Jarní úklid? Víme, jak na něj

Nadcházející jarní počasí láká vyrazit z domu a vrátit se až po setmění. Narůstající množství slunečních paprsků má však i další, méně příjemný důsledek: v prosvětleném bytě jdou lépe vidět šmouhy na oknech či skvrny na koberci. Vrhněte se do důkladného jarního úklidu, abyste si po zbytek sezóny mohla užívat příjemnějších kratochvílí.

Ačkoliv jste zřejmě prováděla důkladný úklid naposledy před Vánoci, což se zdá být nedávno, plná domácnost dospělých na home office a dětí, které se učí z domu, nebo dokonce batolat, čistotě moc neprospívá. Při běžném každodenním úklidu neobsáhnete vše, je tedy nutné vytvořit plán a vrhnout se do něj po hlavě.

Začněte od nejméně obtížných úkolů

Pravděpodobně máte na sezónní úklid vytvořenou rutinu. Pokud ne, doporučujeme sepsání seznamu (navíc ta radost, když můžete položku škrtnout!). Paradoxně se hodí začínat v nejuklizenější místnosti a končit tam, kde je práce nejvíce, což bývá kuchyně a koupelna. V rámci místnosti je dobré postupovat od stropu dolů: nejprve oprašte lustr, sundejte závěsy a záclony, otřete prach ze skříní, umyjte okna atd. Věnujte pozornost maličkostem: otřete kliky, soklové lišty i listy rostlin.

Skvělým očistným krokem pro byt i lidskou psychiku je vytřídění a uspořádání vybavení. Přeberte oblečení, kuchyňské náčiní, kosmetiku v koupelně, hračky i staré časopisy. Nepotřebné věci můžete prodat nebo darovat, rozbité nebo nefunkční předměty bez milosti vyhoďte, čekají-li na opravu déle než měsíc: pravděpodobně by se jí už nedočkaly.

Zapojte do úklidu pomocníky všeho druhu

V bytě pravděpodobně nežijete sama, na úklidu by se tedy podle svých možností měli podílet všichni vaši spolubydlící. Kromě živých pomocníků však existuje celá řada přípravků a doplňků, které vám mohou jarní úklid významně ulehčit.

Čisticí prostředky vybírejte pečlivě: vzít první přípravek, který uvidíte, není správným řešením. S kvalitními a funkčními produkty je radost pracovat, ty nefunkční jsou spíše k vzteku a většinu práce za ně budete muset udělat vy. Nezapomeňte také vybírat čističe s univerzálním použitím, není třeba mít na každou část bytu jiný přípravek. Univerzální odmašťovač vyčistí digestoř, sporák, troubu i gril, čističe na koberce si poradí se skvrnami na gauči a potahy v autě.

Zvažte i použití elektronických pomocníků. Elektrická stěrka na okna, parní čistič nebo robotický vysavač mohou zkrátit dobu úklidu a ušetřený čas můžete trávit příjemnějším způsobem.

 

Sponzorovaný článek