Učím se „žít šetrně“!

Jaký je Váš přístup k životnímu prostředí? Zamysleli jste se někdy, jak být právě k životnímu prostředí šetrnější – a navíc, jak doma žít úsporněji? Myslím, že toto jsou otázky, které jsou v dnešní době skutečně „na pořadu dne“…

Mnoho lidí, včetně mě a mé rodiny, žije dnes skutečně velmi hektický život. Nároky jsou na nás, náš výkon, opravdu vysoké – a soudě dle sebe, snažíme se ze všech sil být ve všech směrech perfektní. Dokonalí v práci, plnohodnotnými a milujícími rodiči, partnery… Zkrátka, zvládat vše na jedničku dá někdy opravdu zabrat, sama si to dobře uvědomuji.

Ovšem, právě tento náš hektický způsob života mnohokrát způsobí, že se svým životním stylem příliš neohlížíme na životní prostředí, nepřemýšlíme, jak bychom mohli žít šetrněji a navíc, mnohem víc úsporně.
Konzumní styl života, to je bohužel to, co je dnes naprosto typické pro mnoho rodin a domácností. Co to ale změnit? A to tak, že začneme šetřit nejen životní prostředí, ale také naše peníze.

Budu ale konkrétní a napíši Vám, proč zrovna toto téma…

Nedávno mě oslovila značka IKEA, abych se stala součástí jejich jedinečného projektu ŠETRNĚJŠÍ DOMOV, jehož cílem je právě ukázat lidem, jak žít šetrně, a to jak k životnímu prostředí, tak ke své peněžence:) 

Do projektu bylo vybráno několik českých rodin a také my, blogeři, abychom si díky produktům, které si vybereme a které nám pomohou právě k tomuto úspornějšímu stylu života, na vlastní kůži vyzkoušeli, že to opravdu JDE.

ikea4I já jsem se tedy postavila před otázku, co bych u nás doma mohla zlepšit, kde zrovna nešetříme a zbytečně zatěžujeme životní prostředí.
Máme dvě malé děti a i já a můj manžel žijeme opravdu hodně hekticky. Když to tak hodnotím, občas jsme rádi, že věci zkrátka „fungují“ – a už se moc nezamýšlíme nad tím, jak by „mohly fungovat, ovšem levněji a bez takového dopadu na životní prostředí“.

Vybrala jsem proto několik oblastí, ve kterých se chci zaměřit na určitá zlepšení – a v rámci projektu ŠETRNĚJŠÍ DOMOV chci otestovat, jak vybrané produkty z IKEI přinesou požadované úspory.
A o jaké oblasti se přesně jedná?

ÚSPORA ENERGIÍ
Zejména v kuchyni – při vaření a také v rámci osvětlení – právě v tomto směru myslím, že opravdu plýtváme.

ikea6ikea3

PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI
Taky občas nějaké jídlo vyhodíte – a přitom se mohlo třeba lépe skladovat, aby zůstalo déle čerstvé? I nad tím se dá zamyslet… Právě i toto bych chtěla u nás doma zlepšit. Navíc – rozhodla jsem se, že si některé bylinky k vaření, které miluji a často je používám, začnu doma sama pěstovat. I to je cesta, která je ekologická!

ikea8ikea2

Celkově bych se chtěla i zaměřit na nižší „produkci odpadu“ – to je také téma, které je dnes velmi aktuální.

Brzy Vám přinesu své první postřehy, jak postupuji a také, jaké vidím výsledky a hlavně, jaká zlepšení v ohledu na životní prostředí a rozpočet naší domácnosti…:)

ODKAZ: IKEA – PROJEKT ŠETRNĚJŠÍ DOMOV

ODKAZ: IKEA/web
ODKAZ: IKEA/facebook