Mourek, kocourek z Brna – recenze nádherné knížky o Brně, pro malé i velké!

Nedávno se mi dostala do rukou krásná knížka, která zábavnou a milou formou vypráví o našem městě, o Brně. Knížka se jmenuje Mourek, kocourek z Brna, je určena pro malé i velké čtenáře a prostřednictvím povídek, nebo veršů, se dozvíte spoustu zajímavostí právě o Brně. 

Jak už jistě víte, pokud pravidelně sledujte můj blog, vše, co se týká Brna je mi do velké míry blízké – a proto mě zaujala i tato sympatická knížka, jejíž autorkami je čtveřice žen, Zuzana Kolariková, Žaneta Plchová, Jana Davídková a Tereza Domská.

Z mého pohledu je knížka naprosto ideální hlavně pro děti, které se prostřednictvím vyprávění o kocourkovi Mourkovi s Brnem seznamují – poznávají zajímavá místa, památky a dozvídají se tak, čím je naše město krásné a jedinečné.

Ústřední postavou celé knížky, jak už její název napovídá, je roztomilý, mouratý kocourek Mourek, který se v každé povídce, nebo básni, dostává na typické místo Brna, kde zažívá nějaké dobrodružství, příběh, nebo radosti běžného dne.

Knížka je psaná příjemným, čtivým způsobem, příběhy jsou pro děti poutavé – a to i pro ty menší. Musím sama říct, že v momentě, kdy se mi knížka Mourek, kocourek z Brna dostala do rukou, začali jsme ji číst po večerech i s mými dvěma syny.
Vždy si k dané kapitole pak vyprávíme, zda ono místo sami známe, zda jsme tam společně byli, jaké k němu máme vzpomínky. S přečtením příběhu si tak k danému místu vytváříme vždy ještě další, osobní vazbu, která – věřím – zůstane mým dětem v paměti.

Knížku si také mohou číst i malí čtenáři – děti, které se teprve učí číst. Právě můj starší syn je prvňáček a i díky velkým písmenkám se mu knížka čte snadno. Příběhy i básničky nejsou dlouhé – přesně „tak akorát“ na večerní čtení před spaním… :)

V příbězích a verších nechybí snad všechna známá a zajímavá místa v Brně – Svoboďák  (na obrázku i s naším „pověstným“ Orlojem :), Špilberk, brněnská ZOO, přehrada, hvězdárna, vila Tugendhat… Své místo má i povídka o brněnské Kometě! :)

Pokud hledáte nějakou zajímavou a poutavou knížku, pro děti, nebo odpočinkové a příjemné čtení oceníte i Vy, dospělí, toto je rozhodně moc zajímavý tip, který za sebe vřele doporučuji:)

Kniha je dostupná na webu a také na Facebooku. Dále na Špilberku, v Muzeu Hraček u Měninské brány a na Radnici, a také na akcích, které pořádá radnice města Brna.