Testujeme – vína! 3. díl.
Některé recenze mám opravdu moooc ráda:) Jsou to ty, při kterých vyzkoušíme novinky, které nás baví a které nám dokážou zpříjemnit – třeba večer:) A přesně takové jsou recenze nových vín z vinařství VÍNO Z KOBYLÍ.
Že mám k vínu, řekla bych, pozitivní vztah – tím se netajím:) Víno je v podstatě jediný alkohol, který piju a který mi chutná. A říká se, že pokud víno pijete s mírou, je dokonce i zdravé. A tomu taky já věřím:)
Pocházím z Jižní Moravy, oblasti, která je proslulá nejen pěstováním vinné révy, ale také útulnými vinnými sklípky, pohostinstvím a dobrou náladou. A protože jsem v tomto prostředí vyrůstala, bylo jasné, že k vínu budu mít blízko. Netvrdím, že jsem znalec, ale kvalitní a dobré víno už rozpoznám. Ochutnala jsem už mnoho odrůd od celé řady vinařství – a jedno z nich jsem si oblíbila nejvíc – je to právě výše zmíněné vinařství VÍNO Z KOBYLÍ.
Vinařství VÍNO Z KOBYLÍ nabízí opravdu skvělá vína – ze široké nabídky mnoha odrůd a typů si vybere skutečně každý, tím jsem si jistá.
A právě vinařství VÍNO Z KOBYLÍ nedávno uvedlo na trh novinky – nová vína, která jsme i my měly tu možnost ochutnat. Vybrala jsem proto tři bílá vína k mé dnešní recenzi a tady jsou:
1. RULANDSKÉ ŠEDÉ, 2013, pozdní sběr
Rulandské šedé – tato odrůda patří k mým asi nejoblíbenějším. Víno má nádhernou, plnou, ovocnou vůni, která je naprosto lákavá už sama o sobě. Víno je suché, ale rozhodně ne moc kyselé – právě přílišná kyselost mi u vína vadí. Chuť je opět lehce ovocná, podobně, jako vůně. Jedná se o lehké víno, které se skvěle hodí pro nejůznější příležistosti, nebo jen pro hezké první jarní večery. Pokud chcete toto víno coby nápoj k dobré večeři, doporučuji podávat třeba k masům, nebo rybám – obecně asi ke všem lehkým jídlům. Idelání víno pro všechny, kdo preferují suchá vína, ovšem s nižší kyselostí – alespoň takto jsem toto víno vnímala já. Jednoznačně skvělé:)
2. RYZLINK RÝNSKÝ, 2013, pozdní sběr
Z mého pohledu už více těžší víno než výše zmíněné Ruladské šedé, ovšem také, velmi dobré. Víno má silnější vůni i chuť, kromě ovocných tónů jsem vnímala i kořeněné dozvuky, díky kterým na mě působilo až lehce pikantně. Víno je suché, více kyselé (ve srovnání s Rulandským šedým), skvěle s ním doplníte opět jídla z masa, nebo ryb. Toto víno bude určitě chutnat všem, kdo preferují sušší typy vín, s minimální nasládlostí.
3. PÁLAVA, 2014, gallery
Odrůda Pálava se na českém trhu obecně řadí k těm více oblíbeným. Já ji vnímám jako takové „holčičí pití“ – jedná se totiž o jedno z nejsladších vín. Mně osobně chutná, ale mohu ji vypít opravdu jen tak jednu skleničku, přílišná sladkost mi totiž moc dobře nedělá. Jsou ovšem ti, kteří na Pálavu nedají dopustit i ve větším množství:) Víno voní sladce, po ovoci, což disponuje i s chutí. Vnímám ho jako hutnější – z jídel se skvěle hodí k sýrům, nebo pokrmům z drůbeže. Já si Pálavu dopřávám jen výjimečně – i když mi chutná, dávám raději přednost sušším typům vín.
Příště Vás čeká recenze červených novinek, jdu testovat, ať je o čem psát;)
Přečtěte si i naše starší recenze vín z vinařství VÍNO Z KOBYLÍ: Testujeme vína!
Prohlédněte si celou nabídku vinařství Víno z Kobylí – ZDE.
Víno z Kobylí koupíte v Brně na těchto místech: Víno z Kobylí v Brně
ODKAZ: VÍNO Z KOBYLÍ/WEB
ODKAZ: VÍNO Z KOBYLÍ/FACEBOOK
Proboha prosím, nepište slova jako „kyselé“, „pálava je jedním z nejsladších vín“, „ovoce“ – to je všude, ale jaké….
Tahle recenze je zcela nevypovídající:-( Nechte to na někom, kdo to umí… Pak se člověk nestačí divit nad vinou kulturou:-(
Sorry, ale tohle nechte jiným…