Reportáž ze Smarthotelu Nezvalova archa & gastro zážitek v Mušlárně

Nedávno jsem vám tu psala o v mnoha ohledech výjimečném Smarthotelu Nezvalova archa, který najdete v Olomouci. Právě v tomto hotelu, ve zdejším gastro clubu Mušlárna se také konají monotématické eventy – zážitkové večeře, kdy se podává několikachodové menu s mušlemi! Nedávno jsem se právě v tomto hotelu ubytovala, s kamarádkou jsme byly i na skvělé večeři v Mušlárně a můžu napsat, bylo to přímo skvělé! Už jen samotný hotel je jedinečný, zajímavý v tolika směrech. Upoutá vás tu atypický design na každém kroku protkaný uměním, básněmi i výstředními prvky. Hotel funguje coby samoobslužný, dokonce je vám k dispozici i plně vybavená kuchyně s jídlem, kde si můžete vzít a zaplatit to, na co máte chuť.
Zajímavostí pak je i zdejší gastro club Mušlárna, kde se vybrané čtvrtky mezi 17 – 22 hodinou připravuje 80 porcí slávek. Čeká vás tu skutečný gastronomický zážitek – tříchodové menu, hlavní menu pouze mušle. Sem si na mušle opravdu zajeďte, za sebe mohu jen doporučit! Víc v mé následující reportáži i se spoustou fotek…

Pokud si stejně, jako já potrpíte na nevšední zážitky v mnoha směrech, rádi poznáváte nová a jedinečná místa, pak vám ubytování právě v designovém Smarthotelu Nezvalova archa velmi vřele doporučuji. Na své si tu přijdou rovněž i milovníci moderního umění, protože tím je tento hotel doslova protkaný na každém kroku.

Ona už jen samotná stavba hotelu stojí za pozornost. Budova hotelu je bývalým výměníkem tepla, která byla přestavěna do podoby moderní stavby připomínající biblickou archu. Jak sám pan majitel popisuje, konceptem i stylem celé stavby je „technicistní design“, velmi moderní, nadčasový, s mnoha symboly.

Se symboly k biblické Noeho arše, k moři, plavbám…se setkáváte na mnoha místech v hotelu. I stavba je v podobě zaoblená a prohnutá, což je samo o sobě architektonicky netradiční. Ono prohnutí stavby je znatelné nejen zvenku, ale i uvnitř hotelu, vnímáte ho i při pohledu na chodbu v hotelu, která není zcela rovná. I to působí nesmírně efektivně, řekla bych až futuristicky.

Smarthotel Nezvalova Archa vznikl již téměř před třemi lety, s původním plánem vytvořit alternativu pro studentské koleje. Cílem bylo nabídnout možnost dlouhodobého ubytovaní zejména pro páry, právě ubytovacích kapacit tohoto typu je v Olomouci nedostatek.

Během stavby byl ovšem koncept pozměněn, aby se zde mohli ubytovat hosté i na krátkodobé (hotelové bázi). Nyní hotel nabízí celkem 37 dvoulůžkových pokojů s možností jak krátkodobého, tak i dlouhodobého ubytování.

Pokoje, jak jsem se sama měla možnost přesvědčit, jsou do posledního detailu navrženy tak, aby zde i ti, co tu bydlí dlouhodobě, našli vše potřebné a hlavně, dostatek úložného prostoru.

V pokojích nechybí lednice, indukční deska, nádobí, malý jídelní stolek, pracovní stůl, dostatek skříní… Je tu dokonale promyšlený doslova každý centimetr, aby zde hostům nic nechybělo.

Zdarma je vám tu pak k dispozici i pračka, sušička, ale další vybavení – kopírka, tiskárna v rámci coworkingových prostor.

V hotelu se pak nachází také sauna, nebo masérna.

V rámci plně vybavené kuchyně tu pak hosté najdou další netradiční zajímavost – lednici zaplněnou základními, ovšem kvalitními regionálními potravinami, nechybí tu i víno z vinařství Sonberk.
Hosté si mohou vzít – zakoupit – co chtějí, platbu pak uskuteční přes přiložený platební terminál.

Skutečně za pozornost pak stojí zdejší gastro club Mušlárna! Právě zde jsme byly s kamarádkou na večeři a bylo to dokonalé! Jen abych uvedla vše na „správnou míru“, Mušlárna není restaurací. Je jak jsem psala „gastro clubem, kdy se zde ve vybrané čtvrtky podává několikachodové menu s mušlemi. Jedná se o monotématické gastronomické večery, kam samozřejmě můžete přijít – stačí si vytvořit rerezvaci přímo přes tento odkaz, kde si můžete rovněž zakoupit i dárkový voucher. 

Čerstvé slávky od vybraných dodavatelů vám tu připravuje šéfkuchař Roman Loubal, kterého si budete možná někteří pamatovat z brněnské restaurace Borgo.
Nutno dodat, pokrmy v jeho podání jsou skutečným gastronomickým zážitkem!

Alespoň, nám tu tedy chutnalo moc! Skvělý byl předkrm – telecí kýta s tuňákem, hlavní chod – mušle jsme si mohli vybrat ze dvou variant. Podávaly se buď slávky na víně, nebo slávky na žlutém curry. Mušle se zde jedí tradičním způsobem – rukama! :)

Závěrem se pak podával dezert, pečená jablka se skořicí.

Mušle si jen tak v nějaké restauraci nedáte, doporučuji vám na ně zajet právě do Mušlárny. A spojte svou návštěvu i s ubytováním v hotelu, rozhodně budete nadšení!

Smarthotel Nezvalova archa & Mušlárnu najdete na adrese Nezvalova 3 v Olomouci.

ODKAZ: NEZVALOVA ARCHA / web – hotel
ODKAZ: NEZVALOVA ARCHA / web – Mušlárna

ODKAZ: NEZVALOVA ARCHA / facebook
ODKAZ: NEZVALOVA ARCHA / instagram
ODKAZ: MUŠLÁRNA / instagram