Cool People of Brno: Michaela Bohatá

V rámci mé rubriky Cool People of Brno tu pro Vás mám další rozhovor, který potěší jistě hlavně všechny starostlivé maminky! Paní Michaela Bohatá, majitelka obchodu Primigi Store v brněnské Olympii, Vám totiž prozradí mnoho zajímavých a důležitých informací o správném výběru botiček pro děti:)

IMG_2238

Dobrý den, Míšo, předem Vám děkuji za rozhovor, který bude na téma “správný výběr botiček pro děti”.
Míšo, hned na úvod se zeptám, do jaké míry je tedy důležitá správná volba bot pro děti? Proč bychom na nákup vhodných dětských botiček rozhodně měli brát ohled?
Ahoj Míšo, začnu tedy odpovědí na první část Vaší otázky, a to proč je důležité dětem vybírat správnou obuv. Je všeobecně známé ze statistik, že téměř všechny děti se rodí se zdravýma nožičkama a už v předškolním věku se u třetiny z nich projevuje určitá forma poškození nohou (mezi nejčastější patří ploché nohy a pronace nebo supinace kotníků). A právě velkou měrou se na tomto poškození podílí nevhodně zvolená obuv. A tady navážu na druhou část otázky proč by měli rodiče dbát na nákup vhodných dětských botiček Bohužel v dnešní době dá spousta rodičů přednost levným botám z tržnice před kvalitnější a samozřejmě dražší obuví, kterou by koupili ve specializovaných obchodech s dětskou obuví anebo dětem dávají „ochozené boty po sourozencích. Pokud rodiče podcení správný výběr botiček zejména v prvních letech života dítěte, zakládají mu tak na celou řadu zdravotních komplikací, které je mohou provázet i celý život. 13184649_10207775557700989_1491865995_o

Co může nevhodně zvolená dětská obuv způsobit? Může třeba vývoj dětské nožičky nějak negativně ovlivnit?
Na část této otázky jsem vlastně už odpověděla v minulé otázce, ale pojďme si to tedy probrat trošku do hloubky. Co se týká nákupu dětských botiček na tržnicích, tak by měli možná rodiče vědět, že většina těchto bot nesplňuje ani základní hygienické a ortopedické požadavky. Tyto boty jsou vyráběny ze zdravotně závadných a nekvalitních materiálů (a není žádným velkým tajemstvím, že obsahují i karcinogeny)). Častým nošením těchto bot si zakládají děti na pozdější deformity nohou, plísně, kterých se pak špatně zbavuje a jiných onemocnění. Co se pak týká tzv. „poděděných“ botiček, tak i tady jsou velká rizika pro zdravý vývoj dětské nožičky. Neboť každá noha je individuální, tak jako otisk prstu a každá noha chodí jinak, jinak našlapuje, jinak boty vyšlape. A v neposlední řadě se dětské nožičky všeobecně hodně potí, takže nosit takovéto boty je z hygienických důvodů absolutně špatně.

Naopak mohou kvalitní a dobře zvolené dětské boty napravit doposud vadný vývoj nožičky?
V takovýchto případech, když už má nožička nějaký „viditelný“ problém, kdy si maminka například všimne, že děti mají na botičkách sešlapané podrážky ať už z vnější nebo vnitřní strany, že při chůzi vtáčí chodidla směrem dovnitř nebo směrem ven, tak tady už jen vhodně zvolená a dobrá bota sama nepomůže. To už jsou případy, kdy by měli rodiče navštívit pediatra nebo ortopeda a poradit se. Takže, když to shrnu, tak vhodně zvolená dětská obuv při jakékoliv deformitě sama daný problém nevyřeší, ale výrazně pomůže k jeho odstranění. A zase se vrátím na začátek, pokud budou rodiče dbát na správně zvolenou dětskou obuv už od prvních krůčků, mohou těmto zbytečným komplikacím předejít.

V jakém momentě by měly maminky pořizovat dětem první botičky? Je to až ve chvíli, kdy je dítě schopno samo a bez opory chodit?
Ano tato otázka je velice důležitá. První botičky by měly maminky začít řešit toto slovo jsem záměrně zdůraznila, protože tím nemyslím jít hned koupit už ve chvíli, kdy se dítě samo staví, leze a má tendenci se vestoje přemísťovat třeba kolem nábytku. Tato doba je vhodná pro to, aby si maminky zmapovaly trh s nabídkou dětských botiček vhodných a speciálně vyrobených pro první krůčky. Protože tyto boty jsou jedny z nejdůležitějších bot v životě dítěte a jejich výběr by se v žádném případě neměl podcenit a rozhodně by se na nich nemělo šetřit. V okamžiku, kdy už chce dítě více chodit než lézt, staví se samo a snaží se přemísťovat chůzí je dobré přijít i s dítětem do takovéto specializované prodejny, kde společně s kvalifikovaným personálem vyberou správnou velikost a typ botičky.

13148049_10207775556620962_1864323760_o

Jaká jsou hlavní kritéria, na která bychom se měli při výběru botiček pro ty nejmenší dívat?
Mezi hlavní a nejdůležitější kritéria patří měkká a pružná podrážka, vyrobená z kvalitních a především zdravotně nezávadných materiálů, dále musíme klást důraz na vhodně zvolený svrchní materiál, který by měl být nejlépe z měkké kůže nebo z kvalitního textilu. Co se týká samotného tvaru botičky pro první krůčky, tak by měly být kotníkového typu kvůli lepší fixaci nožičky, špička botičky by měla být kulatá a dostatečně široká kvůli tomu, aby měly prstíky dost místa pro volný nestísněný pohyb. A v neposlední řadě by měla mít nejlépe koženou vyjímatelnou stélku.

13161187_10207775558020997_1825955692_o

13148349_10207775557940995_2046065790_o

13120367_10207775558501009_577873632_o

Co si sama vzpomínám, kdy jsem svým dětem kupovala první botičky – důležité bylo, aby měly boty pevnou patu – platí to? Do jakého věku dítěte bychom měli pořizovat speciální botičky s pevnou patou?
Ano samozřejmě, toto platí pořád. Od těch prvních krůčků do zhruba tří let se dětská nožička formuje. Všichni víme, že když se podíváte malinkým dětem na nožičky, tak jsou takové „naduckané“, to znamená, že svalstvo je měkké, nezpevněné a teprve se formuje, takže zhruba do těch tří let by děti neměly vůbec nosit boty bez zpevněné paty. Navíc v takových botičkách mají malé děti mnohem lepší stabilitu. Já osobně se přikláním k tomu, aby děti nosily botičky s pevnou patou co nejdéle a otevřené sandálky dávaly maminky dětem jen v létě a určitě není takováto obuv vhodná pro celodenní nošení třeba někde na výlet.

13128847_10207775557780991_147886186_o

Míšo, jaký Váš názor na sportovní boty, které nabízí sportovní značky, jako jsou Nike, Adidas, Puma… Jsou tyto boty vhodné pro děti už od nejnižšího věku?
Tak začnu tou druhou částí otázky, určitě NE. Tyto všechny sportovní značky se prvoplánově zaměřují na boty – tenisky pro dospělé (a v tomto ohledu je i vyvíjí), dětské boty pro nejmenší jsou pouze jakýsi doplňkový sortiment, kterému se nevěnuje ani zdaleka taková péče a pozornost. Když si zajdete do jakéhokoliv obchodu, kde prodávají takovéto tenisky, vezmete do ruky malou botičku – tenisku (velikost třeba 19, 20), tak si zkuste ohnout podrážku, nehledě na to, že tyto botičky se nedělají v kotníkových verzích, ale pouze nízké. A ted’ se vrátím k té první části otázky. Můj názor na sportovní obuv je takový, že tenisky vždycky patřily do tělocvičen a na sportoviště. Za posledních několik let ovšem trendy a perfektní marketing těchto známých značek dostal tenisky na absolutní módní Olymp. Když si sednu do kavárny a jen tak se dívám na lidi kolem sebe, jak jsou oblečení a co mají na nohách (je to moje profesionální deformace J), tak se mi to jen potvrzuje. Někam se vytratila ta různorodost a rozmanitost v obouvání…všichni chodí v teniskách. Takže co se týká mě osobně, já se moc těším na dobu, kdy se tenisky vrátí na sportoviště a do ulic se nám navrátí zase „krásné boty“ J

Jste majitelkou obchodu PRIMIGI Store v brněnské Olympii, kde zákazníci najdou kromě dětské módy také velký výběr botiček pro děti. Můžete nám prozradit, v čem jsou botičky značky PRIMIGI výjimečné?
Tak začnu asi tím nejvýstižnějším , a to že se jedná o italskou značku, která je absolutním leaderem na italském trhu s dětskou obuví a patří mezi 4. největší a nejprodávanější výrobce dětských bot na světě. A proč jsou tak dobré ? Protože PRIMIGI se věnuje výzkumu a vývoji dětských nožiček už 40. let a stejně dlouhou dobu vyrábí a neustále inovují dětské botičky od prvních krůčků až po boty pro teenagery. Všechny naše botičky PRIMIGI mají povrchovou úpravu zcela bez obsahu chromu (což je velice nebezpečná látka pro zdraví). Dále je také velice důležité, že žádné kovové části obuvi neobsahují Nikl. Všechny botičky mají vyjímatelnou koženou vložku (stélku), což umožňuje její praní a udržování hygieny uvnitř obuvi. PRIMIGI botičky mají zabudovaný zadní tlumící systém, to znamená, že v místě paty je uvnitř boty vytvořena „vzduchová komora“, která tlumí běžné mikronárazy provázející chůzi. Velmi důležitá a maminkami požadovaná je také ohebná podrážka. Tuto ohebnost zaručují přesné zářezy příčných kanálů do podrážky, což zaručuje její maximální ohebnost. Mimořádně důležitý je také ergonomický tvar botiček. Ten je promyšlený a pečlivě vypočítaný, tak aby botičky nechávaly nožce potřebný prostor pro bezpečný pohyb bez omezení. PRIMIGI botičky kladou také důraz na lehkost, takže jsou vyráběny z moderních superlehkých materiálů. Novinkou, kterou máme v letošní kolekci jsou botičky, které mají otevřenou strukturu podrážky (což znamená, že podážka „dýchá“) a přitom jsou zcela nepromokavé – Gore-texové, ale zároveň absolutně prodyšné.

13169926_10207775557060973_1299452013_o

Pro jak staré děti značka PRIMIGI boty nabízí?
PRIMIGI botičky uspokojí všechny věkové kategorie dětí a dokonce i maminek J. Nabízíme široký sortiment od capáčků (určených pro kojence), přes botičky pro první krůčky od velikosti 16 až po velikosti 40. Takže jsme schopni uspokojit opravdu všechny :)

13128892_10207775557460983_1789558292_o

Mají boty PRIMIGI nějakou zdravotní atestaci? Mohou si být zákazníci jisti, že značkou PRIMIGI pořizují pro své děti ty nejkvalitnější boty, které jsou právě správné pro vývoj dětské nožičky?
Na tuto otázku jsem už z větší části odpověděla výše. Značka PRIMIGI má za sebou 40. let nepřetržitého technologického výzkumu a vývoje dětských botiček a také dětských nožiček, a proto navrhuje a vyrábí boty pro každou vývojovou fázi. Všechny botičky jsou vyrobené ze zcela zdravotně nezávadných materiálů podléhajících těm nejpřísnějším požadavkům na kvalitu. Takže rodiče si mohou být naprosto jistí, že nákupem této značky pořizují dětem to nejlepší.

13184749_10207775558661013_1050593377_o

Jaké botičky v kolekcích od PRIMIGI zákazníci najdou ? Jsou to jen sportovní boty, nebo také letní botky, bačkory, sněhule, společenské boty, holinky…?
Co se týká našich kolekcí ať už letních nebo zimních jsme schopni uspokojit opravdu všechny potřeby. V letních kolekcích u nás najdete od sportovních botiček, městských tenisek přes balerínky, sandály (některé typy mají zdravotní podrážku určenou přímo pro děti s plochonožím), módní městskou obuv (což jsou například mokasíny, nebo oblíbené slip-ony), letní papuče pro děti do vel. 35, holínky a samozřejmě společenské botičky na různé slavnostní příležitosti. Zimní kolekce jsou opět různorodé. Najdete zde celou škálu módních „ zimních“ tenisek, které jsou vybaveny technologií Gore-tex surround, ty díky speciální membráně zajišťují absolutní prodyšnost a přitom jsou nepromokavé, dále nabízíme různé typy kozaček a to od nízkých až po vysoké,, zimních sněhulí až do velikosti 40 (musím se pochlubit, že pro jejich skvělý italský design u nás nakupují nejen děti, ale i jejich maminky J . Dále zimní papučky, a opět je vždy jedna část kolekce věnována společenským botičkám. Musím zdůraznit, že naše zimní kolekce tvoří z velké části boty Gore-texové, což zabezpečuje dětem absolutní komfort i v těch nejchladnějších a nejdeštivějších měsících.

Čtenáře bude také jistě zajímat, jak tyto boty vychází cenově…Můžete prozradit?
Ano, jistě. Vzhledem k tomu, že boty PRIMIGI nabízí tu nejvyšší kvalitu, odpovídá tomu samozřejmě cena. U letních kolekcí se ceny pohybují v rozmezí 700,- až 2 000,- Kč, u zimních kolekcí jsou ceny trošku vyšší, protože jak už jsem se zmiňovala, tak téměř všechny boty mají Gore-texoovu membránu, takže tam jsou ty ceny v rozmezí 1 000,- Kč až 2 500,- Kč. Botičky pro první krůčky stojí průměrně kolem 1100,- Kč.

Kromě kamenného obchodu provozujete také e-shop PRIMIGI. Je vhodné kupovat vlastně boty dětem přes e-shop? Není vždy lepší, aby si boty vyzkoušely?
Co se týká našeho e-shopu, jedná se spíše o doplňkovou službu pro naše zákazníky, kteří nemají vždy možnost nakoupit na našich kamenných prodejnách. A co se týká vhodnosti nákupu bot přes e-shop, já se k tomu osobně moc nepřikláním, protože jak už jsem psala výše, dětské nožičky jsou každé naprosto individuální a jedinečné a tudíž jim nemusí vždy každý tvar boty vyhovovat. My se vždycky snažíme maminkám, které si objednají přes e-shop dovolat a ujasnit si všechny potřebné údaje o nožičce, abychom poslali botky, které budou dítěti opravdu vyhovovat.

 

Děkuji Vám za rozhovor.

Prosím, rádo se stalo :)

Obchod Primigi najdete v Brně v Olympii, nakupovat můžete také přes eshop, viz odkaz níže.

ODKAZ: PRIMIGI STORE BRNO/web/eshop
ODKAZ: PRIMIGI STORE BRNO/facebook