Dětské saunové rituály v Infinitu na Lesné

Před časem jsem Vám na Facebooku blogu psala o zajímavých Dětských saunových rituálech, které se konají ve wellness centru INFINIT na Lesné. Saunování zde probíhá zábavnou, pohádkovou formou a je pro děti víc než přínosné. Vím, že Vás toto téma zaujalo – proto mám pro Vás dnes o Dětských saunových rituálech více informací – prozradí nám je paní Monika Foretová, provozní ředitelka Infinitu. A pozor – Dětské saunové rituály tu budou už jen do konce dubna!

1. Dobrý den, předem Vám děkuji za rozhovor. Nedávno jsem na svém blogu psala o Děských saunových rituálech, které probíhají v Infinitu na Lesné – a mé čtenáře velmi zaujaly. Můžete nám, prosím, stručně vysvětlit, co přesně “Dětské saunové rituály” jsou a jak probíhají?
Dobrý den, jsem ráda, že vás téma dětského saunování zaujalo a moc ráda se podělím o další informace. Máme již několik dětských víkendů za sebou a tak je určitě o čem vyprávět. J
Dětský saunový ceremoniál probíhá v sauně se sníženou teplotou za doprovodu saunového mistra, který se snaží, aby byl ceremoniál pro děti hrou a zábavou. Vzduch zvlhčuje poléváním kamen (opravdu jen decentně) a následně teplý vzduch rozhání po sauně, aby ho děti pocítily. Saunou se také během ceremoniálu linou příjemné přírodní vůně, které jsou dětem dobře známé. Je to například pomeranč, mandarinka, citron, borovice,…
Cele saunové dopoledne je každý víkend laděno do jiného tématu, saunoví mistři si připravují ceremoniály, které jsou s tímto tématem spojeny, používají tematické převleky, hračky,…

2. Pro jak staré děti jsou tyto rituály vhodné – je zde nějaké omezení?
Když se řekne děti a saunování, spousta z nás si vybaví už starší děti. Saunovat se však můžou i batolata. Nejdůležitější je, aby dítě již bylo schopné dát nějakým způsobem najevo své pocity, aby rodič tyto pocity vnímal a podle nich se v sauně řídil – to platí u dětí každého věku. U malých dětí je doporučováno, aby se saunovaly v náručí maminky či tatínka, dítě tak může dýchat přes pokožku rodiče a nenasávat tak přímo horký vzduch. Samozřejmostí je, že rodič může saunový rituál s dítětem kdykoliv opustit.

3. Jaká je teplota v sauně – je předpokládám nižší, než v sauně pro dospělé, ano?
Váš předpoklad je naprosto správný, v ceremoniální sauně je snížená na 60°C, což je pro děti vyhovující. Mimo ceremoniály mohou rodiče s dětmi volně využívat Medovou saunu, ve které je také 60 °C a na saunování rodičů jsme také nezapomněli a Finskou saunu necháváme rozehřátou na 90 °C.

4. Jak dlouho by mělo dítě v sauně být? Po ochlazení, mělo by se opět do sauny vrátit? Kolikrát se má ideálně tento proces opakovat?
Jak už jsem zmiňovala výše, dítě by mělo v sauně pobývat jen po dobu, dokud je mu to příjemné. Rodiče mohou s dětmi saunu kdykoliv opustit, naopak by měli, pokud dítě brečí nebo dává najevo nespokojenost.
Batolatům se doporučuje ceremoniál opustit ve třetí minutě, předškolákům po páté minutě a s těmi staršími strávíme v sauně standardně osm minut.
Pro děti se doporučuje absolvování dvou ceremoniálů s dostatečným prostorem na odpočinek mezi nimi. Po ceremoniálu je určitě důležité ochlazení, samozřejmě ale mírnější, než u dospělých. Ideální je, když děti „zchládnou“ s rodiči na čerstvém vzduchu, což umožňuje naše venkovní teráska, nebo pod vlažnou sprchou. Ideální by bylo, kdyby nám děti po ochlazení vydržely v klidu na lehátku a pod dekou, moc dobře však vím, že to ne vždy jde. Proto máme v relaxační místnosti pro děti přichystaný doprovodný program za přítomnosti animátora – jedná se o klidnější zábavu jako malování, vystřihování či vyprávění pohádek.

5. K pohádkovým tématům Dětských saunových rituálů – jak přesně pohádková představení v sauně probíhají?:)
Saunéři mají pro děti připravenou hudbu, převleky, hračky a maňásky, kterými si pomáhají při vyprávění příběhu a přitahují pozornost dětí. Obyčejné saunování a mávání ručníkem většinou děti nezajímá. J Děti se kolikrát mohou do ceremoniálu zapojit pomocí hádanek, vymýšlení příběhu společně se saunérem nebo pomocí hraček, které v sauně dostanou.

6. Je každý víkend jiné pohádkové téma?
Každý víkend doprovází jiné téma dětských dopolední a saunových rituálů. V dubnu nás čeká Olympijský, Vesmírný, Kouzelnický, Cirkusový a ZOO víkend.

7. Na závěr nám prozraďte, kdy a kde přesně Dětské saunové rituály probíhají a do kdy je mohou případní zájemci vyzkoušet?
Máme před sebou posledních pět dubnových víkendů, takže vás moc rádi uvidíme na naší brněnské pobočce Infinit Lesná (Majdalenky). Dětská dopoledne probíhají každou sobotu a neděli od 8 do 12 hodin, kdy je celý bazén i saunový svět vyhrazený pro rodiny s dětmi.
Těšíme se na vás i vaše dětičky! :)

Děkuji Vám za rozhovor.

ODKAZ: INFINIT LESNÁ / web
ODKAZ: INFINIT LESNÁ / facebook