Hurá do lesa!

A je tu doba, na kterou my, vášniví houbaři, netrpělivě čekáme celý rok! Rostou houby! 

Rostou? Rostou!!! Toto teplé a vlhké počasí je pro houby naprosto ideální, takže popadněte košíky, nastavte budíky na brzo ráno a hurá do lesa! Krásně si odpočinete, delší procházkou uděláte něco pro své zdraví a hlavně, najdete (snad teda jo!) spoustu a spoustu hub. To je pak radost, co?:)

les

A co s takovým úlovkem dělat? Máme pro Vás pár tipů:

Polévka z hřibů

Potřebujete: Hřiby čerstvé nebo mražené, celer, cibuli, máslo, hl. mouku, sůl, pepř.
Nakrájenou cibuli dáme osmahnout na máslo, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, osolíme. Až zelenina pustí šťávu, zasypeme moukou a dobře mícháme. Zalijeme vodou a přidáme na větší kusy pokrájené hřiby. Vaříme do změknutí, opepříme. Ke konci není na škodu přidat trochu smetany.

h2

Těstoviny s houbami

Potřebujete: 600 g očištěných hub, sůl, kmín drcený nebo mletý, kousek slaniny nebo tuk, 1 větší cibuli, 2 – 4 stroužky česneku, sójovou omáčku, těstoviny
Očištěné houby nakrájíme na plátky, osolíme a s kmínem je podusíme ve vlastní šťávě. Když mají houby málo vody, trochu podlijeme. Dusíme až do odpaření vody. Sušené houby napřed na chvíli namočíme v malém množství teplé vody a potom dusíme.

Slaninu nakrájíme a vyškvaříme, až pustí tuk a škvarečky začnou zlátnout, přidáme nakrájenou cibuli, až začne zlátnout, přidáme česnek a krátce orestujeme, potom přidáme podušené houby, trošku podlijeme, zakápneme sójovou omáčkou a podle chuti dosolíme nebo dochutíme vegetou.

Na talíř dáme nudle, ve středu uděláme jamku, do které vložíme podušené houby. Ozdobíme nakrájeným pórkem nebo naťovou cibulkou.

h1

Hřibové pikantní topinky

Potřebujete: 400 g hřibů, 8 topinek, 1 chilli papričku, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, sůl, pepř
Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme společně se slaninou. Přidáme houby a podusíme do měkka. Dochutíme chilli papričkou, solí a pepřem. Houbovou směs mažeme na připravené topinky, nebo vkládáme mezi dva chleby.

h3

Plněné žampiony

Potřebujete: Žampiony, cibuli, Nivu, strouhanku
Nožky žampionů oddělíme od kloboučků. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme nasekané nožky žampionů, chvíli orestujeme a pak přidáme strouhanou nivu. Touto směsí plníme hlavičky žampionů, posypeme strouhankou a pečeme 15-20 min. při 190 °C.

 

h4

Lišky na smetaně

Potřebujete: 400 g lišek, 1 cibuli, 50 g másla, hladkou mouku, 200 ml smetany, pepř, sůl, citronovou šťávu
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené lišky a dusíme do měkka, až se voda vysmahne. Přidáme smetanu s rozmíchanou moukou. Okořeníme pepřem a citrónovou šťavou, krátce povaříme. Podáváme s pečivem nebo knedlíkem. Vhodnou přílohou je vařené hovězí nebo kuřecí maso.

h5

(převzato ze stránky www.houbareni.cz)