Cool People of Brno: Ngoc Ha Nguyen, restaurace MORI

Určitě jste už postřehli, že máme v centru Brna, na České 29, zbrusu novou, japonsko-korejskou restauraci MORI. Já ji už několikrát navštívila a jakožto velký milovník exotických chutí, jsem tady více než nadšená. Čím je restaurace MORI výjimečná a co přesně svým hostům nabízí? Na to i na mnohé jiné jsem se zeptala manažerky restaurace, paní Ngoc Ha Nguyen, v dalším díle mé rubriky o inspirativních lidech z Brna, Cool People of Brno. 

Dobrý den, prozradíte nám na úvod, co znamená název Vaší restaurace – „MORI“?:) Proč zrovna tento název?

  • Mori znamená v japonštině les. Tento název jsme zvolili s ohledem na to, že les považujeme za místo, které představuje harmonii a klid, což jsou pocity, jenž chceme, aby naši zákazníci prožívali při konzumaci námi servírovaných specialit. Název restaurace tedy vyjadřuje snahu nabídnout našim zákazníkům jakýsi únik z reality dnešního světa, který se nám zdá příliš rychlý a stresující, a to do prostředí, v němž se budou moci v klidu a pohodlí usadit a plnými doušky vychutnat gurmánský zážitek, jenž jsme pro ně připravili.

Proč jste se rozhodli v Brně otevřít restauraci, kde se vaří poměrně netypická a velice exotická jídla, která, pro mnoho lidí, stále nejsou tolik známá?

  • Restauraci zaměřenou na japonsko-korejskou kuchyni jsme se rozhodli v Brně otevřít, jelikož jsme sami jejími velkými milovníky, avšak postrádali jsme zde podnik, který by nabízel opravdu kvalitní a autentické pokrmy za rozumnou cenu. Myslíme si, že lidé dnes prahnou po objevování a nových zážitcích, přičemž tento trend se velmi silně projevuje právě v gastronomii.

Na jakou gastronomii se tedy v MORI zaměřujete – jaká jídla zde svým hostům nabízíte?

  • Naší myšlenkou je nabízet skutečně autentické pokrmy typické pro japonsko-korejskou kuchyni, a to nikoliv jen co se jejich názvu týče, ale především nám jde o autentičnost chuťovou a v neposlední řadě i estetickou. Nebojíme se však ani moderních a inovativních postupů pro přípravu jídel a kombinací tradičních i méně tradičních chutí. Příprava každého pokrmu je dle našeho názoru uměním, a jako každé umění jej lze praktikovat na různé profesionální úrovni. V tomto kontextu se cítíme povinni prezentovat našim zákazníkům pouze speciality japonsko-korejské kuchyně připravené opravdovými mistry svého oboru, kterým neunikne, byť jediný chuťový či estetický detail.

Kde hledáte inspiraci pro sestavování jídelního lístku – kdo ve Vaší restauraci jídla vymýšlí a hlavně, vaří?

  • Jelikož jsme naší restauraci otevřeli v úzké spolupráci s vyhlášenou pražskou restaurací Hanil, vychází mnoho jídel, které připravujeme z nejoblíbenějších pokrmů, které právě Hanil nabízí. Náš jídelní lístek je pak dále ovlivněn hvězdou naší kuchyně, a to šéfkuchařem Duyoul Bae, který má mnoho zkušeností ze špičkových restaurací v Koreji, a jenž dle svých slov nalézá inspiraci především během samotné přípravy jídel, neboť to je činnost, kterou skutečně miluje a jak známo inspirace a láska jdou ruku v ruce.

Čím je, z Vašeho úhlu pohledu, typická právě japonská a korejská gastronomie?

  • Jsme toho názoru, že na japonsko-korejskou kuchyni lze nazírat ze dvou úhlů pohledu. Při přípravě pokrmů je možné zvolit buď typicky tradiční přístup a striktně se jej držet, nebo vyjít z povahy zvoleného pokrmu a více či méně změnit skladbu surovin či postup jeho přípravy, ale přitom zároveň zachovat jeho typický ráz. V tomto ohledu tedy japonsko-korejská gastronomie nabízí ohromnou flexibilitu a dovoluje tak kuchaři, aby mohl naplno projevit svou fantazii a prezentovat své kulinářské umění.

Obecně sleduji, že právě exotická jídla, rozhodně také japonská, se obecně nyní v Brně těší narůstající oblibě – vnímáte to stejně?

  • Taktéž sledujeme, že v Brně se poslední dobou neustále zvyšuje obliba asijské kuchyně a s narůstající poptávkou stoupá i její nabídka. Jak jsme však uvedli výše, naším hlavním cílem je servírovat jen to nejlepší co japonsko-korejská kuchyně nabízí, a to jak z hlediska autentičnosti, tak z hlediska komplexního gurmánského zážitku, který chceme našim zákazníkům zprostředkovat.

Ochutnala jsem u Vás už několik jídel a byla jsem opravdu nadšena, hlavně sushi je ve Vaší restauraci skutečně bezkonkurenční. Čím je to možné? Používáte nějaké hodně specifické suroviny?

  • Velmi Vám děkujeme za Vaše přívětivá slova. Takovéto pochvaly si velmi ceníme, neboť je známkou toho, že se naše snaha o servírování špičkových pokrmů setkává s realitou a daří se nám zprostředkovávat skutečný gurmánský zážitek, tak jak jsme si předsevzali. Věříme, že stejně jako v životě, je nejdůležitější ingrediencí k úspěchu pečlivost. Tímto se řídí jak šéfkuchař naší restaurace, tak i celý personál, na který jsme patřičně pyšní. Dovolíme si dále říci, že naši restauraci odlišuje kulinářské umění šéfkuchaře Duyoul Bae, který při přípravě pokrmů volí specifické postupy, kupříkladu, že nepoužívá rafinovaný cukr, ale cukr přírodní, jenž získává přímo z čerstvého ovoce.

Prostředí restaurace je designově velice zajímavé – kdo stojí za návrhy a co bylo pro tento styl inspirací?

  • Design naší restaurace považujeme za klíčový, a to především k navození příjemné a harmonické atmosféry. Interiér byl navržen londýnským designovým studiem ID, za kterým stojí dvojice mladých a progresivních designérek, pro něž byla inspirací japonská kultura, tradiční japonská kuchyně, umění a divadlo v kombinaci se současným japonským minimalismem, to vše v souladu s přírodou.

Jak vím, budete restauraci rozšiřovat i o „loungový prostor“ – o co přesně půjde?

  • Ano je tomu tak budeme naši restauraci rozšiřovat o „lounge“, jenž bude umístěna ve druhém patře, tedy nad restaurací. Chceme totiž našim zákazníkům v rámci špičkového kulinářského zážitku nabídnout i místo, kde bude možné v klidu posedět nad sklenicí koktejlu, ať již tradičního nebo méně tradičního, případně nad šálkem kvalitní kávy či jiným nápojem. Naší vizí je, aby se jednalo o další prostor s prostředím, které bude v našich zákaznících evokovat příjemné pocity a ponoukat je ke kvalitním hovorům či jiné zábavě s přáteli.

Děkuji Vám za rozhovor.

Restauraci MORI najdete v centru Brna, na České 142/29.

ODKAZ: MORI RESTAURANT & LOUNGE / facebook
ODKAZ: MORI / web