Nevšední zážitek v simulátorovém centru Buď Pilot! Musíte vyzkoušet ;)

Jestlipak víte, že v Brně máme nové a opravdu jedinečné simulátorové centrum BUĎ PILOT, kde si můžete vyzkoušet, jaké to je pilotovat skutečné letadlo – buď dopravní Boeing, nebo dokonce, stíhačku F-16? Něco takového nebývá na programu běžného dne a řeknu vám z mé vlastní zkušenosti, stojí to fakt za to! ;) Co přesně si tu můžete vyzkoušet? O tom je moje dnešní reportáž, čtěte dál! ;)

Létání a vše kolem mě fascinuje už řadu let a tak jsem nadšeně kývla na nabídku vyzkoušet si, jaké to je stát se na chvíli pilotem. V novém simulátorovém centru BUĎ PILOT, které najdete v centu Brna, na adrese Úvoz 447/120, něco takového skutečně můžete zažít a pozor – pokud chcete, usednete do kokpitu rovnou dvou letadel! „Proletět“ se tu můžete totiž buď v Boeingu 737MAX a dokonce, v nadzvukové stíhačce F-16!

Já si vyzkoušela rovnou obě letadla, v obou případech je pilotování naprosto o něčem jiném. Zatímco Boeing 737MAX, jakožto ohromné, dopravní letadlo, reaguje zcela odlišně, pomalu, tak ve stíhačce F-16, která se využívá i v bojových misích, jsou reakce a chování letadla opravdu rychlé. Zkrátka, musíte to zažít, abyste pochopili… :)

Jako první jsem vyzkoušela let Boeingem. Boeing 737MAX je nejmodernější typ dopravního letadla Boeing – první kusy tohoto letadla byly dodány leteckým společnostem loni v létě. Simulátor tohoto typu letadla je v centru BUĎ PILOT první svého druhu na světě! 

Věřte, že zážitek z „letu“ je naprosto věrohodný, v podstatě i váš mozek vás přesvědčuje o tom, že jste velice vysoko – i když se kokpit sám o sobě nehýbe, tak díky vizualizaci máte skutečně pocit, že letíte. Vizualizace je ve 3x FullHD rozlišení promítaná na válcovou projekční plochu se zorným úhlem 220 stupňů. V databázi se můžete proletět z letišť celého světa.

Já poprvé startovala z brněnského letiště – vše je tak skutečné! Prostředí letiště, okolní krajina, pohyb na letišti… Ovšem, pokud si chcete udělat výlet třeba z nějakého exotickéhé místa, vůbec není problém! Já přistála třeba i do Hong Kongu, kde je obrovské letiště – super zážitek je i sledovat další letadla a vůbec čilý letištní život. Můžete z blízka omrknout i ohromný letoun A-380!

Zajímavostí také je, že si lze zkusit přistát, nebo vzlétnout i z takových letišť, která mají samy o sobě ztížené podmínky pro piloty – třeba letiště v Innsbrucku, které je obklopeno vysokými horami – piloti tomu musí přizpůsobit i směr letu. Za pozornost stojí i letiště s kratšími drahami – třeba letiště v Madeiře.

Naprosto úchvatný je let nad mořem, kdy vidíte nádherné exotické ostrovy – v tu chvíli se skutečně přenesete do exotických míst a zavzpomínáte na letní dovolenou. :)

Simulátor vám může nasimulovat i nejrůznější počasí, což je také jedinečná zkušenost. Letět tak lze během deště, sněžení, nebo dokonce i za bouřky. Pochopíte tak chování letadla a co je skvělé, tak pokud máte třeba z létání strach, kvůli špatnému počasí – tak i taková zkušenost, v simulátoru a s přítomností opravdového pilota vám pomůže vaše obavy vyvrátit. ;)

Druhým letadlem, kterým se zde můžete “proletět”, je stíhačka F-16.  Jedná se o simulátor, kde je možné simulovat všechny systémy tohoto letounu, kromě volného létání si můžete vyzkoušet také bojové mise. Můžete střílet z kanonu, používat rakety, nebo bomby proti vzdušným i pozemním protivníkům a cílům.

Jak jsem napsala, chování stíhačky je proti Boeingu naprosto odlišné, velice rychlé. Můžete si vyzkoušet třeba i akrobacii se stíhačkou – a věřte, i když budete sedět na zemi, tak se vám pěkně zatočí hlava. :) Třeba i samotné přistání se stíhačkou není vůbec „jen tak“ – chce to opravdu trénink! :)

Zkrátka – zážitek v simulátorovém centru BUĎ PILOT opravdu vřele doporučuji, budete na to ještě hodně dlouho vzpomínat. :) A POZOR – v prostorách centra lze uspořádat i jakoukoliv soukromou akci, kdy můžete využít letu na simulátorech. Třeba firemní večírek, oslava narozeni, nebo rozlučka se svobodou právě zde? SUPER NÁPAD! ;)

Simulátorové centum BUĎ PILOT najdete v Brně, na adrese Úvoz 447/120.

Na více fotek z mého super zážitku mrkněte do fotogalerie!

ODKAZ: BUĎ PILOT / web
ODKAZ: BUĎ PILOT / facebook