Jak vybrat vhodné oblečení na kolo? Vsaďte na funkční prádlo a kvalitní cyklodres

Jízda na kole poskytuje volnost pohybu a dostatek fyzické aktivity, jež je důležitá pro udržení kondice. Kdo se rád pohybuje na čerstvém vzduchu, pro něho se kolo stane příjemným společníkem, s nímž bude trávit spoustu svého volného času. Kromě dobrého kola je třeba také vybrat vhodné oblečení na kolo. Na co byste neměli zapomenout?

Rychleschnoucí materiály jsou základem

Na kole jezdí nadšení cyklisté prakticky za každého počasí, protože to dovoluje cyklistické oblečení. Bavlněná trička nebo kalhoty nejsou pro cyklistiku vůbec vhodné. Nasají do sebe pot a způsobí, že mokrý oděv se pak nepříjemné lepí na tělo a při proudění vzduchu při jízdě na kole studí. Moderní materiály umí tomuto zabránit. Jsou totiž lehké a rychleschnoucí, rychle také propouštějí pot. Člověk, i když se pořádně zapotí, to v takovém oděvu vůbec nepocítí. Obvykle se na výrobu těchto sportovních materiálů používá lycra v kombinaci s polyamidem nebo polyesterem.

Základem pohodlí na kole je ovšem mít funkční prádlo, které odvádí pot od těla. Je možné si pořídit trička s krátký nebo dlouhým rukávem podle toho, v jakém počasí převážně budete jezdit. Na škodu není mít v zásobě obě varianty a vybírat si pak mezi nimi podle okolností.

Cyklistické dresy jsou pohodlným oděvem na kolo

Zatímco v minulosti nebylo běžné mít na kolo speciální oblečení a jezdilo se převážně v tom, co bylo doma k dispozici ke sportování, dnes je doba již úplně někde jinde. Funkční materiály hrají prim a díky nim lze vychutnávat cyklistiku za každého počasí. Dovolují to zejména voděodolné vrchní vrstvy cyklistického oblečení, jež k tělu nevpustí žádnou vlhkost. Umí ji ale také odvádět od těla ven. Často se využívá ventilace, jež je umístěna například v podpaží bundy. Mohou ji mít i dámské cyklodresy, které jsou přizpůsobené ženskému tělu. V nabídce jsou nejčastěji v příjemných odstínech žluté, zelené, červené či modré barvy, někdy i v kombinaci s oblíbenou černou.

Dresy na kolo mohou být přes hlavu jako tričko nebo na zapínání na zip. Záleží většinou na tom, čemu kdo dává přednost. Materiálově se obě varianty velmi podobají, protože musejí zvládat to, o čem jsme již hovořili – odvádět pot od těla a umět dres rychle na vzduchu usušit. Na stejném principu fungují inské cyklodresy, obvykle v aerodynamickém střihu, jenž ulehčuje jízdu na kole. Mezi barvami jsou oblíbené i výrazné neonové odstíny, které zvyšují bezpečnost cyklisty na silnici, protože je díky nim dobře viditelný.

Důležitý je i výběr pohodlných a praktických cyklistický bot

Podcenit výběr obuvi na kolo by se nemuselo vyplatit. Rozhodně by měly být vybavené podrážkou, jež neklouže na žádném povrchu. Není příjemné, pokud by se vozila po pedále, protože by se pak jednalo o nebezpečnou jízdu. Cyklistická bota by měla také umět tlumit nárazy, a šetřit tak chodidlo. Co se týká zapínání, zkušení cyklisté doporučují obuv na suchý zip, nebo na elastické šňůrky, jež se nemohou zamotat do řetězu, jako by se to mohlo stát u běžného zavazování na tkaničky. Na léto je vhodné pořídit boty, které jsou dobře odvětrávané. Na chladný podzim a zimu by měla být obuv vybavené voděodolnou membránou, aby nepropouštěla dovnitř vlhkost.

Slevové kódy umějí zlevnit nákup cyklistického vybavení

Pořízení správného cyklistického oblečení je obvykle spojeno s výdejem většího finančního obnosu. Ale i v tomto případě lze nakoupit výhodně, a to s využitím akčních slev či kupónů. Dobře nakoupit umožní i slevové kódy. Stačí sledovat nabídku, a když se objeví pro vás něco atraktivního, můžete je hned využít a zlevnit si nákup. Každá ušetřená koruna se počítá, pokud člověk přemýšlí ekonomicky.

Zdroj obrázku 1: AboutLife / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Halfpoint / Shutterstock.com