Bydlení v Brně: Dům, nebo byt? Tipy pro snazší rozhodnutí

Přemýšlíte o koupi vlastní nemovitosti v Brně? Jednou ze základních otázek je určitě výběr správného typu – vlastnictví rodinného domku se zahradou, nebo naopak bytu v centru města s sebou nese výhody i nevýhody. Pomůžeme vám se rozhodnout.

Foto: Ignat Arapov, Unsplash

Cena často hraje prim

Rodinné domy jsou zkrátka dražší, a to zejména v blízkosti velkých měst (v případě Brna je kupní cena místního domku až 2,5krát vyšší oproti domu v malé obci v témže kraji). Ale i na maličký byt budete potřebovat investici v řádech statisíců až milionů – pokud nemáte našetřeno, pomůže vám hypotéka (např. Banka CREDITAS poskytuje hypotéky s jednou z nejnižších úrokových sazeb na trhu). Dnes již není možné dosáhnout na 100% financování bankou, proto na nákup nemovitosti začněte myslet včas a předem si našetřete alespoň část kupní ceny.

Zajímavost: Za poslední desetiletí vzrostly ceny nemovitostí v Jihomoravském kraji o 45 %, nejvíce u bytů. Pokud přemýšlíte o koupi nemovitosti jako o finančním zajištění do budoucna, bude pro vás byt v Brně dobrou volbou, navíc jej pronajmete jednodušeji než rodinný dům.

Rozdílné životní styly: Jakou preferujete rozlehlost a okolí?

Pro velké rodiny s mnoha dětmi je domek se zahradou mnohem pohodlnější než malý byt. Domy také bývají blíže zeleni, a tak je ocení milovníci přírody i nadšenci do zahradničení. Nezapomeňte však, že zahrada i dům potřebují více péče, času a pozornosti než byteček v panelovém domě.

Městský byt oproti tomu vyžaduje nižší náklady na údržbu a opravy. Blízkost rušnému centru pak zajišťuje nikdy nekončící zábavu a dlouho otevřené obchody. Na škodu není ani dobrá dostupnost lékařů, vzdělávacích zařízení nebo výdobytků moderní civilizace (jako jsou posilovny, restaurace, nákupní centra apod.). I byt může poskytnout kousek zeleně – balkón, zahrádku u domu nebo komunitní záhony. Musíte se však smířit s menšími prostory a třeba i s hlučnými sousedy.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, dejte si při výběru lokality a nemovitosti pozor na několik faktorů:

  • Jak blízko žijí nejbližší sousedi? Nebudete se rušit hlukem nebo životními rituály?
  • Jaká je poloha nemovitosti vzhledem ke světovým stranám? Nebudete mít nedostatek nebo přebytek slunečního záření?
  • Zvládnete finančně i fyzicky obstarat vše, co nemovitost potřebuje – údržbu, vytápění, opravy atd. (zejména u starších domů a bytů)?
  • Na kolik vyjdou nutné měsíční poplatky za energie, vodu, teplo apod.?
  • Jak daleko, případně kolika spoji, budete dojíždět do práce a děti do školy?
  • Není v okolí moc velký hluk či naopak liduprázdno? Nevadí vám noční projíždění aut nebo absolutní ticho samoty?

 

Přejeme vám hodně štěstí ve výběru a šťastné bydlení.