Travel Diary: Sardinie

Další kapitola mé cestovatelské rubriky bude o Sardinii, respektive, o jihu Sardinie, který jsem v rámci letošní dovolené navštívila. Jak na mě jižní cíp Sardinie zapůsobil, jaká místa jsme tu navštívili, co zde rozhodně doporučuji a naopak, čeho se vyvarovat? Mám pro vás svoje dojmy a postřehy – třeba vás inspirují, pro vaši dovolenou a cestu právě sem… :)
Na Sardinii jsme letos vyrazili s rodinou poprvé. Už loni jsme nad návštěvou této destinace uvažovali, letos jsme se rozhodli, že na Sardinii vyrazíme, a to o něco dřív, před začátkem hlavní sezóny. Zásadně nelétáme nikdy nikam s cestovkou, vše si řešíme sami, letenky, hotel, zapůjčení auta. Stejně tak tomu bylo i tentokrát, jen jsme vybírali, zda vzít hotel, nebo si pronajmout dům, což cenově vycházelo ještě výhodněji. Nakonec jsme se rozhodli pro hotel, máme rádi, když máme dovolenou se vším všudy, tedy bez toho, abychom si vařili, nebo uklízeli (což by bylo koneckonců hlavně na mně :).
Našli jsme hezký hotel na jižni straně Sardinie (jmenoval se Aquadulci), v oblasti Chia. Vybrali jsme takový hotel, který byl rodinného typu, opravdu malý, ale krásný, blízko moře, cca 5minut chůze. Na hotelu jsme ocenili později hlavně osobní přístup, absolutní klid a opravdu minimum lidí – bylo nás tam všeho všudy 30, což na takový areál bylo až liduprázdné – žádná přeplněná lehátka u bazénu, fronty na snídani, prostě absolutní klid, pohoda.
Vyrazit na Sardinii před hlavní sezónou, se ukázalo jako dobrý nápad – bylo tu opravdu hodně málo lidí, všude, i na plážích, v restauracích, ale zároveň, mělo to své nedostatky. Tím hlavním bylo to, že moře bylo opravdu hodně studené (přesnou teplotu nevím, ale můj odhad je tak 21 stupňů max, více ne :). Dětem to tolik nevadilo, mně už trochu víc :) Druhým problémem, ale netuším, zda to bylo obdobím, nebo je to tady tak pořád, bylo obrovské množství komárů! Otravovali hlavně večer, v restauracích, venku na terase před hotelem a bez repelentu to nešlo.
Co se týká moře, o Sardinii platí, že je tu skutečně nádherné, což i já potvrzuji. Voda průzračná, tyrkysově modrá, opravdu nádherná. Tak hezké moře jsem snad v Evropě zatím ještě nikde neviděla, možná loni na Mallorce, tam bylo také nádherné.
Jako nutnost tu považuji zapůjčení si auta. Pokud chcete vidět víc, než jednu pláž, zajet si do některého z měst na výlet, do různých restaurací, které jsou rozeseté v okolní krajině, bez auta to jde jen těžko. My si tu auto půjčili už druhý den a využívali jsme ho denně.
Co doporučuji vidět, pokud se chystáte na jih:
– pláže v oblasti Chia – jsou nádherné, dlouhé, v okolí jsou rašelinová jezírka, kde jsou obrovská hejna plameňáků (jdou vidět opravdu zblízka)
– pláž Tuerredda – za nás nejkrásnější pláž, je tam i úžasný plážový bar a restaurace, kde výborně vaří
– městečko Pula – nádherné malé město, kde jsou malebné uličky, restaurace
– hlavní město Cagliiari – také stojí za to vidět, je to na jednodenní výlet
– městečko Domus de Maria
Jídlo je tady vynikající – alespoň, mně všude chutnalo. :) Klasická italská kuchyně – těstoviny, pizza, výborné ryby a plody moře. Zkuste i tradiční sardniské těstoviny, zvané Malloreddus.
Sardinie nás opravdu překvapila nádherným mořem a přírodou. Dovolená tady je trochu jiná, než ve velkých turistických oblastech (což záleží asi také na tom, kde se ubytujete) – my ji pojali ryze odpočinkově a v tomto ohledu se naše očekávání naplnilo.

Co se cesty týká – letěli jsme z Vídně, společností Austrian, přímým letem – trvá hodinu a půl, do Cagliari. Odtud jsme jeli necelou hodinku do oblasti Chia, kde jsme bydleli.