Co je kryptoměna v jednoduchých slovech

Jsem si jistá, že mnozí z vás jsou zvědaví na tyto peníze budoucnosti 21. století a díky jejich rostoucímu uznání a bezpečnosti vypadá trh s kryptoměnami jasně dopředu. Na konci tohoto článku budete o kryptoměně určitě vědět víc než většina lidí.

S tímto článkem se dozvíte:

  • Co je to kryptoměna jednoduchými slovy?
  • Jak kryptoměny fungují?
  • Kolik existuje kryptoměn?

Kryptoměna (nebo „kryptoměna“) je digitální verze peněz nazývaná „tokeny“, kde se transakce provádějí online. Je to prostředek směny stejně jako vaše běžná každodenní měna, jako je USD, ale navržený pro účely výměny digitálních informací prostřednictvím procesu známého jako kryptografie. Pomocí kryptoměn můžete nakupovat běžné zboží a služby, ačkoli mnoho lidí investuje do kryptoměn stejně jako do jiných aktiv, jako jsou akcie nebo drahé kovy. Obvykle nakupujete kryptoměnu přes zprostředkovatel krypto nebo burzu.

Jak kryptoměny fungují?

Kryptoměny jsou decentralizované sítě založené na technologii blockchain – distribuované účetní knize vynucené nesourodou sítí počítačů. Obvykle neexistuje ve fyzické podobě (jako papírové peníze) a obvykle je nevydává ústřední orgán.

Místo toho jsou tyto úkoly široce distribuovány mezi uživatele kryptoměny prostřednictvím internetu.

Co je blockchain?

Blockchain Technology (BCT) je typ databáze. Abyste byli schopni porozumět blockchainu, musíte nejprve pochopit, co databáze vlastně je.

Databáze je soubor informací, které jsou elektronicky uloženy v počítačovém systému. Informace nebo data v databázích jsou obvykle strukturovány ve formátu tabulky, což umožňuje snazší vyhledávání a filtrování konkrétních informací. Je navržen tak, aby obsahoval podstatně větší množství informací, ke kterým může rychle a snadno přistupovat libovolný počet uživatelů najednou, filtrovat je a manipulovat s nimi.

Nyní po pochopení, co je databáze. Vraťme se jednoduchými slovy k Vědět, co je Blockchain.

Jak jsem řekl výše Blockchain Technology (BCT) je typ databáze.

Blockchain je systém zaznamenávání informací způsobem, který ztěžuje nebo znemožňuje změnu, hackování nebo podvádění systému.

Blockchain je v podstatě digitální účetní kniha transakcí, která je duplikována a distribuována v celé síti počítačových systémů na blockchainu. Každý blok v řetězci obsahuje určitý počet transakcí a pokaždé, když na blockchainu dojde k nové transakci, je záznam o této transakci přidán do účetní knihy každého účastníka. Decentralizovaná databáze spravovaná více účastníky je známá jako Distributed Ledger Technology (DLT). Blockchain je typ DLT, ve kterém jsou transakce zaznamenávány s neměnným kryptografickým podpisem zvaným hash.

To znamená, že pokud by byl vyměněn jeden blok v jednom řetězci, bylo by okamžitě zřejmé, že s ním bylo manipulováno. Pokud by hackeři chtěli poškodit blockchainový systém, museli by změnit každý blok v řetězci napříč všemi distribuovanými verzemi řetězce.

Blockchainy, jako je bitcoin a ethereum, neustále a neustále rostou, protože do řetězce přibývají bloky, což výrazně zvyšuje bezpečnost účetní knihy.

Kolik existuje kryptoměn?

Podle CoinMarketCap, webové stránky pro průzkum trhu, se veřejně obchoduje s více než 6 700 různými kryptoměnami .

Kryptoměny se nadále množí a získávají peníze prostřednictvím počátečních nabídek coinů neboli ICO. Celková hodnota všech kryptoměn k 27. lednu 2021 byla podle CoinMarketCap více než 897,3 miliardy dolarů a celková hodnota všech bitcoinů, nejoblíbenější digitální měny, byla stanovena na zhruba 563,8 miliardy dolarů.