Design: Inspirace na stylové dekorace k Vám domů!

Dnes mám pro Vás opět článek plný inspirace a nápadů – zaměřený tentokrát na stylové dekorace, které by rozhodně mohly zaujmout. Jedná se totiž o nádherné věci, které jsou cenné – často pochází z rukou známých českých designérů, sochařů, malířů… Ve starožitnictví Patrice Antique jsem Vám totiž nafotila skutečné poklady, kousky, které stojí za pozornost…

Musím se přiznat, že i já, asi věkem a tím, že člověk na mnoho věcí časem mění názor, si našla cestu k předmětům, které jsou nějakým způsobem hodnotné. Tím, že opravdu citelně vnímám dopad dnešní, doslova konzumní doby, kdy jsou lidé zvyklí nakoupovat to, co jim přijde pod ruce, chci jít v mnoha ohledech svou vlastní cestou. Konkrétně – pokud si něco pořizuji, snažím se u toho přemýšlet, hodnotím, vybírám. Raději si pořídím méně věcí, ale takové, které pro mě budou alespoň trochu hodnotné. Když se teď nad tím zamýšlím, asi vím, co mě k tomu vedlo…

Víte, když jsem byla malá, jezdila jsem často ke své milované babičce. Měla velký dům, plný věcí, které si pořídila během celého života. Babička – tím, že si prošla mnoha těžkými zkušenostmi, válkou, životem v cizině, tak si všeho extrémně vážila. A dávala to najevo tím, že každičkou věc, kterou ve svém domě měla, opravdu milovala. A dokázala o ní povídat neskutečné příběhy. A to mě tolik bavilo!
Vzala si třeba do ruky nějakou sošku, obraz, nebo „jenom“ hrneček a vyprávěla – kde k němu přišla, co se v té době v jejím životě událo… A já tak nějak chápala, že ta věc má pro ni vysokou hodnotu.

A právě k tomu bych se dnes, ve svém aktuálním životě, chtěla dopracovat i já. Chtěla bych mít doma věci, o kterých budu také schopna vyprávět… Je mi rozhodně milejší vědět, že daná věc má za sebou nějakou historii, než to, že jsem ji „jenom koupila v IKEE“. Trochu nuda, co?

Proto i dnes, když si chci domů něco hezkého a hodnotného pořídit, vybírám – třeba ve starožitnictví. V Brně mají skutečné poklady – dekorace, šperky, obrazy, ale třeba i nábytek, ve starožitnictví Patrice Antique na Minoritské 1. Nedávno jsem se sem zašla podívat a opět jsem Vám mnoho věcí pro Vaši inspiraci nafotila.

Zaměřila jsem se převážně na „novější“ kousky, tedy předměty z období 20. století. Ovšem – ve všech případech jde o cenné záležitosti – které, jak jsem už prozradila v úvodu, pochází z autorské tvorby mnoha významných českých umělců, designérů, malířů, sochařů…

Ke každičké věci se tu váže příběh – dozvíte se, z jaké doby pochází, kdo danou věc vytvořil, čím je cenná. Toto je právě to, co dělá daný předmět opravdu hodnotným.

Mě tu zaujala např. tato soška – představte si, že ji vytvořil známý český designér Jurkovič, architekt stejnojmenné brněnské vily.

Za prohlédnutí rozhodně stojí i nabídka skla, porcelánu – jsou tu k dispozici celé sety, opět takové, které jsou v dnešní době již cenné.

Krásné jsou i mnohé obrazy – z rukou významných brněnských malířů.

Ve starožitnictví Patrice Antique koupíte dokonce i nábytek – sběratelsky cenná jsou tato křesla, stolek, nebo dokonce i lustry…

Jsou to krásné věci, co říkáte? A zamyslete se, neudělaly by Vám větší radost? Větší, než třeba to, co koupíte „jen tak někde“ v obchodě? Věřím, určitě ano… :)

Prohlédněte si mnoho dalších, krásných věcí, také ve fotogalerii.

Starožitnictví Patrice Antique najdete v centru Brna, na Minoritské 1.
ODKAZ: Starožitnictví Patrice Antique – web / facebook