Moje nejmilejší zima na horách!

I když zimu, jako roční období obecně moc nemusím, je jedno místo, kam se právě v tuto dobu opravdu ráda vracím a kde se cítím úžasně. Není to daleko, nikde v zahraničí, ale „kousek“ od Brna… A ráda Vás tam tímto článkem „pozvu“, protože je tam opravdu nádherně:)

U nás, v České republice, neznám moc koutů, co by mi tolik přirostly k srdci, jako právě Beskydy a Velké Karlovice. Už jsem Vám tu o nich na blogu několikrát psala, já vím…ale mám to tady opravdu tolik ráda, že se s Vámi musím o svoje dojmy podělit. A zrovna teď, v zimě, je tady obzvlášť krásně!

údolí-Léskové

Vzpomínám si, že už dávno, před lety, kdy jsem tady byla ještě coby malá holka, to tu na mě působilo kouzelně. Mám ráda místa, ze kterých je cítit nějaká atmosféra, příběh, historie…a přesně tak to vnímám i tady. Jedno z nejhezčích míst v Beskydech, skanzen v Rožnově pod Radhoštěm – totiž naprosto dokonale vystihuje ten půvab zdejší krajiny, charakteristické roubenými chaloupkami, které jsou i dnes (samozřejmě nové, ovšem v tradičním duchu) rozeseté po celé okolí.

Ovšem, nejraději jezdím právě do Velkých Karlovic, dlouhé, táhlé vesničky v údolí Léskové, která si mě opravdu získala. Kromě nádherné krajiny je tu totiž tolik možností vyžití, že se tu nebudete nudit v žádném ročním období. Nejvíc to tu stojí za to ale v zimě – jsme přece na horách!:)

běžky-2-830x551

Věřte, že zimní dovolenou opravdu nemusíte trávit daleko, v cizině, v drahých a luxusních hotelích, abyste našli opravdové vyžití a skvělé služby. Vše najdete totiž právě zde, ve Velkých Karlovicích – a možná i něco navíc – milé lidi, pohostinnost, úžasnou kulturu, místa, na které jinde opravdu jen tak nenarazíte. Vezměte si třeba nádherný dřevěný kostel v Karlovicích, jeden z nejstarších u nás… V zimě naprostá pohádka!

Kostel Panny Marie Sněžné 1

Na své si tu ovšem přijdou hlavně všichni milovníci zimních sportů, mezi které se hrdě hlásím i já:) Přímo ve Velkých Karlovicích najdete několik sjezdovek, které jsou skvěle upravené – i pro ty nejnáročnější lyžaře. Perfektní je sjezdovka na areálu Razula, kde můžete využít i noční lyžování.

Photo 07.02.15 15 24 17

Tady se možná v zimě potkáme, protože to je moje „nejčastější působiště“:) Jezdím tady i večer – uložím kluky, manžel hlídá a maminka „si dává do těla“:)

Photo 07.02.15 10 52 02

Perfektně si tu zajezdí i děti, které se tu už od prvních krůčků můžou učit lyžovat. Na sjezdovce u hotelu Horal je lyžařská školička, skvěle vybavená, k dispozici jsou Vám, respektive dětem, instruktoři – opět mám vynikající zkušenosti, můj starší syn se právě tady naučil lyžovat – a dnes už jezdí s námi.

Razulak_Horal1JOV_8701mJOV_8709m

Navíc – sjezdovka Horal, vedle školičky, je velmi mírná – ideální pro děti a začínající lyžaře.

Photo 31.12.14 10 27 09

Kousek od Karlovic najdete také ski areál Bílá, kde je několik sjezdovek, sedačková lanovka a také dětská školička. Opět skvělé místo, které doporučuji navštívit. Lyžuje se tady perfektně!

Photo 07.02.15 10 00 37

Dalším skvělým lyžařským areálem je Kohútka, která se nachází už na česko-slovenské hranici. Je tu nádherný výhled do okolí! Rozhodně také doporučuji navštívit Soláň se známou zvonicí, nebo areál Kyčerka, kde se také lyžuje. Najdete tu navíc známou chalupu Kyčerka – s nádhernými vyřezávanými sochami. Můžete se tady také projít krásným okolím – se zmiňovanými sochami, nebo nově také s malebným kostelíkem, opět v duchu tradičních beskydských staveb.

Photo 30.12.14 16 31 40

Na Razule, Kyčerce, Kohútce, Bílé a v dalších místních areálech si navíc můžete nově zalyžovat na jeden skipas. Areály jsou sdružené ve Skiregionu Valašsko a společný skipas je možné zakoupit v různých variantách, již od dvoudenní permanentky.

K ubytování Vám pak doporučuji dva výjimečné hotely – Lanternu a Horal. Lanterna je hotel více klidnější, Horal zaměřený na rodiny, ovšem, oba hotely jsou skvělé – v obou jsem několikrát bydlela:) Navíc – ubytovaní v jednom z hotelů mohou využívat služby také toho druhého – zejména wellness.

Spa-hotel-Lanterna-noční

Oba hotely nabízí svým hostům opravdu vynikající služby a vyžití. Kromě výtečné kuchyně a skvělého hotelového servisu, také masáže a nejrůznější terapie, dobře vybavené wellness a bazény s horkou, termální vodou. Což je teď v zimě naprosto skvělé – představte si, že se vrátíte promrzlí ze sjezdovky a jdete se zrelaxovat do bazénu s horkou vodou, paráda, že?

bazén-wellness-horal-830x553masáž-L-Spa-830x553

ODKAZ: RESORT VALACHY/web
ODKAZ: RESORT VALACHY/facebook

ODKAZ: HOTEL LANTERNA/web
ODKAZ: HOTEL HORAL/web