Cool People of Brno: Dominik Vahala, AirWine

Vyzkoušet si pilotování velkého dopravního letounu – Boeingu 737-800? Adrenalinový a nevšední zážitek, který můžete prožít, a to kousek od Brna, v Němčičkách, na simulátoru AirWine! Chcete se dozvědět víc? Pak si přečtěte rozhovor s panem Dominikem Vahalou, v dalším díle mé rubriky „Cool People of Brno“!

coolpeoplevahala

Dobrý den, Dominiku, předem Vám děkuji za rozhovor. Dominiku, v Němčičkách u Brna jste si spolu s kamarádem sami sestrojili funkční letecký simulátor – co Vás k tomuto nápadu vedlo?

Dobrý den, podnětů pro realizaci tohoto projektu bylo víc. V první řadě nejistota v leteckých firmách. Byl jsem zaměstnaný v několika firmách, které zkrachovaly a dluhy zaměstnancům nedoplatily. V té době rozestavený dům, hypotéka a rodina. Toužil jsem po něčem vlastním, kde bych měl svou jistotu.

Vozil jsem se kabrioletem. Po narození dcery jsme se do auta nevešli a kabriolet jsem prodal. Peníze jsem chtěl vložit do něčeho, co mi peníze zase vrátí. Rozhodnutí ale nebylo ze dne na den! Pořád jsem pochyboval a se všemi konzultoval, jestli to smysl má nebo ne. Okolnosti mi nahrávaly a nakonec to vyšlo.

dsc_5998-1024x684

O simulátor jakého typu letadla se jedná? A do jaké míry je tento simulátor autentický, ve srovnávní přímo s tímto typem letadla?
Náš simulátor je věrnou kopii jednoho z nejrozšířenějších dopravních letadel Boeing 737-800. Protože jsem aktivní dopravní pilot, neustále mám srovnání s realitou. Tohle mě nutí neustále simulátor zdokonalovat a vylepšovat, aby se co nejvíce přibližoval skutečnému letadlu.

airwine

Jak dlouho Vám sestavení leteckého simulátoru zabralo? Bylo náročné shánět všechny díly – zejména ty funkční, které jsou shodné s vybavením opravdového letadla?
Stavbě simulátoru jsem se věnoval každou volnou chvilku a s pomocí kamarádů, při dvou zaměstnáních to zabralo 1 rok.

Jak jsem si sama měla možnost vyzkoušet, Váš simulátor poskytuje opravdu velmi důvěryhodný zážitek z letu – je to dané i projekcí, kde mohou lidé přímo vidět, že „letí“. Jak funguje tato projekce ve spojitosti se simulátorem? V čem spočívá právě ona autentičnost skutečného letu?
Největší zásluhu na celkovém dojmu má téměř 180° projekce, která Vás ihned po usednutí do pilotní sedačky vtáhne do děje. Přes okna kokpitu můžete pozorovat krajinu, provoz na dálnici, oblačnost, kterou prolétáte, nebo stavby známých měst.

Jaké programy pro případné zájemce na Vašem simulátoru nabízíte?
Aktuálně nabízíme 4 letecké programy. Jedná se o programy Pilot a Kapitán, které se liší délkou zážitku, speciální balíček Sully od společnosti Save the Flight a jako novinku jsme uvedli program S láskou až do oblak, který je určený pro 2 osoby a je spojen s degustací, občerstvením a dezertem.

Asistujete Vy sám lidem během letu?
Ano, jsem u většiny balíčků přítomen jako instruktor. Seznámím Vás se simulátorem a pokusím se odpovědět na všechny Vaše dotazy.

Jak probíhá příprava na let a samotný průběh letu?
Usadíte se na místo kapitána letadla, ukážu Vám základní řídící a ovládací prvky a pak se chopíte řízení, přidáte plný tah a letíme.

airwi

Mohou si lidé např. vybrat, z jakého letiště chtějí vzlétat, do jaké země poletí, jaké budou mít během letu počasí…?
Letiště, na která se chcete podívat, vyzkoušet si na nich vzlet nebo přistání, si můžete vybrat už při rezervaci. Když přijdete na let, máte již simulátor nastaven na Vámi zvoleném letišti. Během letu můžete vyzkoušet změnu počasí, proletět bouřkou, nebo přistávat třeba v noci.

airwine_soumrak-1024x684

Novinkou na Vašem simulátoru je i program „Sully – přistání na řece Hudson“ – popište čtenářům, co přesně tento program nabízí?
Tento adrenalinový balíček je inspirován skutečnou událostí. Usednete do simulátoru, kde se spustí prezentace, která Vám přiblíží situaci, ke které došlo na řece Hudson. Po úvodu jsme připraveni ke vzletu, jakmile obdržíme z kontrolní věže povolení ke vzletu, najedeme na vzletovou dráhu a letadlo je již pouze ve Vašich rukou. Po střetu s ptáky a vysazení obou motorů se pokusíte najít nejlepší místo na přistání. Vyzkoušíte si nouzovou situaci s přistáním na vodu.

Vy sám – jak už vím – jste pilot. Věnujete se ještě aktivně létání? Prozradíte, na jakých linkách se s Vámi mohou cestující případně setkat?:)
Na tomto dopravním letadle aktivně létám už 9 let. Potkat se můžeme na palubě hlavně během léta, kdy létáme charterové lety do spousty středomořských destinací.

Využívají Váš letecký simulátor také piloti a studenti, kteří by se chtěli jednou pilotem stát?
Náš trenažér a jeho software věrně simuluje situace a letové vlastnosti skutečného letadla. Proto sem chodí trénovat jak pilotní studenti, tak také piloti, které čeká pravidelné přezkoušení, nebo se zde připravují na výběrová řízení.

Jaké připravujete na Vašem leteckém simulátoru novinky?
Právě jsme spustili nový dárkový program S láskou až do oblak, který kombinuje létání s ochutnávkou vín a posezení v příjemném stylovém prostředí. Připravujeme další adrenalinové i výukové balíčky. Sledujte náš FB a budete vědět vše o novinkách jako první J

Zajímavostí na leteckém simulátoru AirWine také je, že se nachází v prostorách Vašeho rodinného sklípku – zájemci tedy mohou pobýt i zde a ochutnat vína?
Určitě, na našich webových stránkách najdete kombinované programy létání s ochutnávkou, stačí si vybrat.

airwine1

Nabízíte sklípek a zároveň programy na simulátoru také pro pronájem na nejrůznější soukromé oslavy, večírky…?
Nabízíme možnosti pořádání netradičních firemních večírků, teambuildingů, oslav narozenin, promocí..  Záleží jen na přáních zákazníků.

Je možné si u Vás zakoupit i dárkové poukazy na jednotlivé programy na simulátoru?
Dárkové poukazy dodáváme ke všem leteckým programům. Vy si jen zvolíte, jestli chcete dárkový poukaz doručit poštou nebo emailem.

Děkuji Vám za rozhovor a ať se daří:)
Já Vám také děkuji, mějte krásný den :)

Letecký simulátor AirWine najdete v Němčičkách, na adrese Nové Hory 285. Více informací o rezervacích a také o možnostech zakoupení dárkových poukazů se dozvíte na webu AirWine, viz odkaz níže.

ODKAZ: AIRWINE / web
ODKAZ: AIRWINE / facebook