Bed & Breakfast, oběd a večeře… čtyři nejlepší gurmánské rezorty na světě

Air, bed & breakfast. Přesně to se skrývá za zkratkou populární služby na pronájem. Kdo alespoň jednou vyzkoušel Airbnb, sníží se u něj preference hotelů na polovinu. A je to pochopitelné: Airbnb je totiž ve městech po celém světě minimálně o 30 % levnější. 

Ale hádejte, na čem v tomto případě šetříte? Na jídle. U žádného z mých pobytů přes Airbnb nebyla nikdy snídaně. Cena zahrnovala jenom „vzduch a postel“ (air and bed).

To je taky důvod, proč řada lidí preferuje dovolenou v hotelích s plnou penzí či alespoň polopenzí. Odpadne jim totiž starost o to, co budou jíst. Najíte se tam, kde bydlíte, pak jdete prozkoumat okolí a nemusíte se bát, že by vám na půli cesty vyhládlo a museli jste se o něco strachovat.

Jediný problém s hotelovým jídlem spočívá ve většině případů v jeho průměrně kvalitě. Břicho si sice naplníte, ale obvykle to není žádné terno a zážitek z luxusních pokrmů jako v nóbl restauracích si pravděpodobně neodnesete.

Ale samozřejmě hotelů, pro které tohle neplatí, je na světě spousta. Jsou to okázalá místa určená těm nejmlsnějším jazýčkům. Tak co? Jste připraveni vydat se s námi na výlet po čtyřech nejlepších rezortech, které jsou postaveny na tom, aby uspokojily vaše gurmánské já?

The Peninsula, Tokio, Japonsko

Při návštěvě hotelu Peninsula si můžete všimnout, že „jídelní“ kout je hned vedle sekce „pokojů a apartmánů“. Tento původně hongkongský řetězec se pyšní zejména svými oceňovanými restauracemi, které po světě prosazují kantonskou kuchyni. Peninsula v Tokiu se tohoto konceptu drží také: kromě tradičních japonských pokrmů v Sushi Wakon můžete ochutnat klasickou char siu, pekingskou kachnu, kuře s tmavou sójovou omáčkou a signature vepřové moromi nebo česnekovou sečuánskou pastu.

Na 24. poschodí pak můžete zavítat do elegantního steakového baru Peter. Toto dokonalé místo ocení zejména milovníci toho nejkvalitnějšího masa a mořských plodů, kteří si potrpí na skvělou pohostinnost. Zdejší barový servis patří mezi nejlepší a o výhledu na zahrady císařského paláce ani nemluvě.

A poslední větší zastávkou v hotelu Peninsula bude právě Sushi Wakon. Tato značka sushi oceněná michelinskou hvězdou vám na stůl naservíruje to nejlepší z japonské kultury, a to obrazně i doslova. Pokrmy ve stylu Edomae, kolekce domácího saké a promyšlené dekorace potěší každého návštěvníka Tokia.

Caesars Palace, Las Vegas, USA

Lidé v roce 2020 sice preferují hraní online, například v kasinech s živou ruletou, ale tradiční kamenná kasina nabízejí možnosti, jaké na internetu zkrátka nenajdete. Jak by se vám líbilo ochutnat lahodné pokrmy přímo u ruletového stolu? Las Vegas je spojováno s těmi nejlepšími kasiny na světě, takže luxusní hotel bez kasina je v tomto městě spíš výjimkou. A luxusní restaurace přímo v areálu je skoro samozřejmostí.

Caesars Palace patří k těm nejluxusnějším kasinům na Stripu a na zdejší kulinářský zážitek jen tak nezapomenete. Hlavním lákadlem je tu restaurace Guy Savoy, což je sesterský podnik zdejšího šéfkuchaře, který má svou vlajkovou restauraci v Paříži. Těšit se můžete na vybrané francouzské pochoutky, jako je foie gras, artyčoky nebo polévka z černých lanýžů. V nabídce je i řada veganských a bezlepkových variant, takže si tu na své přijde opravdu každý. A mimochodem, nestrpí tu květiny ani parfémy, protože by byl narušen nefalšovaný chuťový koncert, ve kterém hrají bohaté vůně jeden z hlavních partů.

Seznam restaurací Caesars ale samozřejmě nekončí u Guy Savoy. V kasinu najdete šest dalších vybraných restaurací a asi deset možností pro běžné stravování. Restauraci Nobu, která je největší na světě, Hell Kitchen Gordona Ramsayho, legendární Rao’s s 12 stoly a mnoho dalších podniků, na jejichž poznání by vám nestačilo ani 14 dnů.

Goring, Londýn, Spojené království

Goring je hotel navržený v tradičním anglickém stylu. Jako první získal „královskou záruku“ od Jejího Veličenstva královny. Pobývala zde i rodina Kate Middletonové před sňatkem s princem Williamem. Ale tím zajímavosti o tomto hotelu nekončí: nachází se zde i fantastická stejnojmenná restaurace, kterou ocení zejména fanoušci anglických pokrmů v nádherném prostředí.

Podávají se pečené křepelky s prasečími nožičkami, na udici chycený mořský vlk, daněk, jehněčí ze solných močálů, legendární vajíčková snídaně Eggs Drumkilbo a řada dalších masových pokrmů, na které si Angličané potrpí. Jedno příjemné překvapení pro vegetariány: nebojte, že byste museli mlčky přihlížet, jak se váš masožravý společník cpe, také si tu přijdete na své.

Kromě slavné restaurace najdete v Goringu i koktejlový bar ve starožitném stylu. Zdejší nabídka se neomezuje pouze na večerní drinky, ale nabízí i skvěle akce na odpolední čaj. Kdysi tu fungovala i slavná restaurace Nathan Outlaw’s Siren, ale vedení Goringu se rozhodlo ji po karanténě neotevřít a zavřelo ji natrvalo, takže si tu bohužel už nic nedáte.

Hotel Alcron, Praha, Česká republika

Praha patří k nejromantičtějším městům Evropy. Tuto nálepku si získala zejména díky své  multidimenzionální architektuře, nádherným náplavkám a unikátní atmosféře. A správný romantický večer se neobejde bez kvalitního jídla, ve kterém Praha také exceluje.

A jeden z největších kulinářských zážitků vás čeká právě u stolu v hotelu Alcron. Jedná se o intimní prostředí pro speciální příležitosti, které nabízí pouze 24 míst. Je to sice jen taková perlička, ale hotel se v České republice umístil na prvním místě v rámci ocenění TripAdvisor’s Travelers Choice a na 24. místě kontextu celé Evropy.

Pokud jde o kuchyni, Alcron se zaměřuje převážně na mezinárodní a středoevropskou kuchyni s možností přípravy veganských či bezlepkových variant pokrmů. Specialitou šéfkuchaře je filet z mořského vlka s tygřími krevetami, mušle svatého Jakuba podávané s chřestovými výhonky, konfitované králičí stehno a dušena telecí líčka. Ke všem těmto pochoutkám si můžete dát prvotřídní české pivo.

Vedle Alcronu můžete zavítat do restaurace La Rotonde, která se zaměřuje spíš na místní klientelu, protože má poměrně omezenou otevírací dobu. Další možností je bar BeBop ve stylu art deco, kde si můžete dát signature koktejly z řady „BE concept“.

O restauracích ve světe, které by stálo za to alespoň jednou za život navštívit, by se dalo povídat dlouhé hodiny. A přesně v takových chvílích si člověk začne uvědomovat, jak je život krátký. Nenechme se tím ale rozhodit. Pravý gurmán se řídí jednoduchým heslem: kvalita života se nepozná podle počtu odžitých dní, ale podle toho, jak jsou bohaté a rozmanité. To do té naší filosofie zapadá perfektně, ne?