Téma, které vás zajímá: jak se dostat (po Vánocích, ale kdykoliv jindy) do formy? Jak si udržet váhu?

Dnes tu „naťuknu“ jedno téma, které vás – dle četných dotazů – stále zajímá a rádi byste se v tomto ohledu dozvěděli co nejvíc. Píšete mi, jak se udržuji ve formě, v kondici, štíhlá. Proto jsem se rozhodla dát vám své osobní tipy, rady, podělím se o své postřehy – protože, ruku na srdce, v oblasti redukce váhy jsem už taky vyzkoušela „kde co“. Hlavně po porodu, kdy jsem v těhotenství děsivě přibrala 38kg. Takže, jak na to a co doporučuji já?

Hned na úvod – holky, každá z nás je individuálem a nelze brát všechny tipy a rady jako „učebnicové příklady“. Ale – pevně věřím tomu, že určité zásady fungují na všechny znás stejně, jen je potřeba naučit se také poslouchat potřeby vlastního těla, sledovat, jak funguje a co mu prospívá.

Co tedy funguje, abychom zhubli? Na rovinu – slyším staré pořekadlo „nežrat“. Ale právě ono „nejezení“ je opravdu snad tím nejhorším, co můžete udělat. Zastavíte si metabolismus, vaše tělo se připraví na jo-jo efekt – protože, cokoliv pak sníte, uložíte si tzv. na horší časy. Takže opravdu – jíst to chce. Pravidelně, menší porce.

Klíč ke zhubnutí spočívá dle mého ve větší míře ve stravě, v menší míře pak v pohybu – ale toto je právě ta věc, která platí na každého trochu jinak. U sebe mám vyzkoušené, že když potřebuji trochu zhubnout, musím upravit jídelníček.

Vedu sama o sobě dost aktivní život a zvýšený pohyb, třeba ve fitku, u mě vede k poměrně rychlé přeměně tuku na svaly. Což je sice fajn, ale nedosáhnu snížení objemu, o který mi jde v první řadě. Ale u někoho jiného, kdo žije třeba více sedavým způsobem života, pak pohyb funguje dobře – vede ke snížení váhy.

Co se týká jídla, diet… Vyzkoušela jsem kde co. Diety opravdu nedoporučuji – tedy takové diety, kdy nejíte – jídla nahrazujete třeba čaji, šťávami, tabletkami… Tyto diety většinou způsobí akorát nechtěný jo-jo efekt.

Co fungovalo u mě? Jak jsem psala v úvodu, největší váhový výkyv jsem měla během obou těhotenství, kdy jsem u prvního přibrala děsivých 38kg, u druhého „už jenom“ 28kg. Shazování kil poté, to bylo fakt něco… :) Mimochodem – úvodní fotka je právě z mého „tlustého období“, kdy jsem s kily navíc fakt bojovala…

Zkoušela jsem toho spoustu, ale prozradím, co spolehlivě zabralo:

  • úprava jídelníčku – snídaně, malá svačina dopoledne /ovoce, zelenina, oběd, svačina odpoledne a k večeři už jen syrová zelenina (mrkev, okurka, paprika) – důležité bylo opravdu nejíst na večer a na noc
  • pozor na „prádné kalorie“ – žádné limonády, sladkosti, ztužené tuky. Zvýšený přísun vlákniny
  • k samotnému úbytku váhy mi pak pomohl určitý „režim“ v přísunu sacharidů. Právě hlídání si, kdy sacharidy do těla přijímáme a kdy ne, dokáže skutěčně divy. Právě díky tomuto principu lze opravdu velice efektivně zhubnout. Mimochodem, právě na toto téma jsem nedávno objevila velice zajímavý článek a návod, jak na to na stránkách PraváJá, kde se obecně věnují problematice zdravého životního stylu. Na těchto stránkách koupíte i výborné výživové doplňky, nebo tělové a obličejové oleje, o které jste tu mohli nedávno soutěžit.Zdeňka Kovářová z PraváJá připravila zajímavý redukční rituál – tedy určitý návod, jak zhubnout – tento rituál si může každý z vás zdarma stáhnout. V tomto redukčním rituálu je právě dobře rozpracované téma přísunu sacharidů – je to přesně ten princip, který pomohl v hubnutí mě a za který dám opravdu „ruku do ohně“. Takže – pokud hledáte efektivní způsob, toto skutečně funguje.
  • k hubnutí určitě doporučuji i zvášený přísun proteinů – u značky PraváJá mimochodem nabízí Proteinovou směs, která může být dobrým doplňkem při redukci váhy. Tato směs je doslova nadupaná živinami, takže pro vaše tělo bude rozhodně přínosem. A mimo to, pokud vás „honí mlsná“, zažene vám chuť na sladké. ;)
  • jinak samozřejmě platí – i při redukci váhy – dostatečně spát, hýbat se a svoje udělá i pozitivní přístup a dobrá nálada. :) Holky, i to pomáha. :)

Máte i vy nějaké osvědčené tipy a triky na to, jak zhubnout? Podělte se! Uričtě budeme rádi za další inspiraci! :)

ODKAZ: PRAVÁJÁ / web
ODKAZ: PRAVÁ JÁ / facebook