Hodinky PRIM v Brně! Reportáž z jejich uvedení do stylového hodinářství Pohanka & co.

České hodinky manufakturní výroby – PRIM – Vám jistě nemusím představovat. Jejich jméno je již legendární a je synonymem pro kvalitní a precizní zpracování. A právě tuto skvělou značku máme konečně dostupnou také v Brně, nově ve stylovém hodinářství Pohanka & co. na Šilingrově nám. Já se jejich slavnostního uvedení do tohoto hodinářství zúčastnila – a dnes mám pro Vás malou reportáž. A také, spoustu fotek překrásných hodinek PRIM!

Mít „Primky“, to bylo vždy něco! Vzpomínám, jak je nosil už můj dědeček a nedal na ně dopustit. Hodinky PRIM jsou totiž jako jediné české – ruční, tedy manufakturní výroby, jsou velice precizní, designové a kvalitní. Zkrátka – PRIM jako jediná česká hodinářská značka získala slušný potenciál ve svém jménu, který si dodnes dokázala udržet. A to je rozhodně také co říct, protože udržet si vysoký standard po mnoho let není vůbec „jen tak“.

Mimochodem – hodinky PRIM se vyrábí již od roku 1949, kdy byla v Novém Městě nad Metují slavnostně otevřena pobočka libereckého podniku Chronotechna. Velmi brzy se továrna začala specializovat na výrobu náramkových hodinek, což bylo v té době unikátní – pouze 8 zemí světa se mohlo pochlubit sériovou výrobou náramkových hodinek. Československo díky hodinkám PRIM patřilo mezi ně.

Od počátku byly hodinky PRIM unikátní. Důkazem toho je fakt, že je jako exkluzivní dárky obdržela řada politiků a čelních představitelů Československa. Mezi nejvýznamnější majitele hodinek PRIM patří prezident republiky Antonín Zápotocký, který dostal zlaté hodinky se sériovým číslem 4 v den svých 72. narozenin.

Ačkoliv první československé hodinky byly již na světě, jejich název nebyl stále určen. Neoficiální pracovní verze počítala původně s označením Kotva. Od roku 1954 se začal používat název Spartak podle jména antického hrdiny, který vedl vzpouru otroků proti svým pánům.
Nakonec bylo rozhodnuto, že náramkové hodinky ponesou stejný název jako ostatní výrobky továrny – od roku 1958 proto na zákazníky čekaly v obchodech hodinky s označením PRIM. Mezitím však vzniklo několik tisíc hodinek se jménem Spartak, které jsou dodnes velmi ceněnou sběratelskou raritou.

Hodinky PRIM nebyly v Brně dlouhou dobu k sehnání – až nyní, od středy 28. června, je najdete v široké nabídce ve stylovém hodinářství Pohanka & co. Já se jejich slavnostního uvedení také zúčastnila a zcela upřímně, hodinky PRIM mě naprosto nadchly.

Co se designu týká, ve zcela obecné rovině, mám ráda jednoduchý, čistý styl, s minimalistickými, nebo retro prvky. Jsem v tomto ohledu poměrně klasik. Naopak, na příliš futuristický, moderní a kýčovitý vzhled věcí, si vůbec nepotrpím.

Hodinky PRIM jsou přesně takové, jaké se mi hodinky líbí – na ruce výrazné, velikostí – pro nás, ženy, spíš větší, v jednoduchém stylu, s výraznými čísly na ciferníku, s propracovanými detaily a jedinečnými prvky – obzvlášť zajímavé jsou pak ty kousky, které jsou vyrábené ve speciálních edicích.

Mě asi nejvíc zaujaly úplně ty nejvíc klasické „Primky“ – které bych si dokázala představit nosit na ruce naprosto každý den. Jsou jednoduché a nesmírně stylové. A myslím, že k nim „sedne“ i můj náramek, co myslíte?

Jak jsem už uvedla, hodinky PRIM se vyrábí také ve speciálních edicích – za zmínku stojí rozhodně nádherný kousek s vyobrazením Karla IV.:

Nebo hodinky vyrobené s poctou bývalému prezidentovi, Václavu Havlovi:

Samotné uvedení značky PRIM do stylového hodinářství Pohanka & co. bylo moc příjemnou společenskou událostí.

Zúčastnil se samozřejmě také ředitel značky, pan Martin Pabiška, MBA, majitel hodinářství, pan Pohanka, kmotrem nového konceptu byl pak ambasador značky PRIM, respektovaný fotograf Tomáš Třeštík.

Závěrem, hodinky PRIM rozhodně stojí za pozornost. Jsou nejen krásné, stylové, kvalitní, ale také – české, což má můj respekt a uznání. Na tuto českou značku totiž můžeme být naprosto právem hrdí… :)

Prohlédněte si spoustu dalších fotek také ve fotogalerii!

Stylové hodinářství Pohanka & co. najdete v Brně na Šiligrově nám. 7.

ODKAZ: POHANKA&co. / web, eshop
ODKAZ: POHANKA&co. / facebook