Deník. Zpátky doma! Jak bylo na cestách?

Ještě jednou vás všechny zdravím v novém roce, přeji hodně zdraví, štěstí a osobní spokojenosti a ať na rok 2019 vzpomínáte jen v dobrém. ;) Já jsem po několika týdnech cestování zpět v Brně, plná energie, zážitků a dojmů – psali jste mně, že se těšíte na článek o mé dovolené, tak tady je, doufám, že vás potěší a třeba i inspiruje vydat se jednou tak daleko. ;)

S rodinou jsme se rozhodli využít vánočních prázdnin, staršího syna jsme omluvili také na několik dnů ze školy a hned po Štědrém dnu jsme se vydali na cestu, která měla celou řadu zastávek. Směr naší plánované dovolené jsme s manželem zvažovali, chtěli jsme si odpočinout a zároveň také toho co nejvíc vidět. I proto jsme se po letní skvělé zkušenosti rozhodli část dovolené prožít formou plavby zaoceánskou lodí, a vidět tak díky tomu místa, na které bychom se asi jinak nikdy nevydali.

Naše první cesta směřovala do Frankfurtu, odkud jsme měli následující den navazovat spojem do New Yorku. Ve Frankfurtu jsme přespali a stihli vidět i kousek města, bohužel vzhledem k šílené zimě, která byla, tak méně, než jsme plánovali.

Následující den jsme odletěli do New Yorku, kde jsme strávili tři dny. V New Yorku jsem byla už několikrát, je to město, které má svou nezaměnitelnou atmosféru. Ovšem, že bych se sem potřebovala vracet, to asi ne… Znám už všechny památky, místa, která stojí za to vidět…je to zkrátka betonová džungle, která si žije vlastním životem. V New Yorku je to také hodně o počasí – v zimě si město tak moc neužijete, jako třeba v létě, kdy můžete třeba odpočívat venku na trávě v Central Parku.

Co vidět a rozhodně si nenechat ujít v New Yorku…no, tomu asi věnuji samostatný článek, málo toho rozhodně není. :) Takže si počkejte, určitě něco sepíšu! ;)

Po třech dnech v NY jsme odletěli do tepla, do Miami – už jsme se strašně těšili, jak odložíme bundy! :) V Miami bylo příjemných cca 26 stupňů, a překvapilo mě, že i moře bylo teplé na koupání (a to když říkám já, tak to je něco, protože já jak voda nemá ke 30 stupňům, tak do ní zásadně nelezu :))). Miami mám ráda, už jsem tu byla a líbí se mi celkově pohodová a přátelská atmosféra města. Za vidění rozhodně stojí South Beach, Ocean Drive, nebo Lincoln Road, kde je celá řada obchůdku, restaurací – večer skvělý místo na procházky. ;)

V Miami jsme strávili jen jednu noc a následující den jsme se nalodili na loď. Vybrali jsme tu samou, na které jsme pluli v létě, zkrátka nás naprosto nadchla. :) Jednalo se o loď Symphony of the Seas, společnosti Royal Carribean.

Tahle loď je opravdu dokonalá, najdete tady totiž i to, co bysta na lodi fakt nečekali – třeba opravdový kolotoč, venkovní Central Park s opravdovými stromy, lední kluziště, simulátor výuky surfování…ale třeba i nemocnici s JIPkou :))), přes 30 restaurací, obchody, kina, divadla, promenády, obrovské casino… Zkrátka, nudit se během plavby nebudete, až je těžké se rozhodnout co vidět, kam jít a jak vlastně trávit čas.

Jak jsem napsala, okruh jsme vybrali Karibik – se zastávkami na takových místech, která nás zajímala, ale jen tak na dovolenou bychom se tam asi nikdy nevydali. Plavba lodí trvala 8 dnů a celkem nás čekaly zastávky na 4 místech (některé dny jsme celé strávili na moři plavbou).

Asi vás bude zajímat, zda se taková loď houpe – no, i když jsem možná v létě tvrdila, že se nehoupe, tak teď se houpala :) A některé dny i celkem dost, ale špatně nikomu z nás nebylo, díky bohu!

První zastávka byla na exotickém Hondurasu, ve městě Roatán. Trochu jiný svět, chudoba, ale nádhera. Mimochodem, Honduras je nejvíc nebezpečný stát na světě – přesvědčili jsme se o tom i na pláži, kde nás, turisty, hlídali ozbrojení policisté.

Další zastávka byla v oblasti Costa Maya v Mexiku, což bylo pro mě asi nejkrásnější místo z celé dovolené. Opět naprosto odlišný svět, ale sympatický. :) Vůbec i Mexičané jsou hodně zajímaví lidé, milí, fyzicky podobní jeden druhému. :) Viděli jsme zbytky mayských ruin, sladkovodní lagunu uprostřed džungle a mělo to hodně co do sebe! A to jídlo, vynikající!

Následovalo další zastavení v Mexiku, tentokrát ve městě Cozumel, tady nás to, upřímně, už tak moc neuchvátilo jako na předchozím mexickém místě. Den jsme strávili na pláži, která byla ovšem fajn a počasí všeho všudy také. :)

Z Mexika jsme se lodí přesunuli na Bahamy, kde se mi líbilo moc! Opět místo, které má svoje charakteristické kouzlo. Bahamy jsou pro mě opravdu tím pravým rájem v Karibiku. Krásně barevné (byli jsme v městečku Nassau), nádherné, čisté pláže, teploučké moře… Akorát, musím říct, že vše na Bahamách je extrémně drahé. Ale je to jedno z míst, kam bych se třeba ještě někdy ráda podívala.

Lodí jsme se po osmi dnech vrátili zpět do Miami. Na plavbu opravdu nemám co vytknout, i když nás na palubě bylo neuvěřitelných 9 000 osob, nikde nikdy nebyli žádné fronty, žádné davy lidí, všechno perfektně organizované a v pohodě. Na lodi jsme i oslavili Silvestra, trochu jsme se toho báli, aby nebylo moc „divoko“, ale byl klid. :)

V Miami jsme zůstali další 4 dny a užívali si tu krásného počasí, pláže, moře, koupání. Opravdu počasí bylo super a moře teplé, dokonce mě i překvapilo, že na tak turisticky vytížené místo tu bylo třeba obrovské množství mušliček a stálo za to i šnorchlování, což jsme si s dětmi užili.

Po 4 dnech v Miami jsme odletěli zpět do studeného New Yorku a byl to tedy teplotní šok! V New Yorku je počasí téměř stejné, jako teď u nás, takže kosa, vítr, déšť… Strávili jsme tu poslední dva dny, ale schovávali jsme se hlavně do muzeí, před zimou :)

Zpátky domů opět přes Frankfurt. Musím říct, že co se týká prožitků, viděných zemí, míst, tak to byla neskutečně nabitá dovolená. :) Za sebe rozhodně doporučuji vidět Mexiko, ale spíš právě tu oblast Costa Maya, tam je to takové víc o přírodě. A určitě i Bahamy.

Pokud uvažujete nad dovolenou formou plavby, jděte do toho, nebudete litovat – tedy pokud vyloženě nemilujete dovolenou typu ležet na pláži a nic nedělat.  :)

Když byste měli jakýkoliv dotaz, klidně pište a ptejte se! :)