Inspirace z jedlých kaštanů

Další můj symbol podzimu? Jedlé kaštany a všechny dobroty, které se z nich dají připravit:) Alespoň já je miluji!

Je tady další díl našeho gastronomického psaní:) Často se snažíme psát tipy a recepty týkající se daného ročního období – teď tedy podzimu. A když se zamyslíte, jaká potravina je typická právě pro podzim, napadne Vás určitě asi jako první DÝNĚ. Jasně, dýně je vlastně i takovým symbolem podzimu – každý si hned představí kouzelné dýňové halloweenské lucerničky.

dyne

Ovšem z dýní se dá samozřejmě připravit i mnoho skvělých jídel – ale o tom jsme Vám už psaly. Náš „dýňový speciál“ si můžete přečíst zde:

PUMPKIN SEASON by Cool Brno Blog

Další podzimní pochoutkou, která si našla mnoho příznivců (ke kterým se já hrdě hlásím) jsou JEDLÉ KAŠTANY.

kastany2

Právě jedlé kaštany patří vůbec k mým moc oblíbeným jídlům:) Vyhledávám je už celou řadu let a s příchodem podzimu si je připravuji. Už jste je vyzkoušeli? Chutnají skvěle!

Jedlé kaštany působí příznivě na žaludek, krevní oběh, revma, mozek, nervy i srdce. Kaštany neobsahují glukózu nebo fruktózu, proto si je bez obav mohou dopřát i diabetici. Mohou být konzumovány osobami alergickými na lepek a trpícími celiakií.
Kulinářským úpravám kaštanů na jakýkoli způsob předchází trocha práce. Musíme kaštany předvařit (předpéct) a oloupat. Postup je následující – na vypouklé straně kašty ostrým nožem nařízneme do křížku, vložíme je do horké vody a zhruba 8 – 10 minut povaříme. Druhá možností je kaštany předpéct v troubě předehřáté na 200 °C, pečeme 15 minut. Horké kaštany ihned oloupeme z vnější i vnitřní slupky, jinak nám slupka znovu ztvrdne.

kastany1

Další variantou přípravy je pražení na pánvi, ale v tomto případě musíme dávat pozor na připalování. Pánví je třeba pravidelně třást. Máme-li plynový sporák, můžeme kaštany pražit rovnou na plotýnce.

Kaštany seženeme i loupané, vakuované či zakonzervované ve sklenici. Takto zpracované kaštany jsou samozřejmě dražší. V některých supermarketech je k sehnání také hotové kaštanové pyré, které se s oblibou používá v receptech nasladko.

Jak vyloupané kaštany, tak kaštanové pyré můžeme využít do téměř neomezého repertoáru sladkých pokrmů. Skvěle chutnají s vanilkovou zmrzlinou, ve formě náplní do koláčů z křehkého těsta, ale i do kynutých koláčků. Chuťově se dobře doplňují s kakaem, čokoládou, medem a šlehačkou. Kaštany chutnají také v kombinaci s ovocem, zejména s banány, jablky a hruškami. Kaštanové pyré výborně chutná na palačinkách a lívancích, ale nic nezkazíme, navrstvíme-li si pyré na běžné pečivo.

Kaštany ve slaném podání

Jak podávat kaštany naslano? Výborně se hodí k nejrůznějším pečínkám – z kachny, krůty či koroptve. Z kaštanů se připravují skvělé nádivky. Příjemně doplní i zeleninové pokrmy z mrkve, dýně, růžičkové kapusty a cibule. Jedlé kaštany se podávají také k sýrům. Úžasná je také polévka – pyré z jedlých kaštanů.

kastany3

převzato: clanky.vareni.cz