Cool People of Brno: Ivana Procházková Poláčková, Fat-Free Restaurant

Nedávno jsem Vám na blogu představila jednu velmi zajímavou brněnskou restauraci, která svým hostům nabízí ojedinělý a hlavně, zdravý koncept na bázi „fast-foodů“. Jmenuje se Fat-Free a já Vám dnes o ní prozradím něco víc – prostřednictvím rozhovoru s majitelku této restaurace, paní Ivanou Procházkovou Poláčkovou, v dalším díle mé rubriky o inspirativních lidech z Brna – Cool People of Brno. Hezké čtení!

Dobrý den, Ivano, prosím prozraďte nám v úvodu, čím je restaurace Fat-Free ojedinělá a co přesně zde hostům nabízíte?
Zdravím Vás, Míšo, no- restaurace, spíše jídelnička či bistro jak kdo chce a my si říkáme „FETFRÍČKO“:-). Fungujeme od října 2016 a jsme spíše zaměřeni na obědové menu v týdnu. Především držíme koncept „vše bez lepku“, né však proto, že bychom lepek, bílou mouku odmítali v jídelníčku, ale aby hosté v době oběda se zbytečně neutlumili, pochutnali si a mohli se ještě vrátit do pracovního procesu. Snažíme se poskytnou v menu i české klasiky, ale odlehčeně: např.smažák, tak u nás „pečák“ je to sýr v bezlepkovém těstíčku a pečený s vařeným bramborem, tvoříme alternativu tatarky z jogurtu.

Jak jsem už nastínila v úvodu – restaurace je v podstatě „zdravou alternativou fast foodů“ – proč jste se rozhodli právě pro tento koncept stravování?
Sama jsem bojovala s nadváhou, měla jsem 105kg díky špatnému životnímu stylu a hlavně stravování. Po redukci 30 kg jsem omezila bílou mouku a snažila se omezit a vyvážit sacharidy. Nyní s Cambridge Weight Plan pomáhám ostatním redukovat nadváhu, ale otázkou každého klienta bylo: „Co potom, jak mám jíst?“ Odpověď je: Hlavně musíme jíst! Vymlouváme se, že nemáme čas a spousta lidí utíká s bagetou v ruce nebo přibrzdí autem u okýnka s Fast foodem. Toto mě především dohnalo k tomu vytvořit jídelnu tohoto typu- vybrat si menu na obrazovce, které už je připraveno a v klidu se najíst.

Jaká jídla zde v restauraci Fat-Free hostům nabizíte?
Samo bezlepková a odlehčenější formu, která ale zasytí. Když jsou v menu sacharidy( brambory, rýže atd.), tak odlehčíme maso. Každý den samoobslužný salátový bar. A bezlepkové jemné dezertíky. Čím jsou v zásadě zdravější, než právě ve fast-foodech? Samozřejmě omezení tuku, převážně vše pečeme.

Vaše restaurace je bezlepková – je čistě bezlepková?
ANO. Proč jste se rozhodli zde vařit právě bezlepková jídla? Již jsem se zmiňovala v předchozích odpovědích, samotnou mě bílá mouka a gluten utlumuje a pomalu ho trávím, tak ať pracující lid v čase nejpotřebnějším pro práci neutlumujeme:-(.

Napadá mě – název restaurace zní „Fat-Free“ – což se dá volně přeložit, jako „bez tuku“. Ovšem, Vaší hlavní specializací jsou právě jídla bez lepku. Vaříte tedy také se sníženým obsahem tuku?
Víte, myšlenka názvu „Fat-Free“ je v tom, že pokud budeme jíst poctivě uvařené jídlo z čerstvých surovin …..tak budeme Fat-free, berme to trošku s nadsázkou, ale určitě tuku u nás pomálo.

Z jakých surovin se v restauraci Fat-Free vaří?
Z čerstvých a v otevřené kuchyni s novou technologií(pomalé vaření= zachování více živin a chutí) Např. FRIMA, KONVEKTOMATY atd…, tím děkuji firmě Hraspo a Hrabálkovic hlavám.

Vybíráte tedy takové suroviny, které neobsahují tolik chemických dochucovadel, barviv…?
To bez debaty:-). Nenajdete u nás žádné kupované limonády – vše tvoříme my.

Kdo a podle čeho u Vás sestavuje jídla do denní nabídky?
Šéfkuchař Pavel Pietropaolo.

Kolik jídel denně hostům nabízíte?
V denním menu polévku a dvě různé jídla a pak v týdenním polévku a 4 jídla.

Jedná se denní/týdenní nabídku, nebo je možné si u Vás vybírat i ze stálého jídelního lístku?
Ne – stálé jsou pouze rýžové pečené závitky se zeleninou a kuřecím masem.

Jaká je u Vás v restauraci otevírací doba?
9.30- 15h, po – pá.

Plánujete do budoucna nějaké novinky, rozšíření služeb, nebo třeba nové pobočky restaurace?
Teď chceme lahodnou točenou zmrzlinu a bude i v bezlepkovém kornoutku, budeme točit do konce října. Náš sen je ale třeba 10- 20 poboček po ČR, ale to by musel přijít investor políbený stejným nadšením jako já:-). Ale opatrně na to, co si přejeme, neboť sny se plní!

Nabízíte prostřednictvím Fat-Free také další služby, například zajišťujete catering na různé akce?
Ano, děláme a rádi. Ještě na závěr chci všem, co se chtějí pustit do podobných podnikatelských záměrů v gastronomii, dát tip: „Můžeme mít sebelepší prostor i místo i finanční prostředky, ale vše je o lidském faktoru a já si nesmírně vážím každé pozitivní energie vložené do Fat-free“. Děkuji všem, kteří pomohli a pomáhají.

Děkuji Vám za rozhovor a ať se Vám daří!
Já děkuji.

 

Restauraci FAT-FREE najdete v Brně-Slatině, na adrese Tuřanka 55, otevírací doba 9:30 – 15 hodin se prodlouží, jakmile bude více hostů.

ODKAZ: FAT-FREE / web
ODKAZ: FAT-FREE / facebook