Zamyšlení: kontroverzní téma „náhradní mateřství“ – ANO, nebo NE?

Dnešním článkem přináším jedno malé zamyšlení nad tématem, o kterém se v poslední době čím dál víc mluví – můžeme o něm slýchat z médií a dokonce, už i z blízkého okolí. Nedávno jsem totiž četla jeden velmi zajímavý článek o „náhradním mateřství“, které jsem dřív brala za poměrně citlivou a kontroverzní věc, která je pro většinu z nás asi naprosté tabu. Ale právě tento článek mi tak trochu otevřel oči – a díky němu se na toto téma dívám dnes jinak. Říkala jsem si, že o tom něco napíšu, protože právě náhradní mateřství může být pro některé ženy opravdu tou cestou k vytouženému dítěti. Zkrátka, vnímám, že by se o tom mělo mluvit a vědět trochu víc…

Zcela otevřeně – myslím, že se na otázku náhradního mateřství dnes dívá hodně lidí tak trochu „skrz prsty“. Je to něco, co dřív absolutně nebylo reálné, etické a v zásadě i „technicky“ možné. Když nebylo možné počít dítě přirozenou cestou, tak to prostě nešlo a „hotovo“. Nicméně, v dnešní době jde medicína obrovským tempem kupředu a je možné to, co dřív zkrátka bylo nereálné.

Já sama mám dvě děti a s přirozeným početím jsme naštěstí neměli problém. ALE. Znám ze svého okolí bohužel hodně lidí a párů, kteří problém měli, nebo mají.

Sama jako matka si skutečně dokážu představit, jak náročné to může být, když se přirozené početí nedaří. Náročné – nemyslím fyzicky, ale hlavně, psychicky. Mít dítě je tím největším darem pro většinu lidí a pokud „to nejde“, váš život najednou může postrádat ten pravý smysl.

Zpátky ale k otázce náhradního mateřství. Upřímně – doslechla jsem se o tomto asi nejvíc z médií, kdy náhradní matky využívají k donošení dítěte i různé známé osobnosti. A vůbec mě nenapadlo, že už je něco podobného možné i u nás.

Až jsem nedávno narazila na zajímavý článek a rozhovor s ředitekou brněnské kliniky Repromeda, MUDr. Kateřinou Veselou Ph.D., která zde právě téma náhradního mateřství vysvětlila – právě na kliniku Repromeda se často páry ohledně pomoci s náhradním mateřstvím obrací.

Bohužel neexistuje žádný registr náhradních maminek – neplodné páry si tedy musí najít náhradní maminku sami. K tomu využívají specifické servery a fóra, nebo také kontaktují přímo centrum asistované reprodukce. Celý proces umělého oplodnění potom probíhá stejně, jako klasický cyklus IVF.

„Náhradní matka uděluje souhlas se zavedením embrya do své dělohy s úmyslem otěhotnět, dítě donosit a porodit. Jakmile otěhotní, biologický otec uzná se souhlasem náhradní matky své otcovství a stává se tak otcem se všemi právy a povinnostmi. V momentě narození dítěte se pak náhradní matka vzdá všech rodičovských práv a závazků a je tedy umožněno biologické matce, aby dítě osvojila. Biologický otec je od počátku uveden v rodném listě dítěte, proto dítě neosvojuje,“ vysvětluje celý proces MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Kdo se může stát náhradní matkou?
Ideálně by měla být ve věku mezi 20 až 49 lety, měla by mít minimálně jednoho vlastního potomka a být v prokazatelně dobrém zdravotním stavu. Samozřejmě podstoupí všechny zdravotní prohlídky, gynekologická vyšetření. Je také důležité si uvědomit, že celý tento proces je pro náhradní matku i daný pár eticky a sociálně složitý – s čímž je potřeba počítat.

Zcela upřímně, já myslím, že toto téma by dnes rozhodně nemělo být brané jako tabu. Je to jedna z cest, která může některým párům dát to nejcennější – dítě. A jaký máte názor na náhradní mateřství vy?