Deník. Téma na přání – kam chodí moje děti do školy a školky? A jak jsem spokojená?

Deník je moje nová, osobní, blogová rubrika o mém každodenním životě – toto je 3. díl a jsem moc ráda, že jste právě tuto rubriku přijali s nadšením!:) Dnes to bude na téma „kam chodí moje děti do školy a školky“. Je to článek na přání vás, čtenářů, tak doufám, že vás potěší. ;) A třeba také inspiruje!

Hned na úvod můžu říct, že rozhodování na téma „kam do školy a školky“ bylo fakt šíleně těžký. Vůbec jsem nevěděla „kam“, manžel také ne a tím, že jsem se do Brna přistěhovala a neměla tu moc známých, jsem se ani nemohla s nikým moc poradit.

Žijeme v Říčanech u Brna, kde školka i škola jsou.
Začnu školkou – tu jsme řešili jako první. Samozřejmě mě hned napadla jako první možnost naše školka, v Říčanech. Ale syn ještě neměl 3 roky a já byla těhotná, čekala jsem druhého chlapečka, a tak bylo jasné, že budu mít s přijetím problém. 

Tchýně, která bydlí v Kohoutovicích v Brně, mi tenkrát řekla, že slyšela o dobré školce – soukromé – právě v Kohoutovicích. Školka se jmenuje Safirka a nabízí buď české, nebo anglické třídy, kde jsou dvě učitelky, jedna mluví na děti česky a druhá anglicky.

Zajeli jsme se tam mrknout a moc se mi líbilo prostředí. Školka je u lesa, děti jsou hodně venku a hlavně, zaujal mě systém výuky Emilio Reggia – tento systém využívá přirozené zvídavosti dětí k tomu, aby se učily nové věci.

Školka se mi líbila – tak jsem se pro ni rozhodli, já se tedy trochu obávala ježdění, ale tím, že děti musí být ve školce až do 08:45, se to dalo z Říčan zvládat.

Do této školky jsem dala později i druhého syna, který tu stále ještě je, má 5 let. Závěr – z této školky jsem naprosto upřímně nadšená a vřele ji doporučuji všem. Mají skvělý přístup k dětem, učí je zásadní hodnoty v životě, děti se tu opravdu vzdělají – ale učení je baví. :) Oba kluci navštěvovali anglickou třídu a oba se anglicky naučili, mluví a rozumí, z čehož mám obrovskou radost.

Téma škola – to byl také oříšek. Tím, že syn už uměl na dobré úrovni anglicky, jsme chtěli vybrat takovou ZŠ, kde by byla angličtina už od první třídy, v rozšířené formě. 

Nakonec jsme vybrali 2 školy – Bakalovu a anglickou ZŠ na Mendláku. Upřímně – ani jedna z těchto škol mě moc nenadchla, ale vybrat jsme prostě museli. Na obě školy se dělaly příjímací zkoušky, tak jsme si řekli, že to zkusíme a když to nevyjde, půjde syn na ZŠ Pavlovská v Kohoutovicích, která je hned vedle školky – ve školce byl tenkrát mladší syn.

Jako první přijímačky dělal syn zkoušky na Mendlák – a k mému překvapení je udělal, přijali ho do anglické třídy, kde jsou některé předměty v angličtině (hudebka, výtvarka…). Navíc, přijali do stejné třídy i synova nejlepšího kamaráda ze školky – tak bylo rozhodnuto. Přijímačky na Bakalku syn už ani nezkoušel.

Jak jsem se ZŠ na Mendláku spokojená? Super jsou uniformy – děti jsou oblečené stejně, takže žádné rozdíly mezi nimi. Syn je teď ve 2. třídě a zatím všechno zvládá tak nějak sám, nez učení. Škola náročná není. Že bych byla ale tak nadšená, jako ze školky, to ne. Setkala jsem se s věcmi, co mi vadily, ale to je možná je můj úhel pohledu.

Jaké máte tipy na školky a školy vy? Pište a inspirujte ostatní! :)