Podpořte OS Chrti v nouzi

Jak jsem se již mnohokrát přesvědčila, mnoho lidí věří utkvělé představě, že žijeme v moderní a civilizované době, kdy se mnohé odporné věci, páchané na přírodě a zvířatech, vlastně už nedějí – jsou brány jako hrůzy časů dávno minulých. Ovšem, realita je trochu jiná, jen se o ní mnohdy zkrátka neví. I v dnešní, oné „civilizované době“, se bohužel setkáváme s nelidským chováním a zacházením se zvířaty. Jedním z těchto nechutných případů jsou i osudy „vysloužilých“ závodních chrtů v Anglii a Irsku. Nebuďme lhostejní, informujme se a snažme se pomoci i jim…

Začnu opět u sebe – jak už o mně možná víte, pokud pravidelně sledujete můj blog, sama se snažím realizovat v různých dobročinných aktivitách. Jednak mi není lhostejný osud druhých a také, vidím, že můj blog i Facebook má mnoho fanoušků – a já toho chci využít i k prospěšným věcem.

Co se pejsků obecně týká, tak pro ty mám slabost celý život. Vždy u nás doma končili různí „nalezenci“, z útulků, z popelnice a i dodnes je pro mě problematika kolem zubožených psů velmi blízká a citlivá. Psi jsou pro mě nesmírnou láskou a vím, že jednou, třeba v důchodu, budu mít svůj útulek, dočasnou péči, nebo se budu pomoci pejskům intenzivně věnovat.

Nedávno jsem se v Brně setkala s jednou moc sympatickou a milou ženou, paní Leou Furyovou, o které mi řekl kamarád – Lea se, stejně, jako další lidé z OS Chrti v nouzi, věnuje pomoci a záchraně právě zmiňovaných chrtů z Irska. Upřímně říkám – moc jsem o této problematice nevěděla – a proto jsem se s Leou, její kamarádkou Zuzkou Marethovou a zachráněnými chrtíky sešla – abych se dozvěděla víc.

Pokud i Vy o této nemilé situaci se závodními chrty nevíte – věc je taková, že závodní chrti končí v Anglii a Irsku dosti šíleným způsobem. Závody chrtů jsou právě v těchto zemích nesmírně populární a oblíbenou zábavou – a také příležitostí k sázkám a výdělkům. Psi, chrti, jsou zde bráni jako „věc“. Spotřební zboží, které jakmile neplní na 100% svůj účel, tak se již nehodí.
Nějaká empatie, lidskost, láska a úcta ke zvířatům, zde bohužel neexistují. Majitel se zvířete zbaví – v lepších případech ho nechá utratit. Hrůza? Ano, ale realita. V těch nejodpornějších případech se majitel neštítí svého psa zabít sám…

A pozor – nepíšu tu o starých psech, kteří mají svůj život za sebou. Jedná se o mladé psy, kteří už třeba neběhají tak rychle, jak by se požadovalo, mají třeba nějaký hendikep, nebo zkrátka nevyhrávají…

V lepším případě majitel – pokud se rozhodne, že se psa zbaví – jej odevzdá do tzv. dog poundů, kde má pejsek pár dnů na to, zda se ho někdo ujme. Pokud ne, bude opět utracený.

OS Chrti v nouzi se snaží těmto chrtům pomáhat, přes své pobočky v různých zemích Evropy. Díky zakladatelce tohoto OS, paní Lucii Poučové a samozřejmě i díky všem dalším, kteří se do pomoci zapojili, bylo již mnoho chrtů zachráněno a našlo svůj druhý domov v rodinách.

Byla bych ráda, abyste o této situaci věděli také Vy. Protože nosit „růžové brýle“ a věřit, že se všichni kolem Vás chovají civilizovaně, lidsky, je bohužel to samé, jako před problémy zavírat oči.

Pomoci Chrtům v nouzi můžete několika způsoby:

  • samozřejmě největší pomocí je adopce chrta, nebo poskytnutí dočasného domova
  • materiální pomocí –  jsou potřeba zejména masové konzervy, granule, odčervovací, odblešovací tablety, desinfekční prostředky…,
  • finanční pomocíNa stránkách Chrti v nouzi najdete veškeré informace a také přehled chrtů, kteří jsou připraveni k adopci.

Nebuďme lhostejní…

ODKAZ: GREAT HOUNDS IN NEED / facebook

ODKAZ: CHRTI V NOUZI / web
ODKAZ: CHRTI V NOUZI / facebook