Otoky nohou. Jak si od nich ulevit?

Nejste zdaleka sami, pokud vás trápí oteklé nohy. I vám se proto bude hodit seznam tipů, jak si od tohoto problému ulevit. Zkusíte některé z našich doporučení?

Zvedněte nohy nahoru

Povolejte na pomoc gravitaci. Od oteklých nohou si můžete ulevit tak, že se položíte na záda a zvednete nohy nad úroveň zbytku těla, zejména srdce. Málokdo si takto samozřejmě uleví uprostřed města nebo přírody. Nohy ale takto můžete odvodnit či odkrvit doma na zahradě. Zajímavou volbou také může být vypodložení nohou při spánku, aby otok splaskl přes noc.

Oteklé nohy jako důsledek léků?

U někoho mohou být oteklé nohy vedlejším účinkem užívání léků. Pokud jde o léky, které musíte užívat dlouhodobě, měli byste tento stav konzultovat s lékařem. V některých případech totiž může být řešením změna dávkování nebo volba jiného léku s obdobným hlavním účinkem, po kterém vám však nohy otékat nebudou. V některých případech (třeba antikoncepce) může být řešením alternativní forma řešení problému. V dalších situacích (antidepresiva) byste se zase měli zaměřit na odbourání příčiny problému, což vám dovolí léky vysadit.

Zchlaďte se

Když jsou otoky způsobené horkem nebo třeba hmyzím štípnutím, je dobré ránu zchladit. V první řadě byste se měli snažit pohybovat v místech s rozumnou pokojovou teplotou. Ne vždy je to ale zejména v létě možné. V takové situaci může pomoci studený obklad, nebo třeba lavor se studenou vodou, ve kterém si nohy na chvíli smočíte. Řešením může být i studená koupel nebo svlažení se v bazénu. Zkusit můžete i obyčejný rozprašovač. Odpařující se voda vaše tělo pomůže ochladit, od potíží se vám tak rychleji uleví.

Napijte se

Řešením otoků v žádném případě není omezení příjmu tekutin. Naopak byste se měli soustředit na to, abyste pitný režim dodržovali. Opět platí, že byste měli preferovat studené tekutiny, které vás osvěží. Nejlepším řešením je čistá neperlivá voda – klidně kohoutková. Vyhýbejte se alkoholu a kofeinu či nadměrně slazeným nápojům.

Ulevte svým nohám

Vaše nohy mohou mít tendenci otékat, pokud jsou nadměrně zatěžované. Proto si dejte pozor na dlouhodobé stání, ale i sezení, nebo přemíru sportu. Ideální variantou je střídání různých poloh a aktivit po čas celého dne, rozmanitost vítězí. Chvíli tedy můžete stát, pak zase sedět, jindy ležet, nezapomeňte ani na procházky a sportovní aktivity. Nejhorší variantou je dlouhodobě konstantní poloha či aktivita po dobu několika hodin.

Natáhněte na nohy kompresní návleky

Pomoci vám mohou i speciální kompresní punčochy či návleky na lýtka, které podpoří krevní oběh i látkovou výměnu v nohou. Otoky tak rychleji odezní.

Lukáš Jirsa

Copywriter

Copywriter s očima pro SEO, který se copywritingem živí od roku 2017. Potřeby klienta jsou pro něj zásadní a proto mají jeho texty hloubku a smysl. Některé texty můžete najít na webu produktvdetailu.cz.

Foto: https://www.pexels.com/photo/a-woman-in-blue-denim-jeans-lying-on-brown-wooden-planks-10383485/