Domácí vaření pro jednoho

Není nic lepšího, než doma uvařené jídlo! Držely se toho naše babičky a někdy i maminky. Ty ovšem připravovaly jídlo pro celou rodinu a každý den se jedlo něco jiného. Naše generace je ale zvyklá se stravovat trochu jinak, jídlo v restauracích je pro nás běžnější a mnohdy žijeme sami. Kromě toho vařit pro jednoho není vůbec jednoduché.

Vařit pro jednoho není jednoduché, ale není to nemožné. A neznamená to, že budete muset týden jíst to samé. Klíč k úspěchu se skrývá v plánování. Rozepište si jednotlivé chody a poskládejte je tak, abyste zvládli zpracovat všechny suroviny a nemuseli je vyhazovat.

Tipy na rychlé vaření pro jednoho

Domácí vaření není jen cesta ke zdravějšímu jídelníčku, ale zároveň i možnost, jak ušetřit peníze a minimalizovat odpad. Jestli si s vařením zrovna netykáte, přinášíme vám dobrou zprávu: vařit pro jednoho zvládne i úplný začátečník v úplně maličké kuchyni.

To, že jste doma sami, neznamená, že se musíte odbývat chlebem s máslem. Vykouzlit dokážete dobroty, o kterých se vám ani nezdálo a potřebovat na ně budete jen pár surovin. Skvělé na vaření pro jednoho je i to, že neumažete tolik nádobí.

Jídlo z jednoho pekáče

Jedním z nejlepších vynálezů je trouba. Ta dodá jakémukoliv jídlu tu správnou chuť. Stačí oloupat a nakrájet brambory, přidat oblíbené maso nakrájené na kousky, cibuli, česnek, bylinky, přidat kapkou olivového oleje a nechat péct do křupava. Brambory můžete nahradit těstovinami, maso sýrem a další dobrota z jednoho pekáče je na světě. V troubě můžete připravit i nejrůznější zeleninové nákypy či slané koláče. Všechno rychlé a skvělé jídlo z trouby pro jednoho si vychutnáte.

Jídlo z jednoho hrnce

Pro inspiraci se můžete vydat kamkoliv do světa. Například v Německu mají pro jídlo z jednoho hrnce i jméno. Říkají mu eintopf, což je v překladu jídlo z jednoho hrnce. Výhodou tohoto pokrmu je to, že vám postačí k jeho vaření jedna plotýnka. Stačí na oleji zpěnit nakrájenou cibulku, orestovat nadrobno nakrájené maso, přidat rýži, rajčata nebo jinou zeleninu. Všechno zalijete vývarem a uvařit doměkka. Servírujte s nastrouhaným sýrem a zeleninovým salátem.

Perfektním jídlem pro jednoho je polévka. V zimě i v létě si můžete dopřávat polévky podle chuti. Když uvaříte hodně vývaru, můžete ho zamrazit a používat postupně do omáček, rizota či dalších polévek.

Uvařit jednu porci je u některých pokrmů skoro nemožné. Můžete tedy zkusit připravit jídla víc a jednotlivé porce zamrazit. Vyplatí se to například u omáček, ke kterým pak jen připravíte přílohu a máte uvařeno.

Další možností je objednat si jídlo z oblíbené restaurace. To je moudré řešení především v případě, že máte chuť na jídlo, které neumíte uvařit nebo ho nejde zamrazit, případně pro jídlo, které ohřívané už není tak dobré.

Vyplatí se to i u pokrmů, kde by kvůli jedné porci vzniklo spoustu odpadu, nebo se na jeho výrobu musí pořídit suroviny, které nekoupíte po menších kouscích. Například salátu musíte koupit celou hlávku. Obdobně je tomu například s rybami nebo dýní.