Travel Diary: Řím

Řím jsem navštívila letos vůbec poprvé, s kamarádkou a strávily jsme tu několik krásných dnů. Musím hned na úvod na psat, že si mě Řím jako město rozhodně moc získalo. Itálii miluji vlastně obecně – ale Řím, ten má opravdu výjimečné kouzlo, které doporučuji všem zažít… :)

Itáli mám procestovanou poměrně z velké části, ale v Římě jsem vlastně nikdy nebyla. I proto jsme si Řím vybraly jako cíl našeho holčičího výletu s kamarádkou – vlastně, já od kamarádky dostala letenku do Říma jako narozeninový dárek… :) A musím vám říct, moc jsme se do Říma těšily! I když, my se těšíme vlastně všude, kam spolu jedeme… :)))

Letadlem to z Prahy do Říma trvá asi hodinu a půl, což je pro mě v letadle ještě naprosto snesitelná doba, kdy se tolik nebojím. ;) Z letiště můžete jet buď taxíkem (stojí to do centra asi 50 eur), nebo vlakem – což jsme zvolily my. Z letištní haly na vlak je to jen pár kroků vestibulem, jízdné stojí 14 eur a vlakem jste v centru Říma i rychleji, než taxíkem – nestojíte v zácpách, které jsou v Římě na denním pořádku. Cesta vlakem trvá asi půl hodiny, přijedete na hlavní nádhraží, odkud můžete pokračovat taxíkem, nebo metrem.

Řím je velikostí poměrně velké město, ale centrum a ty nejkrásnější památky se dají v pohodě zvládnout i pěšky. My bydlely v hotelu kousek od Vatikánu, který jsme viděly i z okna. Vatikán je vůbec nejmenší stát na světě – určitě nemusím představovat, baziliku Sv. Petra a Svatopetrské náměstí budete určitě znát – třeba i z volby papeže, z televize. :)

Co v Římě vidět – je toho opravdu hodně, nádherná náměstí, památky, to vše je tu na každém kroku a mnoho z toho stojí za pozornot. My si daly jasné cíle – kromě holčičích nákupů i vidět nádhernou a známou fontánu Di Trevi, Španělské schody a koloseum. Zvládly jsme vše. ;)

Počíjte s tím, že v Římě je stále hodně turistů – všude a hlavně u památek to jsou doslova davy, tak, že je někdy problém je vlastně i vidět.

U fontány Di Trevi to byly davy lidí během celého dne – ale i přes to stojí za to fontánu vidět.

Španělské schody jsou také krásné – nyní obsypané květinami (a také lidmi). :)

A koloseum – naprosto monumenátlní stavba, nad kterou mi zůstal až rozum stát – údivem, jak něco tak krásného mohli naši předci vytvořit.

Itálie je známá i svou vyhlášenou kuchyní – tak si určitě udělejte zastávku v jedné z mnoha krásných hospůdek, restaurací a kaváren. Těstoviny, pizza, saláty, zmrzlina, to všechno stojí za ochutnání.

Za jediné minusy města beru to, že je všude spoustu bezdomovců a žebráků, nebo černochů, kteří vám vtíravě nabízí nejrůznější „veteš“. Bezdomovci se povalují často i kolem krásných památek, což mi přišlo až odpudivé – a je škoda, že to město nijak neřeší.

Ale jinak – Řím je krásný a určitě ho doporučuji vidět… :)