Cool People of Brno: LUBOŠ KORBIČKA

Řekla bych, že právě brněnský šperkař Luboš Korbička vyrábí snad ty nejdokonalejší šperky, jaké jsem kdy viděla. Designové, precizní, originální, dokonale přesné, s propracovanými detaily. I na jeho špercích je vidět, jak moc jej jeho práce baví a naplňuje. A proto je pan Luboš Korbička další zajímavou postavou z Brna, kterou bych Vám ráda představila v rámci mé rubriky „Cool People of Brno“ – která je právě o inspirativních lidech z našeho města. Hezké čtení!

coolkorbicka

Dobrý den, pane Korbičko, předem Vám děkuji za rozhovor. Ráda bych se Vás hned v úvodu zeptala, co, nebo kdo Vás přivedl k práci šperkaře/zlatníka? Dočetla jsem se, že Váš tatínek byl velmi uznávaným kovorytcem v České republice – ovlivnila Vás jeho práce při výběru budoucího zaměstnání?
Můj děda neměl rád komunisty, proto i můj otec byl vyhozen z vysoké školy. Stal se uznávaným rytcem. Doma jsme měli velké množství šperků, proto už od deseti let jsem si mohl vyzkoušet práci se šperky.

2j1b5090

Co Vám na práci zlatníka tolik imponovalo?
Líbí se mi, že můžu tvořit originální věci a moje představy mohu dotáhnout do finálního produktu. Největší radost mám, když někde sedím a vidím, jak žena má na ruce můj kus.

2j1b5246
Vaše šperky jsou velmi originální a jiné, než často nabízí mnohé velké klenotnické značky. Co je pro Vás při tvorbě šperků největší inspirací?Hodně sleduji módní trendy v zahraničí. Jezdím na výstavy, navštěvuji zahraniční designéry a zlatníky. Vidím, jak se dokáží vzájemně inspirovat a to se mi líbí. V Česku bohužel nic takového nenacházím. Zaměřuji se také na módní domy, výrobce bot, kabelek, architekturu. Z toho všeho čerpám inspiraci pro výrobu šperků.

2j1b5332
Věnujete se pouze zakázkové výrobě? Jsou Vaše šperky vždy originály, vyrobené pouze v počtu jednoho kusu, nebo nabízíte vždy více kusů k danému modelu?
Věnuji se hlavně zakázkové výrobě. Vyrábíme i více kusů od jednoho standardizovaného modelu, kde býva cena většinou nižší. Zakázková výroba má pro mě tu výhodu, že můžu trávit třeba týden nad designem šperku a vše doladit ke spokojenosti zákazníka.

2j1b5382

S jakými kovy pracujete?
Pracuji s platinou, 18 a 14 ct. zlatem. Co se týče kamenů, pracuji hlavně s čirými diamanty, ale v poslední době se těší velké oblibě i barevné diamanty (tzv. fancy diamonds), které prodávám jako jediný v ČR. Pro zajímavost, barevné diamanty tvoří pouze 0,2% z celosvětové produkce diamantů. Tomu odpovídá i jejich cena.

2j1b5184

Vyrábíte šperky pod svou značkou pouze Vy sám, nebo spolupracujete s dalšími lidmi, kteří se na realizaci daného modelu nějakým způsobem podílí?
Autorské šperky si vyrábím sám. Vznik jednoho zabere minimálně týden práce, u zložitějších modelů i několik měsíců. Na běžnou produkci mám vlastní zlatníky a fasery (usazovači kamen), kteří mi pomáhají.

2j1b5224

Do jaké míry se snažíte vyhovět přání zákazníka? Jste schopen navrhout a vytvořit přesně takový šperk, jaký si klient přeje? Co je pro Vás při zakázce zásadní / limitující (požadovaný kov, kameny…)?
Pro zákazníka děláme maximum, držím baťovské „náš zákazník, náš pán“. Jen díky tomu můžeme dělat speciality, které jinde v Česku nenajdete.

V jakém časovém horizontu jste schopen přání klienta zrealizovat?
Výroba autorských šperků trvá týden, nebo i několik měsíců. Běžnější kusy zvládneme udělat do pěti pracovních dnů. Zažili jsme ale i zakázku, kdy se musel vyrobit prsten do rána, protože snoubenci ztratili snubní prsteny. Umíme zázraky… na počkání.

Všimla jsem si, že nejvíce asi vyrábíte prsteny – čím je to dané? Je právě po prstenech největší poptávka?
Prsteny mě baví ze všeho nejvíc. Není třeba se omezovat vahou, jako např. u náušnic. Zároveň se dá prsten udělat za rozumnou cenu, nemusím použít tolik materiálu, jako například u náramku nebo náhrdelníku. K prstenu se následně dají dodělat náramky, náušnice, atd…, to mne také baví, vymýšlet věci, aby k sobě pasovaly.

Vyrábíte také jiné druhy šperků – např. přívěsky, řetízky, náušnice, náramky….?
Samozřejmě, ale u těchto šperků se již jedná o zakázkovou výrobu, která je náročná na čas a materiál.

Z Vašeho úhlu pohledu – v čem jsou Vaše špeky jiné, jedinečné, než ty, které můžeme běžně vídat v obchodech?
Šperky vyrábím ručně. Hodně pro inspiraci cestuji a snažím se pracovat s tvary a materiálem, na který si u nás nikdo netroufne.

Kde v Brně (případně i v jiných městech), si mohou čtenáři Vaše šperky prohlédnout?
Vše, co vyrobím, mi hned pod rukama mizí pryč, k zákazníkům. Ještě nemám šperk hotový a zákazníci už na něj čekají. V současné době máme dílnu v Brně (Štefánikova 33), poohlížíme se však i po prostorech v Praze.

Máte nějaký sen v tomto oboru, který byste si rád jednou splnil?
Chtěl bych, aby jméno Korbička šperky bylo u nás i v zahraničí vnímáno jako synonymum pro „zlaté české ručičky“.

V oblasti šperků a vůbec světového designu v tomto směru, je nějaký brand, který Vy osobně uznáváte, obdivujete?
Obdivuji velké domy, které pracují s drahými a jedinečnými kameny, jako DeBeers, Graff a další.

Děkuji Vám za rozhovor:)

ODKAZ: KORBIČKA ŠPERKY / web
ODKAZ: KORBIČKA ŠPERKY / facebook