Chřestová sezóna!

Chřestová sezóna je v plném proudu!!! Co to znamená? No přece spoustu úžasných dobrot z chřestu, které já opravdu můžu:)

chrest1

Chřest je zdravá zelenina, která pomáhá udržet naše tělo v dobré formě. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů. Jíst ho tedy můžeme do sytosti, protože 100 g chřestu má navíc jen 22 kcal. Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové (100 g chřestu jí dodá tělu 37 % doporučené denní dávky), vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Sezóna chřestu trvá asi dva měsíce – od konce dubna do konce června. Takže právě teď máte tu nejlepší příležitost ukuchtit si nějakou skvělou chřestovou specialitu! 

Máme pro Vás pár tipů na chřestové dobroty – vyzkoušejte, chutnají všechny perfektně:)

 

Jemná chřestová polévka se smetanou
Doba přípravy: 10 minut – Doba vaření: 15 minut – Počet porcí: 4

Suroviny:
300 g chřestu
1 ks cibule
1,5 l vývar drůbeží
3 plátek máslo
2 dl smetana 33%
sůl
pepř

Postup:
Připravený oloupaný chřest rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme. Do hrnce dáme dva plátky másla, třetí rozkrájíme na kostičky a dáme do ledničky k pozdějšímu použití. Máslo v hrnci rozehřejeme a prudce na něm osmahneme za stálého míchání cibuli. Potom přilijeme vývar, přivedeme ho do varu, nasypeme nakrájený chřest a vaříme ho přibližně 10 až 15 minut, až je měkký. Směs v hrnci důkladně rozmixujeme, přimícháme smetanu, polévku dochutíme solí a pepřem. Na závěr do horké polévky přidáme kousky másla z lednice, které ji zahustí.

bff6bf9333a44ef0d459c5b6675e287e_chrest-polevka-shutterstock-101523094

Chřest s bramborami a slaninou

Doba přípravy: 10 minut – Doba vaření: 30 minut – Počet porcí: 4

Suroviny:
1,5 kg bílý chřest
750 g menší brambory
100 g plátky anglické slaniny
100 g máslo
2 lžíce olej
1 lžička cukr
bylinky – petrželka, bazalka
sůl
pepř

Postup:
Chřest oloupeme a odkrojíme z něj dřevnaté konce. Výhonky uvaříme ve vodě se solí a cukrem doměkka. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a oloupeme. Každou bramboru obalíme plátkem slaniny, který k ní připevníme párátkem.
Bylinky opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a nasekané bylinky v něm krátce osmahneme. Potom je podle chuti mírně osolíme a opepříme a udržujeme teplé.
V druhé pánvi rozpálíme olej a brambory se slaninou v něm opečeme.
Opečené brambory rozdělíme na talíře, přidáme k nim uvařený okapaný chřest, vše zalijeme bylinkovým máslem a servírujeme.

cd38bb6abde40a0fbff8e365d95bace6_chrest-bily-vareny-pixabay-250360-1280

Pečený chřest
Doba přípravy: 10 minut – Doba pečení: 20 minut – Počet porcí: 4

Suroviny:
1 kg chřest
1 dl olivový olej
100 g tvrdý sýr
sůl,pepř

Postup:
Z oloupaných výhonků chřestu odkrojíme dřevnaté části, chřest rozložíme do vymazaného pekáče nebo zapékací mísy, ochutíme solí a pepřem a dáme péct přibližně na 20 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia. Sýr najemno nastrouháme.

Upečený chřest rozložíme na talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.

chrest3

Chřestový salát s vejci

Doba přípravy: 10 minut – Doba vaření: 15 minut – Počet porcí: 4

Suroviny:
0,5 kg chřest
4 ks vejce
100 g majonéza
2 lžíce jogurt bílý
1 lžička hořčice
1 lžička citronová šťáva
1 lžička cukr
sůl, pepř
paprika mletá pálivá
nať petrželky

Postup:
Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme na plátky. Petrželku opláchneme studenou vodou a okapanou nasekáme najemno.
Chřest oloupeme, odstraníme z něj dřevnaté části, výhonky nakrájíme na kousky dlouhé 2 centimetry a dáme je vařit do osolené vody s cukrem doměkka. Uvařený chřest scedíme, necháme okapat a zchladnout.
V míse smícháme majonézu s jogurtem, přimícháme hořčici, nasekanou nať petrželky a vše dochutíme solí, pepřem, paprikou a citronovou šťávou.
Chladný chřest opatrně smícháme s plátky vajíček, rozložíme ho na talíře, zalijeme majonézovou omáčkou a servírujeme.

převzato: vyzivadeti.cz
                milujichrest.cz