Co nesmí chybět žádnému pracovnímu notebooku?

Vybíráte nový pracovní notebook, ale ve světě počítačů se příliš nevyznáte? Nebojte se, problematika není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled zdá. Tohle nesmí žádnému pracovnímu notebooku chybět.

Spolehlivost na prvním místě

Slouží-li notebook především k práci, tak trochu stranou jsou parametry, jako je výstřední design nebo nejmodernější experimentální funkce. Pracovní notebook musí nabídnout především stabilitu a dokonalé podmínky pro práci.

Z toho důvodu jsou typické pracovní laptopy poměrně konzervativními stroji, které se příliš nemění. Ve většině případů jde o notebooky klasické konstrukce – stále většinou chybí dotykový displej. Prim hrají tradiční výrobci, jako je Dell, HPnebo Lenovo se svou řadou ThinkPad. Opomenout nemůžeme ani Apple.

Tito výrobci působí na poli pracovních notebooků již desítky let a dokážou firmám i jednotlivcům pro práci nabídnout dokonale odladěné stroje, které ve většině případů spolehlivě poslouží minimálně 5 let.

Bohatá konektivita

Pracovní notebooky si stále drží bohatou nabídku konektorů. Naleznete v nich nejen moderní USB-C či klasické USB-A a audio jack, ale i ethernet, HDMI a čtečku paměťových karet. Některé pracovní notebooky nabídnou i možnost snadného zapojení do dokovací stanice.

Bavíme-li se o konektivitě, nemůžeme v dnešní době opomenout nejnovější standard Bluetooth a Wi-Fi.

Dostupný servis

Ať už koupíte sebelepší notebook, stále jde jen o elektroniku a určité procento zařízení se během pravidelného používání zkrátka nevyhne poruše. Žádná firma – a dvojnásob ne soukromý podnikatel na volné noze – si ale nemůže dovolit, aby hlavní pracovní notebook chyběl víc než pár dní. V některých případech to není možné dokonce ani v řádu hodin.

Z toho důvodu je nezbytné, aby výrobce dokázal notebook rychle opravit. Další variantou je prodejce, který vám garantuje prodlouženou záruku nebo okamžitou výměnu vadného zařízení.

Dodatečný výkon

Pracovní notebooky obvykle musejí vydržet ve firmě mnoho let, neslouží přitom jen k triviálním činnostem. Z toho důvodu je potřeba, aby měl notebook dostatečný výkon, který se k datu koupě může zdát až nadbytečný. S postupem let totiž rostou nároky na operační systém, webové prohlížeče i specializované programy. A tak byste dnes měli v případě nových pracovních notebooků vybírat ze střední a vyšší střední třídy. Z hlediska ceny se nejčastěji budete pohybovat mezi 20 až 40 tisíci Kč.

 

Zdroj obrázku: Drazen Zigic / Shutterstock.com