Jak správně pečovat o psa? Starejte se o jeho klouby a dopřávejte mu dostatek pohybu

Délku a kvalitu života každého psa ovlivní správná péče. Jste-li majiteli čtyřnohého mazlíčka a chcete mu dopřát to nejlepší, aby vám dělal společnost dlouhou řádku let, nepodceňujte správnou kloubní výživu dopřávejte mu dostatek pohybu a celkově dodržujte zásady správné péče o psa. Jaké zásady jsou při péči o pejsky zásadní?

Kloubní výživa je pro každého psa důležitá

Nezáleží na tom, jakou rasu psa máte doma, všechny totiž mají jedno společné – jsou náchylné ke vzniku onemocnění pohybového aparátu. Některé rasy psů jsou k těmto nemocem náchylnější než jiné, zejména ty přešlechtěné rasy, co sice krásně vypadají, ale jejich zdraví bývá často podlomeno.

Právě takoví psi jsou náchylní k celé řadě nemocí již z genetického hlediska. Proto by měl každý majitel psa zařadit do jídelníčku svého mazlíčka kloubní výživu již od mala. Tím výskyt nemocí pohybového aparátu potlačí, a někdy dokonce zcela eliminuje. Co na klouby pro psa je nejvhodnější?

Co obsahuje kvalitní kloubní výživa pro psy

Stejně jako u lidí, také základem kloubní výživy pro psy je kolagen. Kromě něj se ale v kvalitních kloubních doplňcích stravy vyskytují:

  • glukosamin sulfát,
  • chondroitin sulfát,
  • kyselina hyaluronová,

S pomocí těchto látek bude o klouby pejsků postaráno a budou si díky tomu moci užívat běhání a skákání bez bolestí.

Zdravý chrup, srst i kůže

Jednou ze zásad, kterou najdete v každé příručce o tom, jak pečovat o psa, je správná péče o chrup, srst a kůži. Investicí, jíž nebude žádný majitel psa litovat, je koupě speciálních zubních kartáčků a zubní pasty pro psy. Čím dříve pejsky na čištění zubů navyknete, tím lépe. Aby se pes skvěle cítil a vypadal zdravě již na první pohled, je nutné dopřávat péči také jeho kůži a srsti. K tomu, stejně jako k péči o klouby, skvěle poslouží kolagen, z něhož je z větší části kůže a srst psů tvořena.

Každý pes potřebuje pohyb, i ten gaučový

Nejenom aktivní rasy psů vyžadují pravidelný pohyb. I gaučový typ pejska, který rád tráví celé dny poleháváním, potřebuje dostatek pohybové aktivity. Každý den vyrážejte se svým pejskem ven a nechejte ho pořádně vyběhat a vyřádit se.

Pravidelným kontrolám u veterináře se žádný pes nevyhne

Zatímco lidé chodí na kontrolu se svému praktickému lékaři, psi musí pravidelně absolvovat návštěvy u veterináře. Ne všichni psi ovšem na veterináře dobře reagují. Čím lépe se budete o psa starat, tím méně často budete muset veterinární ordinacivyhledávat a budete s pejskem docházet pouze na pravidelné kontroly.

Péče o psa vyžaduje spoustu času a lásky. Aby se měl váš pejsek ve vaší péči jako v bavlnce, myslete na jeho zdraví a do jeho jídelníčku zařaďte kloubní doplňky. Spolu s péčí o jeho zuby a srst a také s dostatkem pohybu, bude váš čtyřnohý mazlíček šťastný a zdravý.

Zdroj obrázku: 4 PM production / Shutterstock.com