Travel Diary: Dubaj

Je několik málo míst po světě, která si mě – díky své naprosté výjimečnosti v mnoha ohledech, naprosto získala. Jedním z takových míst je určitě i Dubaj, kouzelné město ve Spojených arabských emirátech, na Blízkém východě. Je to dokonalé město pohádek Tisíce a jedné noci, město, kde nic není nemožné, kde hlavní roli hraje luxus a pocititelné bohatství celé země. Jak jsem Dubaj vnímala já a co bych Vám zde doporučila? Kde se ubytovat a co rozhodně vidět? Čtěte dál!

V Dubaji jsem byla poprvé před více než patnácti lety. Už tenkrát jsem na toto město koukala doslova s otevřenou pusou – vlastně tenkrát jsem se zde i poprvé setkala s arabskou kulturou, která je, ovšem, v Dubaji poměrně mladá. Ano – Dubaj je, jak se říká „mladé město“ – vybudované, na rozdíl od mnoha evropských měst, kde cítíte historii na každém kroku, téměř „nedávno“. Opravdu – nečekejte zde žádné velké historické památky, vše je tu poměrně nové. A také, dokonale čisté – toho si při každé návštěvě Dubaje vlastně všimnu snad jako prvního. Dokonalá čistota, a to opravdu všude. Nikde na zemi nenajdete pohozený papírek, odpadky, nebo cigaretový nedopalek.

I o tom je Dubaj – panuje v ní totiž naprostý řád a pořádek. Systém, ve kterém si opravdu nikdo nic nedovolí – to, čím by jakkoliv mohl pohoršovat, nebo snad i provokovat.

Můj dojem je takový, že ačkoliv je Dubaj arabský stát, ve kterém je coby náboženství muslimství, je tu neuvěřitelně bezpečno, alespoň, já se tu vždy hodně bezpečně cítila. Nikdy jsem navíc neslyšela o jakémkoliv konfliktu, který by se právě Dubaje týkal.

Dubaj a vlastně i celé emiráty jsou nesmírně bohatý stát, jsou tu naleziště ropy a mimo jiné, také mramoru. A bohatství a luxus jsou tu cítit opravdu na každém kroku. Vše je nádherné, luxusní, čisté, z drahých materiálů. Zkrátka, má Vám zde být jasné, že Dubaj je zkráka TOP.

Na vysoké úrovni jsou tu i služby, zdravotnictví, cestovní ruch. Díky teplému počasí po celý rok to v Dubaji žije – je to zde oblíbená destinace, pro mnoho lidí po celém světě.

Kde se v Dubaji ubytovat? Možností je nespočet. Levnější hotely najdete v centru, mimo pláže, kde je nádherná Dubaj Marina – přístaviště luxusních jacht. V Dubaj Marině jsou i nádherné mrakodrapy – kanceláře, hotely. V Dubaj Marině doporučuji navštívit obchodní centrum Marina Mall a také Pier7, kde jsou v šesti patrech skvělé restaurace.

Dražší hotely najdete u pláží – ty nej jsou na nejkrásnější pláži Jumeirah, kde je i jeden z nejdražších hotelů světa, Burj Al Arab.

Já mám výbornou zkušenost i s hotely Mina Salam a Al Quars – taktéž na Jumeirah pláži. Je to komplex několika hotelů na uměle vybudovaných kanálech – opravud nádhera, jsou to takové Benátky v Dubaji :)

Krásné hotely najdete i na uměle vybudovaném ostrově, na The Palm – palmě. Na jejím úplném konci je krásný hotel Atlantis The Palm – kde jsou akvária, akvapark, delfinárium… je dražší, ale opravdu nádherný.

Další akvapark, který stojí za návštěvu, Wild Wadi – opět na pláži Jumeirah.

V Dubaji najdete i největší nákupní centra na světě – Mall of the Emirates, kde je i uměle vybudovaná sjezdovka – ano, je tady možné si zalyžovat, vybavení i oblečení Vám tu půjčí. :)

Druhým obřím nákupním centrem je Dubai Mall – zde je zase obrovské akvárium, zoo – opět nádherné a vřele doporučuji pro návštěvu.

V obou centrech najdete tolik známých světových značek, že nebudete vědět, kam dřív. :)

U Dubaj Mall najdete i jednu z nejvyšších budov světa, Burj Khalifa. Je z ní nádherný výhled na celou Dubaj a je to opět „must have“ návštěvy. Lístky – vstupenky – doporučuji objednat předem, nebudete muset čekat velké fronty.

Před Burj Khalifa je také známá Dubajská fontána – dokonalá hlavně večer, kdy při hudbě můžete pozorovat skvělou show.

Co dál v Dubaji vidět? Pro děti – Legoland, Ferrari World v kousek vzdáleném Abu Dhabi, akvaparky (Wild Wadi a Atlantis The Palm), akvária v Dubai Mall a v hotelu Atlantis The Palm. Vy si nenechejte ujít Dubai Marinu, nebo třeba tradiční trh Souk ve čtvrti Deira.

Zajeďte se i mrknout do hotelu Atlantis The Palm – zajdětě si do Lost Chambers akvárií a do akvaparku. Projeďte se v Dubaji metrem – i to za to stojí. I samotná cesta taxíkem /které jsou tu mimochodem hodně levné/ je zážitek – po několikaproudové dálnici Sheikh Zayed Road, kdy sledujete mrakodrapy.

Na Dubaj budete zkrátka celý život vzpomínat. A budete se chtít vracet. :)