Domácí koutek pro dokonalý odpočinek

Domov bychom měli mít spojený s odpočinkem. Pro spoustu z nás ale domov představuje pouze novou várku starostí a povinností. Udělejte si doma (třeba čtenářský) koutek jen sami pro sebe, ve kterém si opravdu odpočinete a naberete dostatek sil na domácnost, děti i práci.

Na vlastní koutek nepotřebujete celou rezidenci – stačí i garsonka

Na velikosti opravdu nezáleží. Klidný čtenářský koutek si můžete vytvořit i v té nejmenší garsonce. A možná bude mít ještě větší kouzlo než samostatná knihovna či čítárna v několikapokojovém baráku, který svými rozměry připomíná panský zámek.

Při tvoření vlastního klidného, chcete-li čtenářského koutku potřebujete úplně jiné věci. Na co se při výběru toho nejlepšího místečka v rámci bytu soustředit?

  • Dostatek přirozeného světla.
  • Místo s maximem klidu.
  • Možnost vyčarovat si vysněnou atmosféru.

Inspirujte se při tvorbě magického interiéru na inspiromatu webu MKLůžkoviny.

Světlo

Světlo je pro čtení a další koníčky velmi zásadní. Ideální je mít ve svém koutku maximum přirozeného světla a samozřejmě také dostatečně výkonnou a příjemnou lampičku, která vám umožní věnovat se koníčkům i během večerů či zamračených dnů. Žárovka v lampičce by měla poskytovat příjemné, tlumené světlo, které vám nenaruší spánek. Ideální je intenzita kolem 300 lumenů.

Klid

Pokud máte doma děti a bydlíte klasickém bytě, najít klidný koutek se může zdát až nemožné. Však to znáte, maminka nemá ani na záchodě klid. Přesto se snažte místo vybírat mimo ty nejfrekventovanější zóny, jako je v mnoha domácnostech například kuchyně. S filtrací hluku mohou pomoci také protihluková sluchátka nebo příjemná hudba, ve které žádnou bitku ani „mamí mamí” ponořená v příběhu vašich oblíbených hrdinů neuslyšíte.

Atmosféra

Velmi důležitá je také příjemná atmosféra plná pohodlí a hygge (přečtěte si, co to hygge je a jak si ho doma vytvořit). K tomu vám pomohou pohodlné polštářky, mikroplyšové deky, příjemná umělá kožešina, která zahřeje nohy… a samozřejmě byste neměla zapomínat ani na kouzlo aromaterapie. Nechte se vůni éterických olejů přenést do světa vzpomínek i fantazie…

Odpočinek je extrémně důležitý proto, abychom zvládli naplno fungovat v práci a být tu pro svou rodinu nejen fyzicky, ale také myšlenkami. Nepodceňujte jeho sílu a vytvořte si doma místo, které vás zrelaxuje během pár okamžiků.

Foto: pixabay.com