Bublinkové radosti

Jako správná holka z Moravy si umím užívat života, miluju dobré jídlo a dobré pití. Zkrátka, k radosti ze života mi stačí – relativně – docela málo:)

A jednou z těch radostí, které si občas a s mírou dopřávám, je dobré a kvalitní víno. V podstatě je to jediný alkohol, který mi chutná a který můžu vypít, aniž bych druhý den umírala na kocovinu, nebo bolehlav:) Možná se smějete, ale mně se motá hlava i po jednom pivu, které si dám výjimečně asi dvakrát do roka:) Takže – nedám dopustit na víno, které v menších dávkách považuji i za zdraví prospěšné.

Ovšem, jak už jste si jistě mnohokrát v životě sami ověřili, není víno, jako víno. Kolikrát se stane, že koupíte drahé, archivní, nebo „medailemi oceněné“ víno, ovšem po vypití Vám z něj vůbec není dobře. A naopak – to obyčejné chutná pak často skvěle.

Není totiž nad to znát dobré vinařství, odkud máte jistotu, že víno je kvalitní, dobré, navíc cenově přijatelné. Už dlouho nedám dopustit na vinařství Víno z Kobylí. Všechna vína, která jsem zatím z tohoto vinařství vyzkoušela, chutnala dobře. A některá jsem si vyloženě oblíbila (např. Savignon). A ráda zkouším i jejich novinky – jako nyní i perlivá vína zvaná „Frizzante“.:) A jaké jsou moje dojmy?

Photo 21.08.15 16 35 24

Perlivá vína jsem začala pít vlastně až nedávno, „bublinky“ mi totiž doposud nic moc neříkaly. Až letos v létě jsem jim přišla na chuť a jsou pro mě příjemnou alternativou k bílému, nebo červenému vínu.

Perlive víno se příjemně pije, je lehké, má menší množství alkoholu a stále Vám připomíná tu pravou letní atmosféru:)

Z vinařství Víno z Kobylí jsme vyzkoušela Frizzante Zweigeltrebe rosé, 2014, suché:

Photo 21.08.15 16 37 28

Ještě než se napijete, upoutá Vás nádherná, ovocná vůně vína. I chuťově má víno blízko k ovoci, mně osobně připomínalo jahody, maliny, nebo ostružiny. Rozhodně skvělá záležitost:) Víno je příjemně perlivé, což jeho zajímavou chuť ještě umocňuje.
Dobře se pije coby osvěžující nápoj – určitě je fajn si lavev před konzumací správně vychladit:) Obsah alkoholu je 11% obj., což je méně, než třeba u bílých, nebo červených vín.

Víno má lehce narůžovělou barvu a i když je uváděno coby „suché“, rozhodně není nijak kyselé, naopak, já bych ho spíš brala coby „polosladké“. Pro mě naprosto ideální, přílišná kyselost mi u vín vadí.

Frizzante Zweigeltrebe se skvěle hodí k jídlům z drůbeže, nebo sladkým pokrmům, ale stojí určitě za to si ho vychutnat jen tak, samotné:) Za mě vynikající pití pro teplé večery.

Photo 21.08.15 16 37 09

Ochutnala jsem i druhou perlivou novinku vinařství, Frizzante Muškát moravský, 2014, suché:

Photo 21.08.15 16 35 59

Toto Frizzante je více aromatické, než Zweigeltrebe, což mi ale rozhodně nepřijde na obtíž. Chuťově je víno totiž stále velmi osvěžující, určitě i díky své „perlivosti“. Za mě opět velmi osvěžující nápoj, který se příjemně pije. Připomíná opět ovoce, a to jak chutí, tak vůní, i když ve vůni je dominanti právě muškát.

Z mého pohledu se jedná o více kyselé Frizzante a celkově výraznější – jak z hlediska chuti, tak i vůně. Osobitá záležitost, která si jistě najde spoustu svých přiznivců. Mně víno chutná, ale více mě upoutalo zmiňované Zweigeltrebe.

Zajímavé je ovšem spojení takto dominantní vůně a chuti v perlivém podání. Dobrý nápoj k chuťově bohatým pokrmům, který rozhodně stojí za vyzkoušení:)

Photo 21.08.15 16 36 48

ODKAZ: VINAŘSTVÍ VÍNO Z KOBYLÍ/web

ODKAZ: VINAŘSTVÍ VÍNO Z KOBYLÍ/facebook