Cool People of Brno: Jiří Lešikar, Signature Restaurant

Určitě jste už postřehli, že máme v Popůvkách u Brna, v prostorách nového hotelu a casina Victory, úžasnou a designovou restauraci – Restaurant Signature. Já sama jsem z tohoto místa, jeho prostředí, služeb a hlavně, vynikající kuchyně, přímo nadšená a vřele dopručuji návštěvu také Vám. Čím je právě Restaurant Signature tak jiný a výjimečný? I to nám prozradil jeden z provozovatelů restaurace, pan Jiří Lešikar – kterého Vám představím v dalším díle mé rubriky o inspirativních lidech z Brna – Cool People of Brno.

Dobrý den, děkuji Vám za rozhovor. Pane Lešikare, z Vašeho úhlu pohledu, v čem spočívá jedinečnost Restaurantu Signature? Čím se právě tato restaurace liší od mnohých jiných?
Určitě celým konceptem, vše co zde vidíte je SIGNATURE. Interiér, prostírání, přístup k zákazníkovi, hudba a hlavně styl kuchyně. Chceme přinést do Brna uvolněný koncept restaurace v příjemném prostředí s poctivou kuchyní, ale zároveň nechceme být Hipsterské bistro ?

Jaký typ jídel / kuchyně zde hosté mohou ochutnat? Zaměřujete se na určitý styl gastronomie, nebo se jedná obecně o mezinárodní kuchyni?
To je správná otázka, odpovím na ni stejně. Je to SIGNATURE. Vlastně od konceptu kuchyně vznikl název restaurace. Víte, vaření je v podstatě druh umění, a každé umění je odrazem osobnosti. Naše přemýšlení nad jídlem spočívá v poctivém vaření, vařit co má smysl, prostě co dává význam, aby to mělo hlavu a patu. Ono má význam mít dobrou čerstvou makrelu z Norska, která rostla přirozeně, než mraženého pstruha sice z lokálního zdroje. My chceme vařit pro lidi, ne pro naše ego. Naše kuchyně vychází ze základů tradičních kuchařských velmocí obohacené o moderní prvky, či techniky gastronomie, ale stále to musí být jídlo, normální plnohodnotné chutné jídlo. Už jsem úplně alergický na „kostky ve skluzu“ doplněné o jehličí ?

Prozradíte, kdo je u Vás šéfkuchařem? Proč jste vybrali právě jeho?
Je to Pavel Veltruský. Velká osobnost české gastronomie… člověk, který má za sebou zaoceánské lodě, Marriott u nás i v zahraničí, vypracoval se na sous chef ve 3 michelinské restauraci Watersideinn v Anglii, vařil pro Julii Roberts a mnoho dalšího… a to je ten důvod, proč jsme se s ním domluvili. Máme široký záběr, připravujeme konference, bankety, rauty a hlavně naši restauraci. A na to potřebujete opravdu zkušeného člověka, který stojí nohama pěvně na zemi a má obrovský rozsah. Hlavně máme stejné myšlení a názor na jídlo, o kterém jsem mluvil výše.

Do Restaurantu Siganture sama moc ráda chodím – a to nejen kvůli vynikajícím jídlům, ale získalo si mě i netradiční a nádherné prostředí. Co bylo inspirací právě pro takový design prostor?
Co otázka to stejná odpověď ? prostě SIGNATURE. Máme rádi hezké věci a hlavně jsme chtěli být jiní, jediněční… Zároveň to mělo být příjemné, vzdušné, ambientní místo s nadčasovým designem a jsem rád, že se nám to povedlo, protože reakce hostů jsou skvělé.

Kdo stojí za návrhy interiéru restaurace?
Je to Pavel Kříž ze studia Komplits. Byla to skvělá a zároveň velmi náročná spolupráce. Rok a půl příprav, každý detail, co u nás najdete prošel společnými diskuzemi. Líbí se mi na něm, že není ochoten uhnout ze svého stylu, ale zároveň byl schopen reflektovat naše požadavky, protože prostě restaurace musí být i funkční, ne jen designová. A to vše se skvěle povedlo skloubit.

Zpátky k restauraci a jídlu – jaká je nabídka jídelního lístku? Máte zde i „týdenní nabídky“, které se obměňují?Koncepčně je menu postavené na 3 kategorie. Je to taková skládačka ala noviny trochu jinak. Už je mi to trapné, ale zkrátka je to SIGNATURE. Malá jídla, což jsou předkrmy a polévky, velká jídla, tedy hlavní pokrmy a závěr, tedy dezerty a sýry. Menu doplňujeme právě o speciální nabídku, kterou chceme přinést stálým hostům určitou variabilitu, protože nepřipravujeme žádné obědové menu.

Připravujete zde speciální nabídky, menu, vázané např. k sezónnosti potravin, nebo k nejrůznějším svátkům a událostem?
K sezónnosti bych neřekl, to je základ naší filozofie, vařit co má smysl.

Kromě obědů a večeří, mohou si sem hosté zajet například na snídaně, které zde využívají hosté ubytování v hotelu?
Je to tak, sázíme také na to, že jsme u dálnice a můžete se u nás při cestování po D1 zastavit na poctivou snídani. Všechny druhy pečiva si pečeme sami, konkrétně 3 druhy, děláme si také vlastní jogurt, kefír apod. Vlastně vše, co u nás dostanete je naše výroba, od pečiva až po zmrzlinu.

Zajímavostí je i stylový bar, kde, jak vím, si hosté mohou objednat ze široké nabídky vinného lístku, nebo ochutnat některé z Champagne – jaká je zde nabídka v tomto ohledu?
Naše vinná karta čítá přes 400 položek a začínáme s víny na 400 kč za láhev. Co bych ale rozhodně vypíchl, je naše selekce Champagne, který čítá přes 150 druhů a patří k největším v regionu. Je to taková naše láska k tomuto vínu. Pravidelně jezdíme za vinaři a chceme lidem ukázat, že ono to champagne není jenom o bublinkách a luxusu. Ano je to vyjímečné víno, ale pořád je to víno, ve kterém se odráží region, práce vinaře a spoustu dalších aspektů a rádi bychom to chtěli předvést našim hostům.

V restauraci pořádáte i různé akce a eventy – v oblibě je Váš „family sharing lunch“ – o jakou akci v tomto případě jde?
Je to v podstatě pohodový rodinný oběd, který pořádáme v pravidelných termínech vždy konkrétní neděli v měsíci. Jídlo se podává na střed stolu ve společných mísách a rodina si je sama nabírá dle libosti, v podstatě jako doma u rodinného stolu. My se o vše postaráme, nemusíte celé dopoledne vařit a pak ještě umývat horu nádobí.:) Navíc je zde vždy připraven zábavný program pro děti, kdy děti vždy něco pečou v kulinářské dílně nebo vyrábějí různé předměty ve výtvarné dílně. Zkrátka zábava pro celou rodinu. A s radostí musím říct, že to prostě lidi baví, máme vždy plno, což je skvělá odměna za vykonanou práci.

Na co se mohou Vaši hosté v Signature v nejbližší době těšit?
Teď od dubna připravujeme nový produkt. Brunch s vinařem. Jedná se klasický brunch pro trávení nedělního odpoledne s přáteli, ale zase trochu jinak, prostě SIGNATURE. Přítomen bude vždy jeden konkrétní vinař, kdy si budou moci hosté ochutnat jeho portfolio vín a také s ním promluvit o jeho přístupu, práci na vinicích, atd…. To vše opět neformální volnou formou, při pohodové atmosféře nedělního odpoledne. První Brunch s vinařem máme již 2. dubna, tak bych rád touto cestou všechny pozval.

Je možné v Signature uspořádat např. rodinnou oslavu, svatební hostinu, nebo jinou akci? Máte zde např. i nějaký salonek, který si hosté mohou pronajmout?
Určitě, to jsem i zmínil při výběru našeho šéfkuchaře. Máme obrovskou výhodu, že jsme tak trochu mimo centrum, máme vlastní parking a v bezprostřední blízkosti dálnice, čili dobrá dostupnost. Jsme velmi vyhledávání pro pořádání nejrůznějších eventů pro korporátní klientelu, ale také pro rodinné oslavy či svatby. Salonek má kapacitu 60 míst. Celková kapacita je 120 míst na sezení a v případě akce formou rautu až 200 osob.

Děkuji Vám za rozhovor a ať se daří:)

Já děkuji Míšo, bylo to fajn.

Restaurant Signature najdete v hotelu Victory, v Popůvkách, Vintrovna 35.

ODKAZ: RESTAURANT SIGNATURE / web
ODKAZ: RESTAURANT SIGNATURE / facebook