Na zdraví:)

A je tu opět moje oblíbené téma „víno“! A věřím, že toto téma má mezi Vámi také spoustu svých příznivců:) Zkrátka, kdo mě zná, ví, že mám víno ráda…samozřejmě v míře;)

A proto víno patří také sem, na blog. Jak už sami víte, píšu o všem, co mám ráda, co mě baví, zajímá, co mi přijde kvalitní, výjimečné, zkrátka takové, že to stojí za to, abyste se o tom dozvěděli také Vy. Třeba najdete inspiraci a to, co by Vás mohlo zaujmout.

Ale zpátky k vínu – oblíbila jsem si vinařství Víno z Kobylí – nabízí totiž opravdu dobré víno, kvalitní, v rozumné cenové relaci. Z tohoto vinařství jsem vyzkoušela už několik druhů a některá vína jsem si vyloženě oblíbila. Jsou dobrá a rozhodně Vám nezpůsobí „bolehlav“.
Ráda tedy ochutnávám novinky, které vinařství nabízí – a tři z nich, které jsem nyní vyzkoušela, Vám chci představit:

Photo 13.09.15 16 27 49

Jedná se o dvě červená vína – Svatovavřinecké a Cabernet Moravia a jedno bílé – Ryzlink vlašský. Tady jsou moje postřehy o každém z nich:

SVATOVAVŘINECKÉ, pozdník sběr, ročník 2014

Photo 13.09.15 16 52 04

S nadcházejícím podzimem mám k červenému vínu blíže. Bývá sice hutnější a těžší, než víno bílé, ale působí na mě více „hřejivým dojmem“ – naopak víno bílé se mi mnohem lépe pije v létě.

V tomto případě se jedná o temně červené, ne příliš těžké víno, které je suché, i když rozhodně ne nijak kyselé. V případě červených vín se označení „suché“ neobávám – jako v případě vín bílých, kdy dávám raději přednost vínům polosuchým. Vína červená – ta suchá – mi naopak chutnají a skvěle se hodí k masitým jídlům, zejména k masům červeným.

Toto víno Svatovavřinecké má krásnou, ovocnou chuť i vůni – uvádí se, že po švestkách, s čímž musím souhlasit:) Opět chuť i vůně skvěle korespondují s nadcházejícím podzimem.

Sympatický je mi také nižší obsah alkoholu – 10% obj.

Photo 13.09.15 16 28 49

Druhé červené víno – CABERNET MORAVIA, GALLERY, ročník 2013:

Photo 13.09.15 16 56 28

Další zajímavé, červené víno, které naprosto nádherně voní! Opět po ovoci – tentokrát po lesním, což je také úžasná záležitost:)

Oproti předchozímu vínu, Svatovavřineckému, je toto trochu více těžší, alespoň tak na mě působilo, ale rozhodně se nejedná o žádné příliš hutné víno. I toto se příjemně pije, ideální pro podzimní večery. Ovšem, sklenkou tohoto vína obohatíte i oběd – hodí se opět k masitým pokrmům, ale třeba také k sýrům.

Jedná se opět o suché víno, chuť je jemná, lehce nakyslá, provoněná zmiňovaným ovocem. Obsah alkoholu je o něco vyšší, než u Svatovavřineckého – 11,5% obj.

Photo 13.09.15 16 31 36

A poslední z novinek – RYZLINK VLAŠSKÝ, pozdní sběr, ročník 2014:

Photo 13.09.15 16 53 31

Na toto víno jsem byla obzvlášť zvědavá, protože odrůdu Ryzlink vlašský mám ráda – ovšem, abych byla upřímná, právě tato novinka mně osobně až tolik nechutnala. Poslední dobou jsem si totiž oblíbila více sladká vína – a právě toto bylo na mě lehce víc kyselé. Určitě ne nijak moc, ale chyběla mi právě ta „sladkost“. Ovšem – pro ty, kdo si vyloženě potrpí právě na více suchá vína, by toto mohla být skvělá volba.

Víno má světle žlutou barvu, je lehké, opět provoněné ovocem.

Obsah alkoholu je 11,5% obj.

ODKAZ: VÍNO Z KOBYLÍ/web
ODKAZ: VÍNO Z KOBYLÍ/facebook