Tip pro milovníky vína – skvělá vína z Vinařství Říha

Také patříte k milovníkům dobrého vína? Já rozhodně ano! A protože vám tu ráda předávám inspiraci i na nejrůznější dobré a kvalitní věci, které k mému životu patří, chci vám dnes dát tip na opravdu vynikající vína. Jsou z Vinařství Říha, které najdete ve vesničce Hrušky, na jižní Moravě. Pokud si i vy dáte sklenku dobrého vína rádi, mrkněte na mou dnešní recenzi. ;)

Pocházím z jižní Moravy, takže k vínu mám opravdu blízko, je to v podstatě i jediný druh alkoholu, který piju. Nepovažuji se za žádného velkého znalce, ovšem, troufám si tvrdit, že dobré a kvalitní víno již dokážu poznat.

Ráda také ochutnávám vína z nejrůznějších vinařství, ráda si také nechám vína doporučit a ochutnám novinky. A dostala jsem příležitost ochutnat právě vína z Vinařství Říha, která mi – alespoň, co jsem zatím měla možnost vyzkoušet – opravdu zachutnala.

Vinařství Říha se zaměřuje převážně na výrobu tradičních vín, s ohledem na nejvyšší možnou kvalitu. Vinnou révu v tomto vinařství sbírají ručně a zároveň dbají na co nejšetrnější technologii výroby.

Od tohoto vinařství můžete ochutnat celou řadu vín, mezi kterými najdete všechna oblíbená, mnoha odrůd – a to jak vína bílá, červená, tak i růžová.

Já z tohoto vinařství ochutnala již celou řadu vzorků – na několik z nich, které si mě nejvíc získaly, vám tu předám své tipy!

Z bílých vín si mě nejvíc získalo Chardonnay, ročník 2017. Mám moc ráda polosladká vína – a přesně takové je i toto. Má i nádherné, plné aroma a příjemnou kyselinku. Hodí se k rybám, nebo bílému masu.

Pokud máte rádi spíše suchá vína, zkuste Cuvée z odrůd Rulandské bílé a Sauvignon. Víno má úžasnou, ovocnou chuť a celkově na mě působí jako velice svěží.

K dalším odrůdám bílého vína, které mám ráda, patří pak Rulandské šedé – jedná se o polosuché víno, s nižším obsahem cukru. Opět ideálním k masitým jídlům.

Výborný je i Ryzlink Rýnský, ročník 2018 – jedná se o suché víno, které má opět ovocnou, svěží vůni i chuť. Toto víno se také vyznačuje vyšší kyselinou.

K dalším oblíbeným odrůdám pak patří Müller Thurgau – ochutnala jsem ročník 2018. Jde opět o suché víno, které má velice svěží vůni i chuť, s patrnými citrusovými tóny. Ideální je ve spojení s pokrmy z ryb.

Ovšem, i když u mě v oblibě vždy převažují vína bíla, ráda si dám čas od času i víno růžové. Z Vinařství Říha jsem vyzkoušela Cuvée Rosé z odrůd Svatovavřinecké a Modrý portugal. Je to suché víno, chuťově vyvážené, osvěžující, mě si rozhodně moc získalo!

Co se červených vín týká, tak ta si dám ráda zejména v zimě, chuťově na mě působí více hřejivým dojmem.

Z Vinařství Říha jsem ochutnala Cabernet Moravia, jedná se o suché víno, ovšem chuťově velmi jemné, s patrnými tóny červeného rybízu. Skvěle doplní masitá jídla, převážně bílé maso, nebo ryby.

Vyzkoušela jsem i Frankovku, ročník 2017. Jde o další oblíbenou odrůdu mezi červenými víny, je to suché víno, chuťově velice plné, kořeněné, hodí se ke zvěřině, nebo červenému masu.

Zkrátka, vína z Vinařství Říha mě v naprosté většině všech případů moc mile překvapila! A to důležité závěrem – kde tato vína v Brně koupíte? 

Například ve Vinotéce Staré hory (najdete na ulici Drobného 291/10), dále pak samozřejmě také přímo ve Vinařství Říha v obci Hrušky (ulice U Hřiště 24E) – zde jsou možné i degustace, rovněž se zajištěním občerstvení. Víno z tohoto vinařství vám po domluvě mohou dovézt i na přesnou adresu do Brna.

Distribuci pro východní Čechy pak zajišťuje pan Martin Říha, tel.: 777 347 557

ODKAZ: VINAŘSTVÍ ŘÍHA / web
ODKAZ: VINAŘSTVÍ ŘÍHA / facebook
ODKAZ: VINAŘSTVÍ ŘÍHA / instagram