Salát má v létě zelenou!

Patříte mezi „salátomaniačky“, nebo salátem naopak opovrhujete a nazývate ho potravou pro králíky? Věřte, že právě SALÁT je tím nejlepším, co můžete svému tělu v létě dopřát. A chutná skvěle, když si ho dobře připravíte. Jak? Tady jsou moje tipy!

Zapomeňte na klasický hlávkový s octem, okurkový, nebo „šopák“. To je dnes už nuda. Já Vám přináším pár super „vytuněných“ salátových receptů! Inspirujte se:)

salad1

 

Ledový salát s hruškou

Ingredience: 1 malý ledový salát, 250 g růžových hroznů, 1 větší hruška, 50 g Nivy, 1 lžička oleje (např. slunečnicový), citronová šťáva

Do mísy nakrájíme ledový salát, zrnka hroznů rozpůlíme, vybereme zrníčka, hrušku nakrájíme na menší kousky a zakápneme citronovou šťávou, Nivu rozdrobíme. Zakápneme olejem a dobře promícháme.

sal1

Letní salát s tuňákem a pestem

Ingredience: 1-2 malé cukety, ½ salátové okurky, 200 g řapíkatého celeru, 300 g malých rajčat, 1 cibule, 2 lžíce bílého vinného octa, 5 lžic oleje, mletý pepř, špetka krystalového cukru,½ stroužky česneku, 40 g kapar,8 plátků bagety,150 g tuňáka ve vlastní šťávě
Pesto: 30 g parmazánu vcelku, 1 stroužek česneku, 20 g opečených piniových oříšku, 50 ml olivového oleje, 100 ml řepkového oleje, 40 g  bazalkových lístků, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy

Cukety očistíme, podélně rozkrájíme na 3-4 mm plátky a 30 sekund povaříme ve vroucí vodě, slijeme a necháme okapat. Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Celerovou nať otrháme a dáme do lednice. Rajčata rozpůlíme a cibuli nakrájíme na tenké kolečka. Ocet smícháme s olejem, solí, kořením a špetkou cukru. Velkou salátovou mísu vytřeme česnekem, naplníme zeleninou ochucenou nálevem z octa a oleje a přidáme kapary. Promícháme, necháme 20 minut odležet. Krajíce bagety dáme pod gril a z obou stran opečeme dozlatova. Z tuňáka slijeme šťávu a necháme okapat. Parmazán nastrouháme, česnek nasekáme. Do misky dáme piniové oříšky, parmazán, česnek, olivový a řepkový olej a lístky bazalky. Všechny promícháme a ponorným mixérem rozmixujeme na pastu. Podle chuti přidáme sůl a citrónovou šťávu. Do salátu přidáme tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať. Osolíme a opepříme. Podáváme s pestem a bagetou.

sal2

Lilkový salát s rajčaty a paprikami

Ingredience: 4 lilky, 6 paprik, 4 stroužky česneku, 2 rajčata, petrželka, sůl, olej, citron nebo ocet

Lilky opečeme přímo na plotně nebo v troubě a (z měkkých) odstraníme slupku. Měkkou vnitřní dužinu umeleme na strojku nebo jemně nasekáme. Na horkém plátu plotny opečeme i vyčištěné papriky a rajčata, tenkou slupku stáhneme, umeleme a přidáme k lilkům. Stroužky česneku se solí třeme v misce a přikapáváme olej. Smícháme s lilkem, paprikou a rajčaty, podle chuti dosolíme a opepříme a zakapeme citronem nebo octem. Po rozležení podáváme k masu nebo použijeme jako pomazánky na opečené toasty.

sal3

Řecký salát s medem

Ingredience: 250 g salátové okurky, 200 g řeckých oliv, 1 červená cibule, 2 velká rajčata, 4 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžička medu, citrón, sůl a pepř, 250 g sýra feta, čerstvé orgánové lístky

Okurku omyjeme ale neloupeme a podélně rozpůlíme. Nakrájíme ji asi na 1 cm hrubé kostky a dáme je do mísy. Přidáme olivy, cibuli nakrájenou na tenké kolečka. Rajčata nakrájené na kousky. Opatrně promícháme. Olivový olej smícháme s medem, citrónovou šťávou z poloviny citrónu a přilijeme do salátu. Lehce osolíme a opepříme a přidáme na kostičky nakrájený sýr feta. Zdobíme orgánovými lístky.

 

Salát z červené řepy s jablky a pažitkou

Ingredience na 4 porce: 4 nakládané okurky, 1-2 větší jablka, 350-400 g uvařené červené řepy, 2-3 lžičky čerstvého kopru, 2 lžíce pažitky, sůl a pepř

Okurky nakrájíme na tenké plátky. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme také na tenké plátky, stejně tak oloupanou červenou řepu. Okurky, jablka a řepu dáme do mísy, přidáme kopr a pažitku, důkladně promícháme, podle chuti osolíme, okořeníme a dochutíme lákem z okurek. Můžeme doplnit kozím sýrem, který okořeníme a rozpečeme na grile.

sal4

Květákový salát s koňakem

Ingredience: 1 květák, 150 ml bílého jogurtu, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce koňaku, 2 lžíce smetany, sůl, pepř bílý, citron

Mladý květák omyjeme, rozebereme na co nejdrobnější růžičky a necháme na ubrousku osušit. Esteticky upravíme jednotlivé růžičky na misku. Do zvláštní misky připravíme jarní salátovou omáčku a jednotlivé růžičky v ní namáčíme. Pro konzumaci můžeme použít dlouhé vidličky ze soupravy fondy. Jarní salátovou omáčku připravíme z bílého jogurtu, do kterého zašleháme 2 lžíce kečupu a smetanu s koňakem, přisolíme, mírně opepříme a přikyselíme citronovou šťávou. Vše dobře prošleháme.

Převzato ze stránek www.recept-recepty.cz