díky nedávno schválené novele zákona o ochraně ovzduší si nyní všichni zájemci o nový kotel mohou značně oddechnout. Výhodný nákup si totiž značně usnadní jednoduchým způsobem. Stačí následovat nařízení, jež sleduje pouze jedno jediné kritérium. A tím jsou emisní třídy. Jinými slovy, váš kotel musí být během používání natolik čistý, aby ho bylo možné bez rizika sankcí používat i po roce 2022. Právě v tomto roce totiž musí být většina starších kotlů odstavena z provozu. Je tedy nutné si do té doby opatřit adekvátní náhradu.

A jak by měla vypadat? Trendem jsou automatizované kotle na biomasu. Nabízí jednoduchou obsluhu i vysoký komfort používání, jež jdou společně ruku v ruce se sníženými náklady. A neměli bychom zapomínat ani na to, že i při nepřetržitém provozu v průběhu celé zimní sezóny vždy vytvoří jen opravdu minimální množství popela a škodlivých emisí.

Když je ve hře skvělý poměr ceny a kvality

Dnes se zaměříme na kotle určené pro dřevěné pelety. Ty lze totiž pořídit prakticky do jakékoliv nemovitosti. Nabízí totiž kompaktní rozměry i značnou čistotu provozu (ani pelety jako takové totiž své okolí nijak nešpiní). Účinnost těch nejlepších kotlů z této řady se pak pohybuje okolo 93 %. I díky tomu jsou zařazeny do nejvyšší 5. emisní třídy. Během svého provozu tedy produkují jen minimální množství zplodin, a určitě vás potěší i to, že jako bonus nejsou náročné ani na spotřebovanou energii.

Ve hře je optimální spotřeba paliva a pestrý výběr

Výkon svého nového kotle na pelety i požadovanou velikost násypky si díky bohatému výběru modelů v českých obchodech můžete vybrat přesně podle svých potřeb. Hledáte modely do skutečně úsporně řešených místností? Pak se spolehněte na ty, u nichž jsou k dispozici násypky uzpůsobené už na 60 kg materiálu. Ovšem vždy je lepší sázet na většího koně. Protože čím objemnější zásobník pořídíte, tím delší intervaly budou moci proběhnout mezi nutným doplňováním pelet.

Potěší vás i dálkové ovládání

Kotle lze navíc řídit i na dálku, takže ho můžete zapnout po návratu z dovolené s dostatečným předstihem. Už nikdy se tak nevrátíte z víkendového pobytu v rekreačním objektu do studeného bytu, ani nebudete muset nechávat po celou dobu vaší dovolené kotel zapnutý na minimum. S komfortním ovládáním totiž můžete svého nového pomocníka na dálku zapnout nebo naprogramovat podle denního režimu vaší domácnosti. Doma si pak jednoduše uděláte pohodlí na sedáku své oblíbené barové židle a okamžitě si vychutnáte drink jako odměnu po náročné cestě, aniž byste se museli předtím zdržovat nezbytnou údržbou a roztápěním vyhaslého ohniště.

Vytápění peletami je navíc oproti tradičním metodám značně levnější. A s jejich ještě výhodnějším nákupem mimo sezónu vám pomohou online letáky.

Zdroj obrázku: {Jiri Hera} / Shutterstock.com