Reportáž: pilotkou snadno a rychle v AirWine!

Létání a vše kolem něj mě vždy zajímalo. Obdivuji technickou dokonalost strojů, jako jsou letadla, můj respekt mají i piloti a letušky. A i když mám z létání do určité míry i strach, je pro mě cokoliv, co se právě letání týká, opravdu atraktivní. 

Proto, když jsem se nedávno dozvěděla, že máme kousek od Brna, v Němčičkách, letecký simulátor AirWine, neváhala jsem a rozhodla jsem se, že musím zjistit víc. Ruku na srdce, kdo z Vás by si nepřál usednout do kokpitu letadla a dozvědět se tak víc o tom, jak to „všechno vlastně funguje“? Létání a vůbec veškeré informace o tom, jak se letadlo řídí a jak vlastně dokáže letět jsou pro nás, laiky, nesmírně zajímavé:) A pokud se létat bojíte (třeba jako já), je právě možnost vyzkoušet si na vlastní kůži ovládání letadla, nesmírně přínosná. Navíc – když se Vám věnuje sám zkušený pilot, který Vám toho o létání tolik řekne!

photo-09-11-16-10-24-00

Já jsem Vám už AirWine na blogu nedávno představila – pokud jste můj článek ještě nečetli, najdete ho ZDE.
S nápadem vytvořit letecký simulátor „ve sklípku“ přišel Dominik Vahala, který je aktivní dopravní pilot Boeingu 737 – má nalétáno více než 2500 hodin. Fanoušek létání, oslovil své kamarády a ve volných chvílích mezi zaměstnámím konstruoval právě letecký simulátor, který je naprosto věrnou kopií kokpitu zmiňovaného Boeingu 737.

photo-09-11-16-10-24-45

A protože jsem si i já chtěla vyzkoušet létání na vlastní kůži a také mě zajímalo, jak to v AirWine vlastně vypadá, vydala jsem se nedávno do Němčiček – a dnes mám pro Vás malou reportáž:)

Simulátor AirWine i rodinný sklípek Vahalovych najdete na samém konci krásné vesničky Němčičky, která se nachází v proslulé vinařské krajině pálavských vrchů. Přivítal mě sám Dominik Vahala, který se, sám coby letecký nadšenec a pilot, rozhodl, že domácí vinný sklípek tak trochu odliší od těch, které tu jsou doslova na každém kroku. Jak mi Dominik prozradil, rozhodl se využít svého, pro mnoho z nás velmi jedinečného povolání a začal doma, s kamarádem, vyrábět unikátní, důvěryhodný a hlavně, zcela funkční letecký simulátor Boeingu 737 – letadla, se kterým právě Dominik ve skutečnosti létá.

photo-09-11-16-10-24-23

Kokpit letadla vypadá opravdu dokonale, usednete a máte pocit, že se nacházíte v tom ohromném stroji – před sebou máte těch „milion“ tlačítek, dispeje, kontrolky a samozřejmě také „knipl“.

photo-09-11-16-10-28-00

Navíc, když se podívate z okénka letadla, zjistíte, že se nacházíte na letišti – kolem Vás je čilý provoz, tu Vás mine letadlo, nebo vozík pozemní správy letiště. Venku je krásně, svítí sluníčko a Vy jste připraveni ke startu.

photo-09-11-16-10-55-25

Výhled z kokpitu zajišťují projekce na tři plátna, se zorným úhlem téměř 180°, která vytváří realistický dojem. Projekce na plátnech je programově napojená na ovládání letadla – tudíž se mění podle toho, co s letadlem děláte. Při startu a vzletu se nakloní, Vy vidíte, jak přední část letadla stoupá vzhůru, pozoruje mraky a letiště vzdalující se od Vás. A kromě toho, slyšíte reálné zvuky tahu motorů, hlášení z řídící věže letiště. Zkrátka, opravdu věříte tomu, že jste ve vzduchu.

Podle toho, z jakého letiště vzlétáte (systém umožňuje nastavit celou řadu světových letišť) pak sledujete autentickou krajinu pod Vámi. Já vzlétla z brněnského letiště v Tuřanech a krásně se proletěla nad Brnem – viděla jsem z okénka dokonalý pohled na Masarykův okruh, ale i dálnici D1, nebo Vyškov a Slavkov.

Po celou dobu je s Vámi v kokpitu pilot – Dominik, který Vám přesně říká, co máte dělat, co se děje kolem Vás a samozřejmě, odpovídá na všechny Vaše dotazy. Opravdu zážitek, který je jedinečný.

photo-09-11-16-10-24-40

Letecký simulátor AirWine nabízí dva „letecké“ programy – „Pilot“ a „Kapitán“ – tyto letecké programy jsou určené pro lidi, kteří nemají zkušenosti s řízením letadla, ale také pro Ty, kteří letadlům rozumějí a létají. Rozdíl v těchto dvou programech je akorát časový. Pilot je na 30min letu + 10min předletový briefing, Kapitán je 50min letu + 10min předletový briefing. Dále AirWine nabízí program Trénink – je určený pro piloty a nadšence, kteří si chtějí procvičit lety před pravidelným přezkoušením, nebo jen tak.

Velkou zajímavostí je program Sully – zázračné přistání na řece Hudson – let 1549 US Airways (nedávno bylo v kinech „Sully-zázrak na řece Hudson“). Sama jsem si tento program také zkusila a je to opravdu zážitek! Dozvíte se, co se přesně během tohoto letu stalo a také, zkusíte si sami na řece Hudson přistát. Věřte, není to jen tak…:)

photo-09-11-16-11-00-50

photo-09-11-16-11-01-33

photo-09-11-16-11-02-08

Jak už jsem zmínila výše, AirWine je vlastně letecký simulátor umístěný v prostorách, kde najdete také rodinný sklípek. Je to hezké prostředí, které můžete využít i na uspořádání oslavy – a jako zpestření se „proletíte“ letadlem:)

photo-09-11-16-10-19-57

photo-09-11-16-10-20-12

photo-09-11-16-10-20-26

Nádherný je i samotný sklípek – posuďte sami:

photo-09-11-16-10-22-20

photo-09-11-16-10-22-54

photo-09-11-16-10-22-33

Zkrátka, můžete si být zcela jistí, že návštěva AirWine bude pro Vás nezapomenutelným zážitkem. Nevšedním, jedinečným, ze kterého budete žít ještě dlouho:) A mimochodem, věnovat tuto zkušenost někomu jako dárek? Myslím, že jednoznačně perfektní tip…;)

Letecký simulátor AirWine najdete v Němčičkách, na adrese Nové Hory 285. Více informací o rezervacích a také o možnostech zakoupení dárkových poukazů se dozvíte na webu AirWine, viz odkaz níže.

ODKAZ: AIRWINE / web
ODKAZ: AIRWINE / facebook