Cool People of Brno: Roman Orlov, Brnohelitour

Prohlédnout si Brno z ptačí perspektivy? S Brnohelitour – vyhlídkovými lety vrtulníkem nad Brnem, žádný problém! Chcete se dozvědět o tomto nevšedním a adrenalinovém zážitku něco víc? Pak si přečtěte můj rozhovor s majitelem Brnohelitour, panem Romanem Orlovem – v dalším díle rubriky o inspirativních lidech z Brna, „Cool People of Brno“!

Dobrý den, Romane, prozraďte nám, v úvodu rozhovoru, kde se vlastně vzal nápad k realizaci vyhlídkových letů nad Brnem vrtulníkem?
Dobrý den, inspirací vlastně byla knížka 50 odstínů šedi, kde hlavní hrdina vlastnil vrtulník EC135 a tak jsme se s manželkou rozhodli, že si let helikoptérou vyzkoušíme taky! A stálo to za to. Brno z ptačí perspektivy vypadá vskutku úžasně.

Vy sám – jste přímo pilotem vrtulníku? Pokud ano, jak jste se k této zajímavé profesi dostal?
Teď procházím kurzem pilotovaní vrtulníku, ale do certifikátu mám ještě daleko, jelikož to dělám jako koníček a na hodiny se nedostanu pravidelně. Ve společnosti BrnoHeliTour však máme zkušeného pilota, který létá přes 20 let.

Jaké typy letů pro širokou veřejnost nabízíte?
Nabízíme 15 a 30 minutové lety vrtulníky Robinson R44 a Bell206 nad středem Brna

Je možné si určit, kudy se poletí – například, když se chce zákazník podívat nad místa, která zná?
Není problém se o tom domluvit s pilotem přímo na místě před odletem. Máme naplánovanou trasu letu abyste viděli ty nejzajímavější místa, jako jsou hrad Špilberk, katedrálá Petrov, BVV, Janáčkovo divadlo či náměstí Svobody, ale když se chce zákazník například podívat nad vlastní dům, někde v Brně  – klidně poletíme tam.

Pokud si u Vás zákazník let objedná – jak probíhá příprava a let samotný?
Musíte s sebou vzít vytištěnou letenku a přijet aspoň 15 min před plánovaným letem na heliport, až přijdete k vratům heliportu, zavoláte pilotovi, otevřou se vrata na dálku, pak směřujete na parkoviště, kde vás bude očekávat pilot. Dále pilot vám pomůže nastoupit do vrtulníku a zkontroluje, abyste se připoutali.

Až budete sedět, pilot nastartuje vrtulník a provede předletovou zkoušku, ohřeje motor, domluví se s věží na povolení ke vzletu a obletu města. Sledovat samotnou kontrolu a domluvu je také docela zajímavé, pasažéři slyší veškerou komunikace všech letadel, co probíhá ve vzdušném prostoru nad Brnem.

Co se termínu letu týká – ten si určuje zákazník, nebo jej určíte Vy – podle počasí a dalších faktorů – jakých?Létáme skoro denně, takže zákazník si zvolí svůj čas buď přímo na webu, kdy objednává let, nebo následně telefonicky přímo s pilotem, pokud si objednával otevřený termín (nebo dárkovy poukaz), pokud by v den letu byl opravdu silný vítr, tak pilot zavolá buď večer před plánovaným letem, nebo hned ráno a domluví náhradní termín.

Odkud se vzlétá?
Nově létáme z letiště Brno-Tuřany, z heliportu bývalé záchranky AlfaHelicopter.

Je pro vzlet vrtulníku nutné nějaké speciální povolení – pro letový provoz?
Na povolení vzletu se vždy ceká, povolení dává věž na letišti v Tuřanech a stejná věž má pod kontrolou celkový vzdušný provoz nad Brnem, dispečer vždy vidí vrtulník na monitorech a upozorní, když někdo bude prolétat v blízkosti.

Jsou lety vrtulníkem vhodné pro kohokoliv, nebo je zde nějaké omezení – věkové, zdravotní…?
Je to vhodné pro kohokoliv, co se týče omezení, je to stejné, jako jízda autem, žádné přetížení, nebo tlakové přepady.

Mohou se vrtulníkem proletět také děti?
Určitě, hlavní podmínkou pro ně však je, aby byly schopni sedět samostatně, tzn. že nemohou letět na klíně u rodičů, jelikož v tomto případě by nebyly pořádně připoutaní. A upřímně řečeno, ani si nemyslím, že by dítě mladší 5 let bylo schopno si let opravdu uvědomit, natož užít.

Nabízí Vaše značka BrnoHeliTour lety pouze nad Brnem – nebo je možné „proletět“ se i jinde a jinam?
V rámci půlhodinového letu se můžeme proletět nad okolím Brna a vidět například hrad Veveří, Brněnskou přehradu. Po domluvě můžeme zajistit jiný let, třeba cestu na zámek v okolí, nebo podobně.

Je létání vrtulníkem bezpečné?
I když se to tak nezdá, je mnohem bezpečnější ,než jízda autem nebo letadlo.

V případě zástavy motoru (což se stává opravdu výjimečně) pilot umí bezpečně přistát v režimu autorotace (je to když místo motoru hlavní rotor je poháněný proudícím vzduchem ze spodu) na vhodném místě, čímž může být parkoviště, nebo louka.

Platí vždy pravidlo, že vrtulník s vypnutým motorem má dolet trojnásobný aktuální výšce. Takže, když se něco stane ve výšce 500 metrů, má pilot z aktuální pozice 1.5 km pro výběr vhodného místa na přistání, což může byt přávě třeba parkoviště.

Je možné si u Vás let vrtulníkem objednat i pro jiné příležitosti – například na speciální události, nebo pro rychlou přepravu?
Rádi realizujeme i neobvyklé objednávky, jakožto vrtulníkové taxi do těžce přístupných míst, kam nevedou dálnice a doprava tam by trvala autem třikrát déle, než vrtulníkem. Děláme také firemní akce a svatební dopravu pro ženicha a nevěstu.

Děkuji Vám za rozhovor

ODKAZ: BRNOHELITOUR / web
ODKAZ: BRNOHELITOUR / facebook