Karlovský gastrofestival! To musíte zažít:)

Mám pro Vás tip na jeden skvělý výlet, kdy opravdu NĚCO zažijete, uvidíte a hlavně, ochutnáte! Už jste slyšeli o „Karlovském gastrofestivalu“? Pokud ne, čtěte dál, protože toto je akce, která opravdu stojí za návštěvu!:)

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích jsem dva roky po sobě nevynechala a nenechám si ujít ani letošní ročník. Je to totiž opravdový svátek pro všechny milovníky dobrého jídla, který se navíc „odehrává“ v nádherné přírodě Beskyd:) Prostě je to událost, která je opravdu výjimečná a stojí za to si na ni udělat čas:)

Beskydy, konkrétně Velké Karlovice, opravdu miluji a považuji je za svůj druhý domov. Trávím zde spoustu času, mám ráda zdejší kulturu, přírodu, lidi, pohostinnost a také, skvělé zdejší jídlo. Právě valašská gastronomie mi přijde opravdu úžasná:) Mám ráda jednoduchá jídla, která přitom nepostrádají chuť, nápad a jsou založená často na původních receptech našich předků. Vynikající jsou třeba halušky, pečené jehněčí, jídla z krup, klobásy, nebo úžasné, valašské frgály:) Jistě mi dáte za pravdu, že toto jsou fakt velké dobroty:)

Gastro-47

A právě při jedné ze svých návštěv Velkých Karlovic jsem shodou okolností poprvé navštívila událost, která si mě naprosto získala. Jedná se o „Karlovský gastrofestival“, svátek jídla a dobrého pití, valašské gastronomie, ale i mezinárodních specialit, v podání mnoha kuchařských mistrů:)

A čím je Karlovský gastrofestival tak výjimečný? V celém údolí Velkých Karlovic, Léskovém, budete moci po tři dny prvního říjnového víkendu (od 2. do 4. října) ochutnat ty nejlepší krajové speciality kuchařů místních restaurací, hotelů, penzionů. Čeká Vás tak celkem 14 „gastro zastávek“, kdy každá z nich je zaměřená často na jiný typ jídel. Ovšem každá stojí za zastavení, protože nabídka je pokaždé velmi zajímavá a můžu Vám říct, že úplně všechna jídla, která jsem kdy na Karlovském gastrofestivalu ochutnala, byla naprosto skvělá:)

Gastro-20

Jednotlivé „gastro zastávky“ jsou rozesety ve vzdálenosti 3,5 km karlovickým údolím Léskové a můžete je navštívit buď pěšky, kdy se procházíte nádhernou beskydskou přírodou po cyklostezce Bečva, nebo se můžete svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem, nebo koňským povozem, což jistě ocenění hlavně Vaše děti:) A když už je řeč o dětech – i na ty ja na gastrofestivalu myšleno – v některých gastro zastávkách mohou ochutnat typická dětská jídla, čekají je i různé atrakce:)

Mapagastrofestivalu

Letošní, již sedmý ročník, je také výjimečný v tom, že hostem bude věhlasný šéfkuchař Pavel Pospíšil, historicky první český držitel michelinské hvězdy. Rodák ze Zlína (1944) žije trvale v Německu, kde michelinskou hvězdu získal v roce 1980 s restaurací Merkurius v Baden-Badenu. Dnes provozuje restauraci Pospisil´s Gasthof Krone v nedalekém Bühl-Oberbuchu, která se trvale pyšní známkou Bib Gourmand – „vynikající jídlo za přiměřenou cenu“.

pospisil

Po dobu Karlovského gastrofestivalu bude Pavel Pospíšil „úřadovat“ ve Spa hotelu Lanterna, kde pro hosty připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd.

Pospíšil - pokrm

Jako každý ročník, i letos Vás čeká bohatý doprovodný program:

 – mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. K dostání bývají frgály a další krajové pečivo, sýry, masné výrobky, ale např. také zelenina, mošty, koření, sirupy, domácí marmelády, medové produkty a další produkty (sobota a neděle 3. a 4. 10., hotel Pod Javorem)

IMG_6598

soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci (v čele s předsedou Ladislavem Frgalem) i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Jediná soutěž svého druhu v ČR. (neděle 4. 10., Spa hotel Lanterna)

frgálová manufaktura – kulinářská dílna, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů. (sobota a neděle 3. a 4. 10., Gril srub Razula)

soutěž o nejlepší klobásu – novinka od roku 2014. Zapojit se mohou profesionálové i drobní výrobci (sobota 3. 10., Penzion Pod Pralesem)

kuchařské show s mistry kuchaři (sobota a neděle 3. a 4. 10., Gril srub Razula)

řemeslný jarmark (sobota a neděle 3. a 4. 10., hotel Horal)

barmanské večery (pátek a sobota 2. a 3. 10., Spa hotel Lanterna)

hudební vystoupení a posezení s lidovými muzikami (hotel Galik, Pension Školka, Penzion Pod Pralesem, hotel Horal, hotel Babská…)

atrakce pro děti (Chaloupky U Pařízků, Pension Školka).

Důležitá je také informace, že na Karlovský gastrofestival je vstup zdarma:)

IMG_6597

Protože se jedná opravdu o moc příjemnou událost, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat, je určitě fajn přijet na celý prodloužený víkend, ať si užijete nejen dobrého jídla a pití, ale také krásné přírody, nebo mnoha služeb Resortu Valachy (který jsme Vám už na blogu představily – více ZDE).

Doporučuji proto si určitě zarezervovat ubytování, buď přímo v některém z hotelů Resortu Valachy, nebo v jiných penzionech, kterých je v celém údolí spoustu:) Určitě doporučuji tyto: Penzion U Dorňáků, Penzion Pod Pralesem, Pension Školka, Chaloupky U Pařízků, hotely Babská a Pod Javorem, Areál Lésková.

Více informací o Karlovském gastrofestivalu si můžete přečíst ZDE.

ODKAZ: RESORT VALACHY/web
ODKAZ: RESORT VALACHY/facebook

ODKAZ: HOTEL LANTERNA/web
ODKAZ: HOTEL HORAL/web
ODKAZ: HOTEL GALIK/web