Potěšení pro všechny smysly – v restaurantu Signature

O novém restaurantu Signature, který najdete v Popůvkách, v prostoru hotelu a casina Victory, jsem Vám na blogu už psala. Ale protože mi toto místo skutečně přirostlo k srdci, chci mu věnovat větší prostor i v mých dalších článcích – třeba i z důvodu, že restaurant Signature mám v podstatě „za humny“, kousíček od domova. Ráda si sem zajdu na oběd, s manželem na večeři, posedět s přáteli. To prostředí tady a hlavně, vynikající jídlo, totiž fakt nemá chybu… :)

A já, jakožto velký gurmán, jídlo miluji! A raději, než nekvalitní kvantitu „bez nápadu“, volím kvalitu a jídla si vybírám. Miluji spojení netradičních chutí, oceňuji, když se kuchaři nebojí a do receptů vkládají i špetku inovace, zkouší spojení zajímavých a netradičních surovin…

Když se tak nad tím zamyslím, stylově mám rozhodně ráda všechna jídla, která jsou tak trochu jiná a vybočují z té, pro mě nudné, obecně nezdravé a chuťově nezajímavé, české klasiky. Když mám možnost, ochutnávám ráda exotická jídla, miluji thajskou, indickou, vietnamskou kuchyni. A na druhou stranu, dokážu ocenit například i tradiční valašskou gastronomii, která má dle mě velké kouzlo.

Zpátky ale k restauraci Siganture. Ta si mě, v ohledu nabídky jídelního lístku, naprosto získala – a to z několika důvodů. Celou filozofií této restaurace je poctivý přístup. A to jak k výběru surovin, tak k jejich zpracování, nebo k samotnému zákazníkovi. 
Možná si říkáte, jak se tento „poctivý přístup“ dokáže projevit na výsledných jídlech – ale věřte, dokáže. Vše tady totiž chutná neuvěřitelně dobře. Jídlo je plné chutí, kdy okamžitě pochopíte, že použité suroviny jsou skutečně prvotřídně kvalitní.

Jídla jsou sestavována tak, aby byly použité suroviny snadno a lokálně dostupné, kdy je tak možné přímo zvolit jejich prvotřídní kvalitu.

Co se nabídky jídelního lístku týká – vybere si opravdu každý. Zcela upřímně, právě díky restaurantu Signature jsem ochutnala některá tradiční česká jídla, ovšem v moderní úpravě. Tým šéfkuchaře Pavla Veltruského připravil zajímavé menu, které uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. Výsledek skutečně stojí za ochutnání – a věřte, že nic podobného v žádné jiné restauraci v Brně nenabízí.

Já jsem se na pár zajímavostí o nabídce restaurantu Signature zeptala přímo i pana šéfkuchaře, Pavla Veltruského, který má za sebou opravdu skvělé zkušenosti – vařil v mnoha uznávaných světových restauracích, v hotelích a mimo jiné, vařil i pro takové hvězdy, jako je třeba Julia Roberts!

Dobrý den, pane Veltruský. Jak byste představil koncept nabídky jídelního lístku restaurantu Signature – o jaký styl / druh jídel se obecně jedná?
Jsou to klasické úpravy jídel založené na poctivém vaření z čerstvých surovin. Navracíme se k tradici, bereme si z ní to nejlepší a posouváme ji dál obohacenou o prvky světové kuchyně i o nové techniky vaření. To znamená poctivá příprava od základů a je nutno si uvědomit že všechno potřebuje svůj čas a lidskou ruku bez těchto ingrediencí se dobře vařit nedá a je jedno jestli vaříte v bufetu nebo ve fine diningu.

Podle čeho jste sestavovali nabídku jídelního lístku, co bylo inspirací pro samotné recepty jídel?
Jídelní lístek sestavuji tak, aby odrážel naší filozofii vaření z čerstvých a kvalitních surovin, využívání sezonnosti surovin. Nemáme ambice fine dinigu, nechceme kostky ve skluzu, chceme přinést uvolněný koncept stylové restaurace s poctivou kuchyní.

Kromě stálé nabídky jídelního lístku je možné si objednat také ze „speciální nabídky“ – tato nabídka se mění dle čeho? A jak často?
Naší nabídku měníme každých čtrnáct dní a využíváme v ní právě možnosti akčněji reagovat na nabídku sezonního trhu. Také tím přinášíme stálým zákazníkům určitou změnu a pestrost, jelikož neděláme žádná polední menu za 90 kč, protože to za ty peníze zkrátka kvalitně uvařit nejde a jak jsem řekl výše, za vším je lidská práce.

Na jídelním lístku mě zaujala netradiční zpracování masitých pokrmů, např. mléčná telecí játra, hovězí oháňka, králičí fašírka… Tato jídla opravdu běžně v restauracích moc často nenajdeme – proč jste se je rozhodli zařadit do výběru jídel Vaší restaurace?
Právě proto, že je běžně v českých restauracích nenajdete. Jsou báječné suroviny, které bych rád představil hostům naší restaurace, tak jako jsem kdysi představil jehněčí kolínko v pražském Alcronu, se kterým udělal díru do světa Zdeněk Pohlreich. Grilovaných kuřecích prsíček a vepřových panenek už bylo dost.

Jaké jsou Vaše oblíbené suroviny, se kterými rád pracujete? A jaký styl světové gastronomie je Vám osobně blízký?Nemám žádné extra oblíbené suroviny, mám rád pestrost, čerstvé ryby, čerstvé houby, mladá zelenina tak trošku trh na náměstíčku někde v Provence

Nemám žádný preferovaný styl, mám rád dobré jídlo a to může být jak v Provence tak i třeba někde v Thajsku, Itálii apod

Děkuji Vám za rozhovor.

Restaurant Signature najdete v hotelu Victory, v Popůvkách, Vintrovna 35.

ODKAZ: RESTAURANT SIGNATURE / web
ODKAZ: RESTAURANT SIGNATURE / facebook