Cool People of Brno: Jan Kaplan – restaurant PAVILLON!

Šéfkuchař restaurantu PAVILLON Jan Kaplan je skutečně velká osobnost ve své branži. Má za sebou celou řadu zajímavých zkušeností ze světa, pracoval v michelinské restauraci Gordona Ramseyho a nyní se zúčastil i prestižní kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Přečtěte si rozhovor o vášni k vaření, netradičních receptech a jídlech, která můžete v restaurantu PAVILLON ochutnat…!

SIE_6785_web-416x623

1. Dobrý den, pane Kaplane, předem děkuji za rozhovor. Nedávno jste zúčastnil velmi prestižní české kuchařské soutěže Bocuse d‘ Or – můžete nám, lidem, kteří se ve světě gastronomického umění nepohybujeme, říct, o jakou soutěž jde? Kdo se může příhlásit a jakým stylem se soutěží?
Zdravím, jedná se o nejprestižnější kuchařskou soutěž. Toto bylo její české kolo, dále se bude konat evropské a příští rok v lednu bude kolo celosvětové v Lyona na Sirze.

2. Kdo Vás do soutěže přihlásil? Splnila soutěž Vaše očekávání?
Přihlásil jsem se sám, ale pravdou je že mě s tím dost pomáhala přítelkyně. Očekávání byla velká, chtěl sem si stoupnout na bedýnku, ale bohužel to nevyšlo. Možná příště.

3. Jaké bylo zadání soutěže – co jse měl vařit? Jak jste byl spokojený s výsledky a hodnocením?
Zadáním bylo uvařit dva pokrmy, jeden na téma jeseter malý ( ten můj měl asi 5 kg :)) s kaviárem a druhý byl jelení hřbet s kostí. Od každého je třeb uvařit 8 porcí během 3,5 hodin.

4. Jak jste se vlastně dostal k vaření? Dočetla jsem se o Vás, že jste vystudoval antropologii – což je od vaření a gastronomie poměrně vzdálený obor…:)
Díky vysoké škole jsem se dostal na pracovní pobyt do USA work and travel a tam jsem pracoval jako bus boy, na nádobí a v jedné irské hospodě jsem tak trochu vařil. Tam právě mě to chytlo a věděl jsem, že s antropologii toho člověk moc dělat nemůže, čili to tak nějak samo vyplynulo. Po škole jsem pak mířil rovnou do Anglie.

5. Coby kuchař máte nicméně velmi zajímavé a bohaté zkušenosti – mimo jiné jste působil v Londýně v michelinské restauraci Gordona Ramseyho. Jak jste na dostal na takto zajímavé místo?
V té době měl Gordon Ramsay holdings přez 800 zaměstnanců a jeho firma byla na rozkvětu. Když už jste v Londýně, není to tak těžké se někam dostat, nebo přihlásit.Existují dokonce agentury které to pro vás zadarmo udělají.

6. Gastronomie jaké země je Vám osobně blízká? A jaký je Váš názor a pohled na typickou českou kuchyni?
Nejbližší mi je japonské jídlo, a asijská kuchyně obecně. Českou kuchyni miluju a nedám na ni dopustit, kdo by si nedal svíčkovou, dobrej gulášek nebo křenku s uzeným?

7. Jste známý svým zajímavým pojetím mnoha jídel, kdy při vaření často spojujete poměrně netradiční ingredience – viz. například Váš recept „Jelenobot“ (chobotnice + jelení hřbet) – který můžeme ochutnat v restaurantu PAVILLON, kde působíte. Co Vás při vytvaření těchto nezvyklých receptů inspiruje?
Tak tohle je můj signature. Člověk by měl být nějak zajímavý a tím, že umíte dobře klasiku, tak to jde opravdu pomalu. Chce to experimentovat, ale je to proces každodenního vzdělávání.

DSC_5555_web-830x475

8. Jaký „styl“ jídel vaříte? Jaké jsou Vaše oblíbené suroviny, se kterými rád pracujete?
Styl je moderní evropská gastronomie, rád vařím zvěřinu a rád si trošku odskočím do asijské kuchyně. Oblíbená je srnka, jelen, holubi, divoké kachny i divočák.

9. Jak jsem zmínila, Vaše „působiště“ je brněnský restaurant PAVILLON – všechna jídla a recepty zde vymýšlíte Vy? Jak často se mění jídla na jídelním lístku – přizpůsobujete je například sezónním surovinám?
Jedem celkem lokálně a snažíme se být i sezónní. V zimě to není snadné, ale pořád je dostatek bylinek a zeleniny.Jinak 95 procent jídelníčku je můj, zbytek dostává sous chef a jinak se radíme o jídlech celkem společně. Jde o týmovou práci.

Interiār2-original-print-size-830x554

10. Máte nějaký svůj vlastní „kuchařský sen“? Je něco, čeho byste chtěl ve své práci dosáhnout?
Já už se celkem dosáhl svého, byla a je to velmi tvrdá práce a myslím si, že restaurace funguje dobře a jde jen o to udržet stejnou laťku. Děkuji tedy všem, kteří se o to se mnou podíleli. Mimo jiné taky děláme s přítelkyní blog o jídle Oh my chef. Takže stále si plním své sny..:)

 

Děkuji Vám za rozhovor.

ODKAZ: RESTAURANT PAVILLON/web
ODKAZ: RESTAURANT PAVILLON/facebook