Mámou v Brně: jak s dětmi přečkat zimu ve zdraví?!

Po delší době mám pro Vás opět článek v rámci mé rubriky „Mámou v Brně“ – kdy Vám přináším různé „rodičovské“ tipy, vázané mými vlastními zkušenostmi a také, životem „mámy v Brně“:) Jak už asi určitě víte, jsem maminkou dvou kluků, šestiletého Olivera a čtyřletého Damiena a věřím, že Vám i z této své role mohu předat své tipy a postřehy…:) Třeba Vás inspiruji, což mě určitě moc potěší!

A upřímně, myslím, že dnes mám pro Vás opravdu hodně zajímavou věc. Týká se totiž zdraví dětí – což je pro nás, rodiče, nesmírně důležité téma. Alespoň věřím, že my, rodiče, ho tak všichni vnímáme. Na světě totiž pro nás není nic víc než to, abychom měli zdravé děti. Nic nemá vyšší a důležitější hodnotu, na ničem tolik nezáleží a já až s rolí matky pochopila to, co jsem už kdysi slýchala „dala bych za něj svůj život“… Znáte? Pokud jste sami rodiče tak věřím, že ano.

Sama to moc dobře znám. Vlastně se neustále bojím o to, aby mí kluci byli zdraví. Neustále je kontroluji, prohlížím a jakmile se objeví příznaky nějaké nemoci, doslova mi vždy vstávají vlasy hrůzou. Nemoc dítěte s sebou vždy přínáším velkou řadu nepříjemností, které se v různé míře týkají celé rodiny. Děti nemoci vždy snášejí hůř než my, rodiče, navíc, péče o nemocné dítě je náročná i pro nás, rodiče.

Proto není od věci vždy o zdraví svých dětí pečovat a dbát na prevenci. Děti bývají mnohem víc náchylné na nemoci – což jsem poznala hlavně s nástupem dětí do školky. Objevila se totiž v podstatě permanentní rýma, kašel a respirační choroby, na které děti hodně často trpí. Bohužel „obyčejné“ rýmečky pak hodně často končily zánětem dutin, zápalem plic, nebo angínou. Což znamená antibiotika a dlouhé dny s dítětem doma…

Ideální je proto nepodcenit prevenci a dbát na to, abychom se u dětí nemocem vyhnuli.
Proto mě moc zaujala nová služba, kterou nabízí Denní lázně Brno, které jsou mi celkově svou filozofií sympatické. Nově totiž nabízí programy s terapiemi právě pro děti – které jsou zaměřené na prevenci a léčbu zmíněných respiračních chorob.

inhalator-2

Cílem je dosažení zlepšení ventilační funkce dýchacích cest a obnovení jejich průchodnosti.

Terapie pomáhají při běžném nachlazení, chronické rýmě, zánětech dutin, při opakovaném, suchém a dlouhotrvajícím kašli.

Provádí zde nácvik dýchání nosem, nácvik prodlouženého výdechu, inhalace Vincentky a podpůrných mukolytik, prohřívání dutin soluxem, výplachy nosu konvičkou na odhlenění, masáže hrudníku a obličeje míčkem – míčkování.

mickovani

Já jsem se opět paní ředitelky Denních lázní Brno, paní Ivany Loučné, zeptala na pár informací k tomuto zajímavému programu pro děti:

  1. Zajímalo by mě, jak technicky tento program probíhá?

V první řadě bych Vám ráda tento preventivní ozdravný program pro děti představila. Je založený na dlouholetých odborných zkušenostech a spočívá v ošetřovatelské péči dechovou soustavu.

Je velkým přínosem pro zdraví dětí předškolního věku.

Rýma, kašel, pískoty, dušnost, časté záněty dechových sliznic u dětí jsou odvěkým strašákem pro všechny maminky. Tyto zánětlivá onemocnění horních a dolních cest dýchacích se často opakují a dítě se dostává do kolotoče léků, fyzického oslabení následkem čeho je snížená imunita nebo rozvoj astmatu. Dítě často marodí a je neschopné navštěvovat školky, školy.

Ucelený komplex procedur je sestavený tak, abychom dětem pomohli odhlenit, zvlhčit sliznice, odkašlat, a tím snížili dechové potíže.

Program se skládá z jednotlivých procedur, které navazují na sebe .Vždy je přizpůsobený individuálně a momentálnímu zdravotnímu stavu dítěte.

Ve zkratce to přiblížím asi takto.

Celý komplex trvá hodinu. Dítě absolvuje dechovou gymnastiku /rozdýchání/, nahřátí soluxem /uvolnění hlenu a prohřátí dutin/, inhalaci vincentky – případně mulolytik /zvlhnutí kašle a odkašlání/, masáž hrudníku a obličeje míčkem /míčkování – speciální rehabilitační metoda/

To vše cestou příjemnou – v léčebném koutku – ale vybaveném  hračkami, takže ani neví, že se léčíJ

Technicky..to probíhá tak, že maminka/nebo dospělá osoba/ ráno dítě dovede k nám do lázní a předá ho sestřičce. Hodinku času pak maminky počkají na recepci u kávičky, anebo si můžou vybrat z nabídky krátkých procedur. Je možné i s dítětem program projít.

  1. Program probíhá individuálně nebo po skupinkách?

V léčebném dětském koutku je max. šest dětí, které dýchají na dechových hračkách a sestřička si je volá na jednotlivé procedury .

  1. Od jakého věku dětí je program vhodný?

Klidně od 2,5 roku, děti se učí smrkat, foukají do větrníčků, balonků, inhalátory jsou přizpůsobené na malé tvářičky.

  1. Je to novinka v Brně, je nutné se objednat?

Ano, vždy se objednává. Vždy je úvodní odborná konzultace se zdravotníkem a ten navrhne a přizpůsobí program potížím.

  1. Jak často by tento program pro jeho pozitivní přínos měly děti absolvovat?

Návštěva by měla být za jeden týden třikrát. V tomto počtu dochází k velké úlevě. Je to vše individuální a záleží na celkovém stavu dítěte a jeho potíží.

Děkuji Vám. A Vy rodiče – určitě zvažte – já věřím, že právě tyto terapie mohou být pro Vaše děti velmi přínosné:)

Denní lázně Brno najdete na ulici Radlas 84/6.

ODKAZ: DENNÍ LÁZNĚ BRNO/web
ODKAZ: DENNÍ LÁZNĚ BRNO/facebook