Foťte noční oblohu a Měsíc jako profesionál

Také se vám tají dech, když vidíte fotografii noční oblohy s nespočtem rozzářených hvězd? Říkáte si při tom, jakým způsobem takový snímek vzniká? Focení noční oblohy, hvězd nebo Měsíce není úplně nejjednodušší, ale s trochou cviku a s pomocí pár rad to jistě zvládnete i vy.

V tomto článku se zaměříme na základy focení noční oblohy, jako jsou správný výběr místa a času, nastavení fotoaparátu apod. A zmíníme i rady týkající se focení jediné přirozené družice Země, kterou je Měsíc.

Jak fotit noční oblohu

Spíše než namířit objektiv nahoru, a fotit tak pouhou oblohu, je lepší najít si takové místo, ze kterého do záběru zakomponujete jak noční oblohu, tak i část okolní scenérie. Například fotit část Mléčné dráhy nad lesem nebo malebnou vesničkou bude určitě poutavější, než se zaměřit pouze na shluk hvězd přímo nad vámi. Fotky získají větší perspektivu, zajímavější barevnost a nebudou působit zbytečně moc technicky.

Specifickou atmosféru ještě umocníte, když do záběru dostanete překvapivý světelný prvek (třeba světla jedoucího auta nebo kužel světla od baterky). Další možností, jak celý výjev ještě umocnit, je odraz hvězdné oblohy na vodní hladině.

Pro focení Mléčné dráhy platí, že lépe viditelná je v průběhu léta. Když chcete vyrazit na focení hvězd, ideální bude zvolit část měsíce, kdy je Měsíc zapadlý nebo v novu. V jiných částech měsíce je jeho světlo příliš intenzivní, takže byste při focení hvězdné oblohy optimálních výsledků nedosáhli.

Jak správně nastavit foťák

Při nastavování fotoaparátu se raději vyhněte automatickému nočnímu režimu, který je vhodný spíše pro focení večerního města, ale v úplné tmě nefunguje zrovna ideálně a foťák by s největší pravděpodobností nezaostřoval správně.

Zvolte proto manuální režim a nastavte co nejmenší clonové číslo, které vám objektiv umožňuje. Expoziční čas je zapotřebí nastavit delší, alespoň 250 a pro dosažení správné expozice úměrně zvýšit citlivost ISO.

Opravdu poutavé snímky, na kterých bude vidět i pohyb hvězd, získáte s použitím stativu. S jeho využitím můžete nastavit opravdu dlouhé časy přesahující desítky vteřin. Díky tomu nebudete muset zbytečně zvyšovat citlivost ISO, která především u levnějších fotoaparátů zapříčiní ztrátu kvality snímků.

Jak fotit Měsíc

Měsíc je za jasných nocí nezaměnitelnou dominantou oblohy během celého roku. Právě focení Měsíce doporučujeme natrénovat dříve, než začnete fotit hvězdy.

Měsíc má své nezaměnitelné kouzlo v průběhu každé fáze. Zkuste ho vyfotit 2 dny před, nebo po úplňku, kdy nezáří tolik a na fotce bude mít krásně vykreslený povrch. Pozor si ale dejte na jeho aktuální postavení na obloze. Záběr s více detaily se vám spíše podaří, když je Měsíc vysoko na obloze. Naopak když se nachází nízko nad obzorem, bude zahalen do lehkého oparu nebo světelného smogu.

Také Měsíc bude na snímku působit lépe v kombinaci s částí Země. Ideální podmínky pro vznik podobných záběrů jsou těsně před východem, nebo lehce po západu slunce. V takových chvílích už není naprostá tma, a příroda vám tak sama pomůže.