Koupit, či nekoupit nemovitost v období růstu úrokových sazeb?

Český realitní trh se dostal do bezprecedentní situace. Na rekordní hodnoty vystoupaly jak ceny nemovitostí, tak úrokové sazby. Aby toho nebylo málo, prudce zdražují i energie. Dává v této situaci koupě nemovitosti smysl?

Jak budete nemovitost financovat?

Zásadní otázkou v tomto ohledu je, jak hodláte koupi nemovitosti financovat. Aktuální úrokové sazby se vás v tomto směru negativně dotknou pouze v případě, že je řešením hypotéka (nebo jiná půjčka). Máte-li naopak našetřeno a dominantní část nemovitosti budete financovat z vlastních prostředků, nemusí vás rostoucí sazby nijak zvlášť zneklidňovat. Možná z nich můžete naopak profitovat.

Ani v případě financování koupě prostřednictvím hypotečního úvěru ale není odpověď jednoznačná. I tehdy lze nalézt způsob a důvod, jak a proč se do vlastního přestěhovat.

Na trhu bude převis nabídky nad poptávkou

Oproti poslední dekádě můžete využít dlouho nepoznané skutečnosti. Na trhu bude kvůli poklesu zájmu o nemovitosti z čeho vybírat. Již teď na sociálních sítích rezonují ohlasy na to, jak se ze zaneprázdněných realitních makléřů, kteří nemají o zájemce nouzi, rázem stávají ochotní prodejci.

Stejně tak prodávající může mít větší motivaci dům prodat i za nižší cenu. Využijte této situace a zkuste si dojednat slevu. Sleva v řádu statisíců může vykompenzovat zvýšené úrokové náklady.

I vysoké úroky mohou dávat smysl

Nikdo nedokáže odhadnout, zda úrokové sazby ještě povyrostou ani kdy přesně začnou opět klesat. Jisté ale je, že jednoho dne klesat začnou. To znamená, že vaše splátka úvěru se pravděpodobně časem sníží, až budete hypotéku refinancovat.

Důležitější je ale skutečnost, že úrokové sazby jsou v současné době výrazně pod mírou inflace. A prostá finanční matematika v takovém případě velí, že zadlužit se je výhodné. Hodnota měny totiž klesá a splátky úvěru pro vás budou díky tomu v budoucnu výrazně snazší. Inflace vždy pracuje ve prospěch dlužníků.

Stále ale samozřejmě musíte zůstat v realitě a promyslet si i to, zda dokážete vyšší splátky bezpečně hradit ze svého současného příjmu.

Nevychází vám to? Vždy lze nalézt řešení

Stále více rodin na vysněný dům či byt v současné ekonomické realitě bohužel nedosáhne. Nejde o nic, za co byste se měli stydět. Promyslete si svůj další postup, trh nemovitostí je totiž velice rozmanitý.

Můžete vsadit na vyčkávací taktiku a setrvat ještě pár let v nájmu. Druhou variantou je koupě nemovitosti v místě, kde ceny nejsou přemrštěné. Zpravidla jde o příhraniční části republiky a o venkov. Třetí cestou je slevit z požadavků a sáhnout po bytě s menší podlahovou plochou nebo po nemovitosti v horším technickém stavu, kterou svépomocí opravíte.

 

 Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com